Vijesti 22.10.2018.

PROBLEMI ZA VRTIĆ “LANA” I dalje bez bezbjednog mjesta za igru, stanari neće ograđeno dvorište

ČITANJE: 2 minute

Mališani iz vrtića “Lana” u banjalučkom naselju Rosulje još nemaju ograđeno dvorište na kojem bi mogli bezbjedno da se igraju, jer se stanari zgrade u Ulici kralja Petra II Karađorđevića protive postavljanju ograde.

Roditelji čija djeca idu u ovaj vrtić kažu da problem predstavlja nemogućnost dogovora vrtića sa mještanima zgrade da javno igralište bude ograđeno i učinjeno bezbjednijim za djecu iz vrtića.

Jelena Kurtinović, direktorka Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kaže da su pokušali da se dogovore sa predstavnicima ZEV-a da se igralište ogradi, ali oni nisu na to pristali.

“Mi smo htjeli ovo igralište učiniti bezbjednijim za djecu iz vrtića ‘Lana’, ali i ostaviti mogućnost da se i ostala djeca iz okolnih zgrada igraju na njemu. Igralište bi mi o svom trošku redovno održavali i čistili, što bi ga učinilo boljim mjestom za igru za svu djecu”, rekla je Kurtinovićeva.

Dodala je da ne mogu ništa raditi na silu bez saglasnosti stanara zgrade.

“Po ovom principu već funkcionišu vrtići na Starčevici i u naselju Sime Matavulja, koji nemaju svoje dvorište, ali su zato ograđena javna igrališta odmah pored. Nažalost, ovaj problem sa vrtićem ‘Lana’ vjerovatno nećemo ubrzo riješiti”, kazala je Kurtinovićeva za “Nezavisne”.

Siniša Mrkobrada, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Rosulje, kaže da je upoznat sa ovim problemom, ali da su mjesnoj zajednici ruke svezane i da ne može ništa uraditi u vezi s tim pitanjem.

“Stanari tih zgrada imaju pravo da se žale, koliko god to nekima zvučalo nelogično. Niko osim njih ne vidi problem da igralište bude ograđeno, ali stanare niko ne može primorati da promijene mišljenje”, rekao je Mrkobrada.

Dragica M. iz naselja Rosulje, baka šestogodišnje djevojčice, kaže da ne razumije stanare koji se protive bezbjednijem mjestu za igru.

“Ograđivanju igrališta sigurno se protive ljudi koji nemaju djecu ili unučiće. Vrtić ‘Lana’ ima jaslice, šta je preče nego igralište učiniti bezbjednim za najmlađe korisnike vrtića”, rekla je ova mještanka.

(nezavisne)