Vijesti 15.05.2020.

PROCJENE BEZBJEDNOSNIH AGENCIJA: Vehabije preuzimaju sve više džamija u BiH

ČITANJE: 3 minute

Deklarisani pripadnici vehabijskog ili selefijskog pokreta u posljednje vrijeme su postavljeni za poglavare u sve više džamija širom BiH, što pokazuje da taj pokret zauzima sve jaču poziciju unutar Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, pokazuju najnoviji izvještaji i procjene bezbjednosnih agencija u BiH.

Prije nekoliko mjeseci za imama čaršijske džamije u Bosanskoj Krupi imenovan je deklarisani pripadnik vehabijskog pokreta koji je islamski fakultet završio u Saudijskoj Arabiji i koji živi po najstrožijim šerijatskim pravilima. U njegovom imenovanju posredovao je dugogodišnji sekretar Islamske zajednice u Bosanskoj Krupi, koji je u međuvremenu preminuo, a bio je poznat po pripadnosti vehabijskoj zajednici. Procedura imenovanja imama je takva da džemat predloži ime muftiji, a muftija taj prijedlog šalje u Rijaset.

Takođe, bezbjednosne agencije u BiH došle su do saznanja da je na području Bihaća, u selu Brekovica na samom ulazu u grad iz pravca Bosanske Krupe, lokalni imam registrovan kao pripadnik vehabijskog pokreta, a vjersku školu završio je u Siriji. Selo Brekovica se nalazi u blizini turističkog naselja predviđenog za iznajmljivanje. Objekte u to naselju najčešće koriste arapski turisti koji posjećuju Unsko-sanski kanton u sve većem broju posljednjih godina. Imam te džamije u Brekovici ranije je bio u veoma dobrim odnosima sa Bilalom Bosnićem, koji je smatran za vođu vehabija u BiH i osuđen na kaznu sedmogodišnjeg zatvora, te je prisustvovao njegovim vjerskim predavanjima u glavnoj bihaćkoj džamiji Fethiji.

Informacije bezbjednosnih agencija govore i da je Bosnić, kojeg je Sud BiH u junu 2016. godine pravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam, od bivšeg bihaćkog muftije dobio pismeno odobrenje da može da drži vjerska predavanja i time izbjegao svaki vid sumnje da se radi o eventualnom paradžematu. Pored toga, imam džamije u Brekovici je tokom prethodne zime organizovao česta druženja u svojoj džamiji, mimo pet namaza, kojima u pravilu prisustvuju pripadnici vehabijskog pokreta. Tada su održavana predavanja učenja arapskog jezika. Imam džamije u Brekovici, koji je registrovan kao pripadnik vehabijskog pokreta, jedan JE od najbitnijih pripadnika Nevladine organizacije “Pozitiva”.

Takođe, jedan od imama koji je i pripadnik vehabijsko pokreta jeste i izvjesni Nedžad Kauković, koji je bio imam u selu Hozići kod Novog Grada, gdje je službovao više od decenije. Nakon što je izgubio naklonost vjernika otišao je na službu u selo Krivaja kod Cazina, a potom je odselio u Njemačku gdje radi u istoj firmi sa vehabijama iz Zenice. On je, prema informacijama bezbjednosnih službi, jedan od glavnih sponzora “Air Soft kluba” iz Cazina, čiji pripadnici svoje aktivnosti i vježbe izvode na području sela Šturlić i Tržac, u blizini granice sa Hrvatskom.

Bezbjednosne službe ističu i da su Nevladina organizacija “Pozitiva” i “Air Soft klub” iz Cazina pod zajedničkom ingerencijom pripadnika vehabijske zajednice, jedne od jačih muslimanskih političkih partija u Krajini i efendija Islamske zajednice sklonih radikalnijem ispoljavanju islama, poput imama iz Brekovice. Cazinska medresa je ustupila salu unutar objekta gdje se održavaju predavanja, a koristi se i fiskulturna sala za sportska druženja, koja se većinom održavaju u večernjim časovima.

Prema informacija bezbjednosnih agencija u BiH, većina tih lica redovno posjećuju i paradžemat u selu Stijena. Slična predavanja arapskog jezika i druženja pripadnika vehabijskog pokreta održavaju se i u selu Blagaj kod Novog Grada gdje predavanja drži glavni novljanski imam, u imamskoj kući u blizini džamije. Tim predavanjima navodno prisustvuje i blagajski imam.

Takođe, bezbjednosne agencije u BiH raspolažu i informacijama da se kao radikalno nastrojeni na području prijedorskog medžlisa identifikuju imami u selima Donja Ljubija, Zagrad i Bišćani.

(banjaluka.net)