PROJEKAT U POVOJU Banjaluku obasjava 156 štedljivih sijalica

Zamjena postojeće javne rasvjete sa štedljivijim LED svjetiljkama u Banjaluci ide laganim tempom i to je do sada urađeno na dvije lokacije.

Prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove, postojeća rasvjeta na putu za Banj brdo zamijenjena je sa LED, i to u ukupnoj dužini od 4,5 kilometra. Tu dionicu obasjava 130 štedljivih svjetiljki. Druga lokacija je parking  kod zavoda “Dr Miroslav Zotović”, koji obasjava 26 LED sijalica.

Velika poboljšanja se ne mogu očekivati ni u ovoj godini, ako je suditi prema novcu koje je Grad u 2019. planirao u budžetu za izgradnju nove i rekostrukciju postojeće rasvjete. Naime, od 170.000 KM predviđenih za te namjene samo 40.000 KM bi trebalo biti iskorišteno za zamjenu jednog dijela postojeće rasvjete sa svjetiljkama sa LED tehnologijom. Za sada nije poznato koje lokacije će biti obuhvaćene tom modernizacijom.

Veća promjena je moguća ako se ispune očekivanja Grada da će obezbijediti donatorska sredstva za te svrhe.

Prema posljednjim informacijma iz ovog odjeljenja, Gradska uprava je konkurisala kod Razvojnog fonda Ujedinjenih nacija na poziv za gradnju i rekonstrukciju javne rasvjete u cilju poboljšanja energetske efikasnosti i smanjenja potrošnje energije uvođenjem LED rasvjete.

– Ako naša aplikacija prođe, planirana sredstva služila bi za sufinansiranje projekta, na način da im dajemo pola para, a pola UNDP – kazali su u ovom Odjeljenju.

Objasnili su da je u toku izrada studije izvodljivosti prelaska sa postojeće na LED rasvjetu, koja se finansira kroz donaciju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

– Studija bi trebalo da pokaže koliko sredstava je potrebno da bi bila promijenjena rasvjeta u cijelom gradu, selima i gradskom području. U njoj će biti ponuđeno i više različitih modela kako se to može uraditi. Na osnovu ponuđenih opcija odlučićemo šta je najbolje za Banjaluku – naveli su u odjeljenju.

Modernizacija osvjetljenja Banjaluke je jedan od dugoročnih planova Grada sa ciljem da iz budžeta smanje izdvajanja za račune za potrošenu električnu energiju, koja godišnje odnese oko 1,9 miliona maraka.

Postojeća rasvjeta u gradu najvećim dijelom se sastoji od modernijih svjetiljki s natrijumovim izvorom svjetla. Osvjetljenje užeg dijela grada je izvedeno podzemno, s metalnim pocinčanim stubovima i kvalitetnijim svjetiljkama, koje pored osnovne funkcije imaju i dekorativni karakter.

U drugim djelovima grada,van uže gradske zone, u najvećoj mjeri rasvjeta je izvedena nadzemno, s armirano betonskim stubovima, te odgovarajućim lirama i svjetiljkama.

Trenutno se na području grada nalazi oko 17.500 svjetiljki. Osim toga na gradskom području se nalazi oko 30 kilometara neosvijetljenih ulica, koje je potrebno osvijetliti. U selima postoji oko 5.500 svjetiljki.

Za dvije godine 30 kilometra rasvjete

U protekle dvije godine, na području Banjaluke izgrađeno je oko 30 kilometara rasvjete. Tokom 2018. godine novu rasvjetu su dobili mještani u Hilandarskoj ulici u Priječanima, u dužini od 1,5 kilometra, a rasvjeta je instalirana i na području Piskavice, Borkovića i Potkozarja.

Između ostalog, osvetljene su i ulice Nenada Kostića, Uroša Drenovića i Koste Vojinovića.

(Srpskainfo)

Buka i glasna muzika narušavaju odmor stanara

Stanarima koji su prekršili kućni red u stambenim zgradama prošle godine je izdato 28 prekršajnih naloga, dok je ove godine do sada izdat jedan, rekli su u Odjeljenju komunalne policije. Dodaju da stanari najčešće prijavljuju buku i puštanje glasne muzike u vrijeme popodnevnog i noćnog odmora. Kazne za one koji krše pravila kućnog reda u

Raspad opozicije u RS poslije poraza na izborima

Predizborni opozicionari u entitetu Republika Srpska ostali su na istoj poziciji i nakon oktobra prošle godine. Ipak, ne svi, jer su neki članovi SDS-a i NDP-a odlučili potpuno promijeniti kurs i uhvatiti se pod ruku sa vladajućom strukturom zaboravljajući sve izgovoreno. Članovi Saveza za promjene su državnu vlast također zamijenili opozicionim predznakom. Istina, ne još

Preminuo političar Slobodan Popović

Preminuo je Slobodan Popović, bivši poslanik SDP-a i PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. “On je bio sedam ili osam dana u bolnici. Koliko ja znam, imao je izliv krvi u mozak. Bio je u bolnici u Banjaluci, ali, nažalost, tačno je, preminuo je”, potvrdio je za “Avaz” Borislav Borenović, predsjednik PDP-a. “Danas nas je

POSLOVNA PRILIKA Još samo tri dana za ponude za “Staklenac”

Više atraktivnih gradskih poslovnih prostora ponuđeno je u zakup, pod izuzetno povoljnim uslovima, a zainteresovani zakupci imaju još samo tri dana za podnošenje prijava. Uz popularni “Staklenac”, jedan od najatraktivnijih poslovnih prostora u gradskom vlasništvu, i javno sklonište u kojem se svojevremeno nalazio poznati klub “Pećina” ponovo je ponuđen na dugoročno iznajmljivanje, saopšteno je iz

Na PMF-u najsavremenija učionica za istraživanje

Predstavnici Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i nevladine organizacije Save The Children za Sjeverozapadni Balkan, potpisali su Memorandum o razumijevanju. Kako je navedeno na sajtu Univerziteta u Banjaluci, Prirodno-matematički fakultet i  Save The Children će sarađivati u realizaciji projekta Enable BiH, koji ima za cilj jačanje obrazovanja iz oblasti STEM disciplina u našoj zemlji. Tako

Behram-efendijina džamija među najstarijim na području Banjaluke

Behram-efendijina ili Behram-begova džamija u banjalučkom naselju Novoselija, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, prema mnogim podacima najstarija je džamija na ovom području. Sagradio ju je Behram-efendija 1560. godne, a pod zaštitom države, osim same džamije, su kuija – podzemna prostorija za ibadet, turbe Behram-efendije, mekteb, harem, kao i česma, kapija i kameni zid koji ograđuje

Poginuo Šaban Šaulić

Pjevač narodne muzike Šaban Šaulić imao je tešku saobraćajnu nesreću u Njemačkoj nakon koje je i preminuo. Ovu informaciju za Hayat.ba potvrdio je njegov dugogodišnji prijatelj Sabit Dervišević Saša. Njemački portal “NW” prenio je da se oko šest sati ujutru dogodio udes na autoputu A2 u smijeru ka Dortmundu, u kojem su četiri osobe povrijeđene, tri teže, jedna lakše,