PRIVLAČENJE INVESTITORA Delegacija RS u Stejt departmentu predstavila energetske projekte

Delegacija Republike Srpske, koju predvodi pomoćnik ministra za energetiku Milan Baštinac, predstavila je u Vašingtonu predstavnicima Stejt departmenta projekte u oblasti energetike s ciljem privlačenja američkih investitora.

Na sastanku Baštinca i vršioca dužnosti izvršnog direktora za ekonomsko-finansijska pitanja u “Elektroprivredi Republike Srpske” Darka Milunovića sa predstavnicima američke administracije naglašeni su razvojni planovi “Elektroprivrede” i mogućnosti investiranja u projekte za zelene energije.

Baštinac je rekao Srni da su sagovornike upoznali o tome da je Vlada Srpske potpisala Memorandum o razumijevanju sa američkom kompanijom “Nju dženerejšn pauer” iz Čikaga o razvoju projekta hidroelektrane “Buk Bijela”, snage 600 megavata i vrijednosti 370 miliona evra.

“Tokom posjete SAD sastaćemo se i sa investitorom i predstavnicima Svjetske banke i Njujorške berze, koji su izrazili interesovanje za finansiranje navedenog projekta”, dodao je Baštinac.

Delegacija Srpske upoznala je predstavnike američke administracije i o stanju u energetskom sektoru Republike Srpske i BiH, te o aktivnostima Vlade Srpske u okviru saradnje sa Energetskom zajednicom za jugoistočnu Evropu radi usaglašavanja legislative sa trećim energetskim paketom.

Predstavnici američke administracije su izrazili zadovoljstvo spremnošću Vlade Republike Srpske i “Elektroprivrede” da ih informišu o budućim aktivnostima i razvoju saradnje sa američkim kompanijama u energetskom sektoru.

U Stejt departmentu Baštinca i Milunovića primili su predstavnik Odjeljenja za BiH Ketlin Larkin i direktor za energetsku diplomatiju za Evropu Kolin Kliri.

(Srna)

SUBAŠIĆ: Gačić je tri mjeseca volontirao u „Mozaiku prijateljstva“

Nakon što je iz bihaćkog zatvora stigao u Banjaluku, serijski ubica Edin Gačić je počeo da volontira u humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“. Miroslav Subašić iz „Mozaika“ za SrpskaCafe kaže da je to bio dogovor Centra za socijalni rad i policije. – Oni su se tako i dogovorili i on je počeo da volontira kod nas

Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove. Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.

EVO KAKVO NAS PROLJEĆE OČEKUJE Objavljena dugoročna prognoza

Meteo portal “Severe Weather Europe” objavio je da će sljedeća sedmica u velikom dijelu Evrope, uključujući i Balkan biti natprosječno topla, dok je meteorološki servis “AccuWeather” danas otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na proljeće. Proljeće će, prema predviđanjima meteorologa “AccuWeathera” u mnoge dijelove Evrope stići ranije, dok će se snijeg i zima u drugim dijelovima

Počela sanacija gradskih ulica

U okviru redovnog održavanja gradskih saobraćajnica, ovih dana je počela sanacija gradskih ulica, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. “Konstatovali smo gdje su najveća oštećenja koja ugrožavaju bezbjedno odvijanje saobraćaja i krenuli u privremenu sanaciju oštećenih saobraćajnica tzv. hladnom asfaltnom masom”, istakao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić. On pojašnjava, da u ovom periodu

TEGELTIJA O IMENOVANJU DALIDE BURZIĆ: Razumijem bol Memića, ali ne možemo nikoga eliminisati na osnovu nedokazanih tvrdnji

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjeg imenovanja glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, koje je izazvalo burne reakcije dijela javnosti te porodice Dženana Memića. “Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da

UKC: Citogenetička laboratorija vodeća u BiH

Citogenetička laboratorija Odjeljenja za medicinsku genetiku Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske vodeća je u BiH po broju urađenih prenatalnih citogenetičkih analiza. Iz UKC-a je saopšteno da je to jedina takva laboratorija u Srpskoj, koja pruža usluge za čitavo područje Republike, kao i da je od 2009. do 2019.

STANIVUKOVIĆ: Privremeno napuštam RS i BiH, ugrožena mi je lična sigurnost

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković kazao je danas da će medijima biti dostupan još danas i da će se privremeno povući iz javnosti zbog lične sigurnosti. Najavio je i napuštanje Bosne i Hercegovine u narednim danima. “Za vikend već neću biti u zemlji. Danas sam još tu i večeras ću još neke