PROJEKAT U POVOJU Banjaluku obasjava 156 štedljivih sijalica

Zamjena postojeće javne rasvjete sa štedljivijim LED svjetiljkama u Banjaluci ide laganim tempom i to je do sada urađeno na dvije lokacije.

Prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove, postojeća rasvjeta na putu za Banj brdo zamijenjena je sa LED, i to u ukupnoj dužini od 4,5 kilometra. Tu dionicu obasjava 130 štedljivih svjetiljki. Druga lokacija je parking  kod zavoda “Dr Miroslav Zotović”, koji obasjava 26 LED sijalica.

Velika poboljšanja se ne mogu očekivati ni u ovoj godini, ako je suditi prema novcu koje je Grad u 2019. planirao u budžetu za izgradnju nove i rekostrukciju postojeće rasvjete. Naime, od 170.000 KM predviđenih za te namjene samo 40.000 KM bi trebalo biti iskorišteno za zamjenu jednog dijela postojeće rasvjete sa svjetiljkama sa LED tehnologijom. Za sada nije poznato koje lokacije će biti obuhvaćene tom modernizacijom.

Veća promjena je moguća ako se ispune očekivanja Grada da će obezbijediti donatorska sredstva za te svrhe.

Prema posljednjim informacijma iz ovog odjeljenja, Gradska uprava je konkurisala kod Razvojnog fonda Ujedinjenih nacija na poziv za gradnju i rekonstrukciju javne rasvjete u cilju poboljšanja energetske efikasnosti i smanjenja potrošnje energije uvođenjem LED rasvjete.

– Ako naša aplikacija prođe, planirana sredstva služila bi za sufinansiranje projekta, na način da im dajemo pola para, a pola UNDP – kazali su u ovom Odjeljenju.

Objasnili su da je u toku izrada studije izvodljivosti prelaska sa postojeće na LED rasvjetu, koja se finansira kroz donaciju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

– Studija bi trebalo da pokaže koliko sredstava je potrebno da bi bila promijenjena rasvjeta u cijelom gradu, selima i gradskom području. U njoj će biti ponuđeno i više različitih modela kako se to može uraditi. Na osnovu ponuđenih opcija odlučićemo šta je najbolje za Banjaluku – naveli su u odjeljenju.

Modernizacija osvjetljenja Banjaluke je jedan od dugoročnih planova Grada sa ciljem da iz budžeta smanje izdvajanja za račune za potrošenu električnu energiju, koja godišnje odnese oko 1,9 miliona maraka.

Postojeća rasvjeta u gradu najvećim dijelom se sastoji od modernijih svjetiljki s natrijumovim izvorom svjetla. Osvjetljenje užeg dijela grada je izvedeno podzemno, s metalnim pocinčanim stubovima i kvalitetnijim svjetiljkama, koje pored osnovne funkcije imaju i dekorativni karakter.

U drugim djelovima grada,van uže gradske zone, u najvećoj mjeri rasvjeta je izvedena nadzemno, s armirano betonskim stubovima, te odgovarajućim lirama i svjetiljkama.

Trenutno se na području grada nalazi oko 17.500 svjetiljki. Osim toga na gradskom području se nalazi oko 30 kilometara neosvijetljenih ulica, koje je potrebno osvijetliti. U selima postoji oko 5.500 svjetiljki.

Za dvije godine 30 kilometra rasvjete

U protekle dvije godine, na području Banjaluke izgrađeno je oko 30 kilometara rasvjete. Tokom 2018. godine novu rasvjetu su dobili mještani u Hilandarskoj ulici u Priječanima, u dužini od 1,5 kilometra, a rasvjeta je instalirana i na području Piskavice, Borkovića i Potkozarja.

Između ostalog, osvetljene su i ulice Nenada Kostića, Uroša Drenovića i Koste Vojinovića.

(Srpskainfo)

Podlegao muškarac kojem je zet zabio sjekiru u glavu

Milan Mudrinić (57) iz Bosanske Krupe preminuo je sinoć na UKC RS usljed teških povreda nakon što mu je u srijedu naveče zet Goran Mirković (39) u Lamincima kod Gradiške tokom sukoba zabio sjekiru u glavu, saznaju Nezavisne. “I pored svih uloženih napora ljekara da mu spasu život pacijent M.M. (57) je preminuo juče u

KRAJ KREATIVNOG AVGUSTA Izložbom i nastupom zatvaraju manifestaciju za mlade

Na obali Vrbasa, iza sportske dvorane Obilićevo, večeras sa početkom u 18 časova, biće upriličeno otvaranje izložbe likovnih, kreativnih i foto radova, nastalih tokom programa manifestacije „Kreativni avgust“ – saopšteno je iz Omladinskog centra „Zdravo da ste“. Ovom prilikom biće organizovan muzičko scenski nastup uz goste – komičare Mirka Komljenovića Mirkana i Omera Hodžića, te

Dodik i Vulin stigli na Manjaču

Na završnu ceremoniju 54. Kočićevog zbora u Stričićima na Manjači, stigao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije. Ministar Vulin je stigao vojnim helikopterom Ministarstva odbrane Srbije. Vulin je redovan gost Kočićevog zbora već godinama. Porijeklom je i sam sa Manjače. U Stričićima na Manjači, rodnom mjestu narodnog tribuna Petra

STRIČIĆI Počela centralna manifestacija Kočićevog zbora

U Stričićima na Manjači, rodnom mjestu narodnog tribuna Petra Kočića, danas je počela centralna manifestacija 54. Kočićevog zbora. U okviru ove tradicionalna manifestacije u crkvi na Klisini služen je parastos srpskom piscu, pjesniku i političaru, a potom su u Stričićima položeni vijenci na spomenik za 44 srpska borca poginula u proteklom ratu. Vijence su položili

Servisne informacije za nedjelju, 25. avgust

Servisne informacije za nedjelju, 25. avgust 2019. godine: Policijska uprava Na teritoriji grada u proteklih 24 sata zabilježena su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen četiri puta.  Desilo se 14 saobraćajnih nezgoda u kojima su dva lica lakše,  a jedno teže povrijeđeno. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledano je 113

Politika ucjenjivanja ne prestaje; Šta poručuju Džaferović i Komšić?

Ni tri dana pred sjednicu na kojoj bi trebalo da bude razmatrano imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, hrvatski i bošnjački član Predsjedništva ne odustaju od politike ucjenjivanja. Tegeltija, kažu, njihovu podršku neće dobiti dok srpski član Predsjedništva ne pristane na program približavanja BiH NATO-u. Predstavnici Republike Srpske upozoravaju da političko Sarajevo ovakvom politikom

STANIVUKOVIĆ POZIVA DRAGIČEVIĆA DA SE UDRUŽE Može li Davidov otac da uzdrma političku scenu

Može li Davor Dragičević, iskren i čestit čovjek, kako mu kliču brojni Pravdaši koji ga podržavaju, pomutiti političku scenu nastupom na izborima iduće godine? Otac ubijenog mladića Davida, koji je mjesecima predvodio nezadovoljne građane na Trgu, najavio je da od septembra ulazi u političke vode. – Politika mi je ubila dijete, protjerala, nastavlja s progonom