Vijesti 20.09.2018.

PREVENTIVNA AKCIJA Nastavljeno čišćenje problematičnih korita

ČITANJE: 1 minuta

Akcija na preventivnom čišćenju propusnih kanala i korita bujičnih potoka, koji su započeli prije desetak dana pripadnici gradske Civilne zaštite uz pomoć nove građevinske mehanizacije, trebalo bi da bude završena do 4. oktobra.

-Do sada smo završili čišćenje kanala i propusta u Motikama, Šargovcu, Dragočaju i Kuljanima. Danas počinju radovi u Zalužanima, a naredne sedmice mašine se sele na desnu obalu Vrbasa odnosno u mjesne zajednice Priječani, Česma, te Karanovac – istakao je šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun.

Ovim bi trebalo da se smanje potencijalne opasnosti od pojave bujičnih potoka i plavljenja domaćinstava u njihovoj blizini posebno u jesen i uoči kišne sezone.

-Procijenili smo da je bolje djelovati preventivno, a ne samo onda kada se nešto desi. Sa iskustvima koja imamo, utvrđeni su problemi u osam mjesnih zajednica na 40 propusta i na nešto više od šest kilometara odvodnih kanala – rekao je Ćućun.

Za obavljanje ovih poslova, Odsjek je nabavio dvije radne mašine, ukupne vrijednosti 310.000 KM, a do kraja godine očekuje se nabavka teretnog motornog vozila za intervencije u slučaju nepogoda, čime će civilna zaštita moći u potpunosti samostalno da djeluje na terenu, kako preventivno tako i neposredno odnosno nakon kiša.