PRIVLAČENJE INVESTITORA Delegacija RS u Stejt departmentu predstavila energetske projekte

Delegacija Republike Srpske, koju predvodi pomoćnik ministra za energetiku Milan Baštinac, predstavila je u Vašingtonu predstavnicima Stejt departmenta projekte u oblasti energetike s ciljem privlačenja američkih investitora.

Na sastanku Baštinca i vršioca dužnosti izvršnog direktora za ekonomsko-finansijska pitanja u “Elektroprivredi Republike Srpske” Darka Milunovića sa predstavnicima američke administracije naglašeni su razvojni planovi “Elektroprivrede” i mogućnosti investiranja u projekte za zelene energije.

Baštinac je rekao Srni da su sagovornike upoznali o tome da je Vlada Srpske potpisala Memorandum o razumijevanju sa američkom kompanijom “Nju dženerejšn pauer” iz Čikaga o razvoju projekta hidroelektrane “Buk Bijela”, snage 600 megavata i vrijednosti 370 miliona evra.

“Tokom posjete SAD sastaćemo se i sa investitorom i predstavnicima Svjetske banke i Njujorške berze, koji su izrazili interesovanje za finansiranje navedenog projekta”, dodao je Baštinac.

Delegacija Srpske upoznala je predstavnike američke administracije i o stanju u energetskom sektoru Republike Srpske i BiH, te o aktivnostima Vlade Srpske u okviru saradnje sa Energetskom zajednicom za jugoistočnu Evropu radi usaglašavanja legislative sa trećim energetskim paketom.

Predstavnici američke administracije su izrazili zadovoljstvo spremnošću Vlade Republike Srpske i “Elektroprivrede” da ih informišu o budućim aktivnostima i razvoju saradnje sa američkim kompanijama u energetskom sektoru.

U Stejt departmentu Baštinca i Milunovića primili su predstavnik Odjeljenja za BiH Ketlin Larkin i direktor za energetsku diplomatiju za Evropu Kolin Kliri.

(Srna)

Đorđe Gajić pobjednik u skokovima sa Gradskog mosta

Đorđe Gajić pobjednik je takmičenja u skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas. Na takmičenju u Banjaluci učestvovalo je ukupno 18 takmičara čime je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Pobjedniku, najboljoj “vrbaskoj lasti” će biti uručen pehar i nagrada od 700 KM, drugoplasiranom 

Beživotno tijelo izvučeno iz Vrbasa

Beživotno tijelo starijeg muškarca izvučeno je iz Vrbasa u Banjaluci, saznaje ATV. “Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 21.07.2019. godine postupili su po zaprimljenoj prijavi da beživotno muško tijelo pluta Vrbasom. Tijelo je uz pomoć Vatrogasne brigade Grada Banjaluka i ronilačkog kluba “Buk” izvučeno na obalu u mjestu Karanovac, Banja Luka. Izvršen je uviđaj u

Počelo “Ljeto na Vrbasu”

Skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas, na kojima učestvuje ukupno 18 takmičara, danas je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Brojni Banjalučani su se okupili da uživaju u ovoj manifestaciji i da aplauzom nagrade “najbolju vrbasku lastu”, ali i sve ostale takmičare koji

DANAS VIŠE STANOVNIKA NEGO PRIJE RATA Kamenica kod Teslića prkosi statistici

Više od dvije decenije nakon rata u Bosni i Hercegovini, mnoga su mjesta pusta. Kuće su nerijetko obnovljene, ali nedostaje onog najvažnijeg, ljudi. Međutim, to nije slučaj sa selom Kamenica koje se nalazi nedaleko od Teslića. Obnovljene kuće, obrađene njive, izraslo voće, povrće, pšenica, dječija graja, sve je to dijelom ovog mjesta. Sulejman Vitlić, 82-godišnji

U Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”

Sinoć je u Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”, u organizaciji Kulturno umjetničkog društva (KUD) „Grmeč“ iz Drinića, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Manifestacija je počela defileom kulturno-umjetničkih društava, a nastavila se bogatim programom na gradskoj bini. Veliki broj građana je pristvovao ovom događaju a organizatori su poručili da je

Umjetnici oslikavaju pasaže u Gospodskoj

Mladi banjalučki umjetnici oslikaće na jesen tri pasaža između Gospodske ulice i Zanatskog centra, dok će zelena površina kod Pravnog fakulteta dobiti „smol skejl“ instalaciju, sličnu onoj koja je već izvedena na obali Vrbasa u Obilićevu.