PRODANOVIĆ: Pred BiH je mnogo posla

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Lazar Prodanović rekao je da nema razloga da se dovodi u pitanje održavanje lokalnih izbora u BiH ove godine, jer su neophodna sredstva za njihovo finansiranje projektovana u budžetu.

Prodanović je naglasio da je sada odgovornost na Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

On je rekao da je pred BiH mnogo posla, te da vjeruje da će budžet institucija za ovu godinu, kao jedan od trenutnih prioriteta, biti usvojen u parlamentu BiH.

– Sjednica Predstavničkog doma zakazana je za 7. jul, dok bi Dom naroda trebalo da zasjeda dan kasnije o temi budžeta za ovu godinu. Za sada se može čuti da će taj dokument biti usvojen po hitnom postupku. Mi smo saglasni da ga podržimo i u jednoj i drugoj proceduri – izjavio je Prodanović za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, u Prijedlogu budžeta je urađeno ono što se moglo uraditi u ovoj situaciji, a to je da se oko 40 miliona KM uštede usmjeri na saniranje posljedica virusa korona.

– Bilo bi značajno da što prije bude usvojen budžet da bi se do kraja godine moglo raditi i uraditi što je planirano u tom redukovanom budžetu. Ako bude išlo po hitnoj proceduri, to je princip “uzmi ili ostavi”. Riječ je o prijedlogu koji je usaglašen i u Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH, tako da vjerujem da ima dovoljnu podršku u parlamentu BiH – rekao je Prodanović.

On je dodao da je parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između parlamenta BiH i Evropskog parlamenta važno tijelo, te da treba da ga potvrdi i Predstavnički dom iduće sedmice.

Prema njegovim riječima, nakon toga će taj odbor biti konstituisan i usvojen poslovnik o radu, čime će biti ispunjen i jedan od 14 prioriteta iz posljednjeg izvještaja za BiH.

– Sada bi trebalo da se fokusiramo na još dodatnih sedam prioriteta koji bi trebalo da budu realizovani do kraja oktobra. To su mahom izmjene zakona, nakon čega će izvještaj biti dostavljen Evropskoj komisiji da bi na osnovu toga dala mišljenje – rekao je Prodanović.

Prodanović je naveo da BiH treba status kandidata za članstvo u EU, te da postoji konsenzus ključnih političkih aktera da ova pitanja budu riješena u ovom relativno kratkom roku.

(Srna)

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se

DRAGOCJENA ISKUSTVA: Istaknuti banjalučki sportisti sa ministarkom Sonjom Davidović

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović uvjerena je da će biti značajnije uspostavljena saradnja sa istaknutim sportistima, nosiocima nacionalnih sportskih priznanja od kojih se mogu čuti dragocjena iskustva za unapređenje rada u oblasti sporta. Na prijemu za istaknute sportiste, Davidovićeva je rekla da su to ljudi čija se imena i danas spominju

IZDATA 1.522 TURISTIČKA VAUČERA: Velika zainteresovanost za banjske centre širom Srpske

U Republici Srpskoj su u periodu od 15. juna do 3. jula ove godine izdata 1.522 turistička vaučera za subvencionisanje smještaja u ugostiteljskim objektima, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske. Time je kroz projekat dodjele turističkih vaučera građanima generisano oko 12.000 noćenja u ugostiteljskim objektima za smještaj na području Republike Srpske. Prema

PO NALOGU POLICIJE I INSPEKCIJE Odvoze otpad iz Bosanskog Grahova

Po nalogu policije i inspekcije, dva kamiona opasnog otpada koji je u Bosansko Grahovo dovezen iz Italije, odvezena su iz te opštine, a u roku od najdalje 48 časova biće odvezen još jedan kamion. Milorad Gligić, načelnik opštine Bosansko Grahovo je rekao da je u opštinu dovezeno ukupno tri kamiona. “Po nalogu inspekcije i policije