Vijesti 20.02.2019.

PRESUDA: Sportski centar “Borik” neosnovano naplaćivao struju istoimenoj piceriji

ČITANJE: 3 minute

Građani Republike Srpske platili su blizu 140.000 maraka jer je Viši privredni sud utvrdio da je Javna ustanova Sportski centar „Borik“ oštetila Zorana Bibića i firmu Sport kafe picerija „Borik“ zbog neosnovanog bogaćenja na osnovu naplaćenih iznosa za utrošenu električnu energiju, saznaje Srpskainfo.

Naime, Viši privredni sud u Banjaluci potvrdio je presudu Okružnog privrednog suda prema kojoj je dvorana „Borik“ zbog neosnovanog bogaćenja, a na ime naplate električne energije od 1. januara 1998. do 31. decembra 2005, bila dužna isplatiti Bibiću 76.000 maraka sa zateznim kamatama. Kako se zatezne kamate obračunavaju od 19. juna 2008. godine, ovaj iznos je vrtoglavih 140.000 maraka.

Istom presudom, Viši privredni sud u Banjaluci je poništio odluku prvostepenog suda prema kojoj je dvorana „Borik“ od Bibića trebala naplatiti iznos od blizu 500.000 maraka.

Sud je tako stavio tačku na dugogodišnji sudski postupak, koji je obilovao međusobnim tužbama na relaciji JU SC „Borik“ sa jedne i Bibića s druge strane.

Iz Gradske uprave Banjaluka nisu željeli detaljnije komentarisati presudu, kao ni to da li će odgovorni snositi odgovarajuću sankciju zbog učinjenih propusta.

Presuda

– Pravilno je prvostepeni sud utvrdio da je tuženi za poslovni prostor u sklopu dvorane “Borik” po osnovu utrošene električne energije platio više 76.000 maraka. Tužilac, dvorana „Borik“, je račune za električnu energiju koje je dobijala od „Elektrokrajine“ Banjaluka uvećavao i prefakturisao Zoranu Bibiću bez postojanja pravnog osnova za navedeni period. Stoga je prvostepeni sud pravilno zaključio da se dvorana „Borik“ neosnovano obogatila na račun Zorana Bibića. Visina potraživanja tuženog po osnovu neosnovanog bogaćenja pravilno je utvrđena na osnovu nalaza i mišljenja vještaka ekonomske struke. Po ocjeni drugostepenog suda, nalaz i mišljenje vještaka sa dopunama i obrazloženjima datim na glavnoj raspravi, pruža pouzdan osnov za zaključak da je JU SC „Borik“ od tuženog za 76.603 marke naplatio više za isporučenu električnu energiju – navodi se u presudi koja je u posjedu Srpskainfo.

Namještaljka

Dragan Tolimir, advokat JU SC „Borik“, žestoko je napao odluku Višeg privrednog suda rekavši da se iza presude krije sudska namještaljka.

– Dvorana je podnijela tri tužbe protiv Zorana Bibića, koje su čekale u ladicama, da bi Bibić svoju tužbu podnio 2013. godine. Nakon njegove tužbe, Okružni privredni sud je sve tužbe objedinio u jedan postupak, iako sam u nekoliko navrata tražio da se to ne učini. Na kraju je Okružni sud u Banjaluci priznao potraživanja dvorane „Borik“ prema Bibiću u ukupnom iznosu od blizu 500.000 maraka, te 75.000 maraka sa zateznim kamatama potraživanja koja je Bibić imao prema dvorani. Viši privredni sud je u drugostepenom postupku ukinuo prvostepenu presudu, odnosno potraživanja dvorane “Borik”, jer je sudija napisao pogrešno zbirnu cifru i vratio sve na novo suđenje – objasnio je Tolimir.

Odbijen zahtjev Bibića

Viši privredni sud u Banjaluci je nakon drugostepenog postupka odbio zahtjev Zorana Bibića da mu se isplati 88.000 maraka na ime izvršenih ulaganja u adaptaciji i sanaciji poslovnog prostora u dvorani „Borik“.

U obrazloženju presude navedeno je da Bibić nije dokazao ukupan iznos ulaganja.

(Srpskainfo)