Biznis 29.03.2017.

Privredna komora RS: Borko Đurić predsjednik, protivkandidat odustao

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić danas je ponovo izabran na ovu funkciju, kao i direktor Dragica Ristić.

Za potpredsjednike Komore izabrani su Mihajlo Vidić i Ratko Đuričić, dok je za predsjednika Skupštine Privredne komore Republike Srpske izabran Dejan Mijić, a za potpredsjednika Dragan Jakić.

Đurić je nakon izborne sjednice u Banjaluci rekao da će se njegove aktivnosti odnositi na smanjenje opterećenja na privredu, na stvaranje što povoljnijeg privrednog ambijenta da bi se obezbijedio što viši stepen konkurentnosti domaće privrede, proizvoda i preduzeća, uvažavajući sve probleme i okolnosti u kojima funkcioniše privredni sistem.

“Pred nama je period u kojem će sigurno biti mnoštvo teškoća. Uz one probleme sa kojima smo se suočavali u prethodnom periodu, doći će i neki novi, jer narastaju potrebe, povećavaju se obaveze, a mogućnosti su ograničene i teško je za očekivati da ćemo u neko dogledno vrijeme biti u poziciji da se sve obaveze servisiraju iz tekuće poslovne aktivnosti”, naveo je Đurić.

Prema njegovim riječima, ogroman problem predstavlja i odliv kvalitetne radne snage u zemlje EU, što dovodi domaće privredne subjekte do nemogućnosti blagovremenog i kvalitetnog izvršavanja preuzetih poslova.

Đurić je naveo da je problem i školstvo, jer nije usklađeno sa potrebama privrede i produkuje kadrove koji ne mogu naći svoje mjesto u privredi, dok s druge strane ima zanimanja potrebnih privredi, ali niko ne obrazuje taj kadar.

“Insistiraćemo na svim započetim aktivnostima u vezi sa zakonskim rješenjima koja bi trebalo da vode ka poboljšanju poslovnog ambijenta, na smanjenju javne administracije i javne potrošnje i njihovoj većoj efikasnosti i stavljanju u potrebe privrede, te što višeg stepena iskorištavanja raspoloživih prirodnih resursa u službi privrednih subjekata”, poručio je Đurić.

On je upozorio da se Srpska suočava sa problemom sve većeg otvaranja domaćeg tržišta, kao i činjenicom da su vrlo ograničeni mehanizmi zaštite domaće proizvodnje, što je dovodi u podređen položaj na domaćem tržištu, a teško su joj dostupna strana tržišta, zbog standarda koja ne može obezbijediti.

Đurićev protivkandidat za ovu poziciju, Radenko Bubić, vlasnik i direktor Fabrike obuće “Dermal” iz Kotor Varoša, povukao je kandidaturu.

(Srna)