Biznis 01.12.2021.

Proizvođač ,,Mocart kugli“ podnio zahtjev za stečaj

ČITANJE: 1 minuta

Kompanija ,,Salcburg čokolade“ iz Grediga, poznate po proizvodnji ,,Mocart kugli“ podnijela je pokrajinskom sudu u Salcburgu zahtjev za stečaj.

Preduzeće, koje je godinama bilježilo samo dobit, teško je pogodila pandemija korona virusa. Uprkos novim kupcima u izvozu i državnoj pomoći, prošle i ove godine napravljen je značajan gubitak. Smanjenje broja turista, manifestacija i proslava dovelo je i do niske prodaje proizvoda od čokolade, između ostalih i poznatih ,,Mocart kugli“. Upravo zbog nedostatka turista i poslastičarnice u Beču i Salcburgu bile su nedjeljama zatvorene, piše dunav.at.

Nakon prošlogodišnjeg pada obrta, ova godina dočekala je kompaniju sa lokdaunom, rastom cijena sirovina i troškova logistike. Sve to rezultiralo je trenutnim stanjem, koje vodi u stečaj, ističe direktor Kristijan Šugerl, navodeći da se zaposlenima sada ne mogu isplatiti novembarske plate, ni božićni dodatak.

Osoblje i klijenti su, za sada, obaviješteni samo putem i-mejla, te je nejasno da li će se poslovanje nastaviti, navode pojedini mediji, ističući da je oko 140 radnih mjesta pred otkazom prije Božića.

,,Salcburg čokolade“, poznata i po brendovima ,,Bobi šokorigel“, ,,Marija Teresija“ Taler i ,,Salcburg Konfiseri“, ima fabriku u Češkoj, koja je specijalizovana za pakovanje konditorskih proizvoda i hrane. Ona, ističe Šugerl, nije pogođena bankrotom.

Kompanija ,,Salcburg čokolade“ osnovana je 1897.pod imenom ,,Rajsigl fabrika slatkiša“ u Salcburgu, a 1956.preseljena je u Gredig.