Vijesti 28.10.2019.

PREVENTIVNI PREGLEDI: UKC RS obilježava Svjetski dan borbe protiv moždanog udara

ČITANJE: 3 minute

Ljekari i medicinsko osoblje Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske zajedno sa Udruženjem neurologa RS u utorak , 29.10.2019. godine u periodu od 12:00 do 13:00 časova na Trgu Krajine obilježiće Svjetski dan borbe protiv moždanog udara, a moto ovogodišnje kampanje je „Jedno od nas četvoro dobiće moždani udar. To nemoj biti ti“.

Ljekari i medicinsko osoblje će sve zainteresovane građane upoznati sa znakovima i simptomima moždanog udara i načinima prevencije, te besplatno mjeriti krvni pritisak i šećer u krvi i raditi skrining na postojanje fibrilacije atrija (nepravilni srčani rad).

Skrining na postojanje fibrilacije atrija (vrsta aritmije) je od izuzetnog značaja zato što se smatra da će od pacijenata koji imaju ovaj tip aritmije, svaki peti dobiti moždani udar, a svaki sedmi dobiti ponovljeni moždani udar. Moždani udari koji su posljedica ovog tipa aritmije ne samo da izazivaju tešku invalidnost (oduzetost polovine tijela, smetnje govora) nego su praćeni i značajno većim procentom umiranja, tako da se smatra da čak do 50 posto pacijenata umire u prvoj godini od nastanka moždanog udara. Sve ovo može da se spriječi blagovremenim otkrivanjem srčanog poremećaja i davanjem lijekova koji sprečavaju zgrušavanje krvi i preveniraju moždani udar.

Oko 17 miliona ljudi doživi moždani udar svake godine, a oko 6,5 miliona ga ne preživi. Svake druge sekunde moždani udar pogodi jednu osobu, a svakih šest sekundi nekoga usmrti. Nakon moždanog udara približno trećina bolesnika umire, trećina ostanu invalidi, a trećina bolesnika se oporavi uz konvencionalnu terapiju. Moždani udar se može dogoditi bilo kome, bez obzira na godine i pol i pogađa sve: preživjele, porodice i prijatelje, radna mjesta i zajednice. U Republici Srpskoj ovo oboljenje poprima obrise epidemije.

Prema podacima koji datiraju unazad nekoliko mjeseci (podaci dobijeni prilikom obilaska svih bolnica u RS), svake godine imamo oko 4500 novooboljelih od moždanog udara. Primjećen je trend povećane učestalosti obolijevanja od moždanog udara kod osoba srednje životne dobi, od 40 do 60 godina, što se, na našim prostorima, pripisuje povećanom prisustvu stresa kao faktora rizika.

Rano prepoznavanje znakova moždanog udara (slabost jedne strane tijela, smetnje sa govorom, “iskrivljena usta”, nerijetko pomućeno stanje svijesti, ponekad glavobolja, dezorjentisanost) i hitno liječenje u specijalizovanoj jedinici za moždani udar su od suštinske važnosti. Najveći napredak u liječenju bolesnika sa određenim oblikom ishemijskog moždanog udara je postignut primjenom tzv. trombolitičke terapije, koja četiri puta povećava mogućnost dobrog konačnog ishoda a koja se godinama primjenjuje u Jedinici za moždani udar Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Trombolitičkom terapijom se djeluje na sam uzrok bolesti, odnosno ovaj lijek razgrađuje tromb-ugrušak na mjestu gdje je nastao. Za sada, na žalost postoji cijeli niz ograničenja kod davanja ove terapije. Ova terapija se može dati samo ako pacijent stigne u okviru od četiri i po sata od nastanka moždanog udara.

Zato je izuzetno važno da se pacijent, čim osjeti simptome ili posumnja na moždani udar, javi ljekaru ili direktno neurologu kako bi se što prije reagovalo.

Podaci s kojima raspolaže Klinika za neurologiju UKC RS pokazuju da su pacijenti koji su imali moždani udar u 80% do 90% slučajeva imali povišen krvni pritisak, a 80% povišene masnoće u krvi.