Vijesti 17.08.2016.

Prilika za modernizaciju infrastrukture daljinskog grijanja u gradu

ČITANJE: 2 minute

Iz Gradske uprave najavljuju modernizaciju infrastrukture daljinskog grijanja u Banjaluci.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, direktor banjalučke Toplane Mićo Milovanović i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Jan Braun, potpisali su danas u Banjaluci mandatno pismo o operativnom i finansijskom restrukturiranju uključujući investicije u modernizaciju infrastrukture daljinskog grijanja u gradu i refinansiranju i djelimičnom otpisu postojećeg duga i obaveza Toplane.

Gavranović je objasnio da je riječ o zajmu EBRD u iznosu od 15 miliona evra uz veoma povoljne uslove.

– Kredit će biti realizovan u dvije tranše od 10 i pet miliona evra, rok otplate je 15 godina, uz grejs period do tri godine i kamatnu stopu od 1 %. Prva tranša kredita od 10 miliona evra bila bi namijenjena za nabavku novih kotlova na biomasu koji bi bili istalisani u Toplani, dok bi drugi dio od pet miliona bio namijenjen za refinansiranje kupovine obveznica i instalisanje postojećih kotlova na biomasu. Ovo je veoma zanačajan događaj za našu Toplanu, ali i za naš grad, jer je ovo velika prilika da se stanje u Toplani sredi i da ona postane održivo preduzeće – pojasnio je gradonačelnik.

On je dodao da je Skupština grada Banja Luka na posljednjoj sjednici, 29. jula, već razmatrala sadržaj mandatnog pisma i dala saglasnost na njegovu primjenu.

– U pitanju je dobra ponuda koju smo dobili od EBRD i prilika da riješimo nagomilane probleme u Toplani. Ovo nije političko pitanje, već stručno pitanje i tiče se cijelog našeg grada i naših građana – istakao je Gavranović.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović, koji je prisustvovao ovom sastanku, rekao je da bi se realizacijom ovog projekta izvršilo tehničko i ekonomsko restrukturiranje toplifikacionog sistema u gradu.

– Time bi se stvorili uslovi da Toplana bude ekonomski samoodrživa i tehnološki osposobljena za kvalitetnu i kontinuiranu isporuku toplotne energije korisnicima – naveo je Komljenović.