Prisjećanje na zaboravljene zvuke u Muzeju RS

Muzej Republike Srpske povodom Dana grada Banjaluka priprema izložbu pod nazivom “Zaboravljeni zvuk tradicionalnih muzičkih instrumenata”, koja će biti otvorena 23. aprila u 19 časova u Muzeju RS u Banjaluci.

“Izložba će biti prikazana kroz tri segmenta sagledana kroz različite pristupe i načine primjene tradicionalnih muzičkih instrumenata. Izložba je prvenstveno zamišljena kao edukativna, namijenjena svim uzrasnim dobima i obrazovnim profilima, jer će kroz prizmu tradicionalnih muzičkih instrumenata pružiti mogućnost posjetiocu da sazna više o našoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini”, rekla je autorka izložbe Sanja Pupac, viši kustos u Muzeju RS.

Dodaje da prvi dio izložbe prikazuje tradicionalne muzičke  instrumente iz fundusa Muzeja RS koji su postavljeni prema organološkoj klasifikaciji.

“Instrumenti su izloženi na veoma efektan način i po najnovijim standardima muzeologije u pogledu prezentacije predmeta i približavanja eksponata publici. Drugi dio je osmišljen tako da promoviše učenje kroz otkrivanje, kao i aktivno učestvovanje i neposredan kontakt kroz informativno-edukativni sadržaj koji je prikazan na interaktivnom stolu”, rekla je autorka.

Posjetioci će se kroz istraživanje i igru informisati o rasprostranjenosti, izgledu, načinu sviranja i repertoaru tradicionalnih muzičkih instrumenata koje baštini Muzej RS.

Treći dio je posebno osmišljen i namijenjen najmlađoj publici.

“U okviru tog dijela predviđen je slobodan prostor za samostalno korištenje konstruktivnih dijelova predmeta iz svakodnevne upotrebe od kojih će djeca moći da naprave zvučne igračke. Na taj način se razvija dječja mašta i potpomaže jedan novi način razumijevanja tradicionalne muzike i tradicionalnog graditeljstva”, zaključuje Pupac.

Savremeno promišljanje o zvuku pruža i produkuje razne mogućnosti o njegovoj reprodukciji. Jedna od takvih savremenih tehnologija će se postaviti u prostoriji u kojoj će pomoću generatora osjetljivog na pokret tijela posjetilac moći da proizvede i čuje različite visine i boje tonova.

“Na taj način možemo da povežemo tradicionalne zvukove instrumenata i savremene tehnologije u jedan dodatni interaktivni sadržaj”, pojašnjava Pupac.

Izložbu prati dvojezični katalog, a cilj izložbe je prenošenje znanja o tradicionalnim instrumentima.

“Želimo obogatiti dječji spoznajni svijet novim pojmovima i saznanjima vezanim za datu temu ‘Tradicionalni muzički instrumenti’ te kod djece razviti želju i volju za sviranjem, pjevanjem, igrom/plesom, muzikom, kao i  kulturu posjećivanja kulturno-obrazovnih institucija poput muzeja”, objasnila je autorka izložbe.

(Nezavisne)

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje