Vijesti 11.11.2018.

Pri kraju izgradnja centralnog stuba novog Zelenog mosta

ČITANJE: 1 minuta

Radovi na izgradnji novog Zelenog mosta, jedne od vitalnih veza Obilićeva i Kočićevog vijenca, teku predviđenom dinamikom, a, usljed povoljnih vremenskih prilika, građevinari privode kraju izgradnju centralnog riječnog stuba, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteva.

Prema njihovim najavama, građevinari su iskoristili nizak vodostaj Vrbasa i povoljne vremenske prilike pa polako privode kraju izgradnju centralnog riječnog stuba, koji je, ujedno, bio i jedan od najzahtjevnijih dijelova izvođenja ovog projekta. Ovaj stub je, prema projektu, izveden u obliku latiničnog slova „Z“, simbolizujući uvriježeni naziv starog mosta, koji je zbog dotrajalosti uklonjen ove godine.

-Usljed niskog vodostaja, uspješno se privodi kraju izgradnja centralnog stuba, ujedno jedinog od ukupno tri koji je u riječnom koritu. Sudeći prema dosadašnjem tempu radova, za očekivati je da bi za 15-tak dana trebali biti gotovi radovi na izgradnji ovog stuba, s tim da jedan od obalnih stubova, onaj na strani kod Doma penzionera, već završen, dok se na onom na drugoj obali još radi.

U međuvremenu, na platou ispred Doma penzionera počela je izrada nosača koji će tzv. lansirnom rešetkom biti postavljeni na stubove mosta. Međutim, da bi uz pomoć rampe mogli da postavimo nosače na stubove, u narednim danima bićemo prinuđeni da uklonimo dva velika stabla uz stambenu zgradu u Ulici Gavrila Principa. Zbog ograničenog prostora za rad rampe, biće nemoguće postaviti nosače bez uklanjanja ovih stabala – naveli su nadležnom odjeljenju.

Istovremeno, iz Odjeljenja za komunalne poslove najavili su da će, čim to tehničke mogućnosti dozvole, zasaditi nove sadnice na mjestu stabala, koja će morati biti uklonjena zbog izgradnje novog mosta.