PROJEKAT U POVOJU Banjaluku obasjava 156 štedljivih sijalica

Zamjena postojeće javne rasvjete sa štedljivijim LED svjetiljkama u Banjaluci ide laganim tempom i to je do sada urađeno na dvije lokacije.

Prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove, postojeća rasvjeta na putu za Banj brdo zamijenjena je sa LED, i to u ukupnoj dužini od 4,5 kilometra. Tu dionicu obasjava 130 štedljivih svjetiljki. Druga lokacija je parking  kod zavoda “Dr Miroslav Zotović”, koji obasjava 26 LED sijalica.

Velika poboljšanja se ne mogu očekivati ni u ovoj godini, ako je suditi prema novcu koje je Grad u 2019. planirao u budžetu za izgradnju nove i rekostrukciju postojeće rasvjete. Naime, od 170.000 KM predviđenih za te namjene samo 40.000 KM bi trebalo biti iskorišteno za zamjenu jednog dijela postojeće rasvjete sa svjetiljkama sa LED tehnologijom. Za sada nije poznato koje lokacije će biti obuhvaćene tom modernizacijom.

Veća promjena je moguća ako se ispune očekivanja Grada da će obezbijediti donatorska sredstva za te svrhe.

Prema posljednjim informacijma iz ovog odjeljenja, Gradska uprava je konkurisala kod Razvojnog fonda Ujedinjenih nacija na poziv za gradnju i rekonstrukciju javne rasvjete u cilju poboljšanja energetske efikasnosti i smanjenja potrošnje energije uvođenjem LED rasvjete.

– Ako naša aplikacija prođe, planirana sredstva služila bi za sufinansiranje projekta, na način da im dajemo pola para, a pola UNDP – kazali su u ovom Odjeljenju.

Objasnili su da je u toku izrada studije izvodljivosti prelaska sa postojeće na LED rasvjetu, koja se finansira kroz donaciju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

– Studija bi trebalo da pokaže koliko sredstava je potrebno da bi bila promijenjena rasvjeta u cijelom gradu, selima i gradskom području. U njoj će biti ponuđeno i više različitih modela kako se to može uraditi. Na osnovu ponuđenih opcija odlučićemo šta je najbolje za Banjaluku – naveli su u odjeljenju.

Modernizacija osvjetljenja Banjaluke je jedan od dugoročnih planova Grada sa ciljem da iz budžeta smanje izdvajanja za račune za potrošenu električnu energiju, koja godišnje odnese oko 1,9 miliona maraka.

Postojeća rasvjeta u gradu najvećim dijelom se sastoji od modernijih svjetiljki s natrijumovim izvorom svjetla. Osvjetljenje užeg dijela grada je izvedeno podzemno, s metalnim pocinčanim stubovima i kvalitetnijim svjetiljkama, koje pored osnovne funkcije imaju i dekorativni karakter.

U drugim djelovima grada,van uže gradske zone, u najvećoj mjeri rasvjeta je izvedena nadzemno, s armirano betonskim stubovima, te odgovarajućim lirama i svjetiljkama.

Trenutno se na području grada nalazi oko 17.500 svjetiljki. Osim toga na gradskom području se nalazi oko 30 kilometara neosvijetljenih ulica, koje je potrebno osvijetliti. U selima postoji oko 5.500 svjetiljki.

Za dvije godine 30 kilometra rasvjete

U protekle dvije godine, na području Banjaluke izgrađeno je oko 30 kilometara rasvjete. Tokom 2018. godine novu rasvjetu su dobili mještani u Hilandarskoj ulici u Priječanima, u dužini od 1,5 kilometra, a rasvjeta je instalirana i na području Piskavice, Borkovića i Potkozarja.

Između ostalog, osvetljene su i ulice Nenada Kostića, Uroša Drenovića i Koste Vojinovića.

(Srpskainfo)

PODJELA POZICIJA U RS: DEMOS najbolje prošao

Prema predloženom Sporazumu o zajedničkom djelovanju stranaka vladajuće koalicije u RS do 2022. godine, SNSD bi trebalo da ima 47 rukovodećih pozicija u javnim preduzećima, ustanovama i institucijama, DNS i Socijalistička partija po devet, DEMOS sedam, Ujedinjena Srpska četiri, a NDP tri direktorske funkcije Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da su na sastanku na

POVODOM DANA GRADA Položeni vijenci na Trgu palih boraca

Povodom 22. aprila – Dana grada i dana oslobođenja Banje Luke od fašizma u Drugom svjetskom ratu, danas su položeni vijenci na spomenik palim borcima u centru grada.  U ime Grada Banje Luke, vijenac su položili gradonačelnik Igor Radojičić, predsjednik Skupštine grada Zoran Talić i zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić. – Banja Luka sa ponosom obilježava

ČUBRILOVIĆ: Banjaluka prepoznatljiva evropska destinacija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću i predsjedniku Skupštine grada Zoranu Taliću 22. april – Dan grada sa željom da nastave intenzivan razvoj grada koji je postao prepoznatljiva evropska destinacija.

Promocija knjige Vukana Dubočanina na Pravnom fakultetu u Banjaluci

Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci i “Zadužbina Petar Kočić” Banjaluka – Beograd organizuju promociju knjige Vukana Dubočanina, “Otrugnuto od zaborava – Priče iz novinarske beležnice”. Promocija će se održati sutra u 18 časova u sali 48/I na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. O knjizi će govoriti, profesor dr Nikola Mojović, redovni profesor Pravnog fakulteta i

U Srpskoj najplaćeniji bankari, najmanje zarađuju građevinci

Najviša prosječna neto plata u martu isplaćena je u finansijskoj djelatnosti i djelatnosti osiguranja – 1.445 KM, a najniža u građevinarstvu – 617 KM. Prosječna martovska plata u Srpskoj iznosila je 886 KM, a prosječna bruto plata 1.373 KM, saopštili su iz Saveza sindikata RS. Prosječna neto plata nakon u martu 2019. u odnosu na

FORMALIZOVANA DUGOGODIŠNJA SARADNJA Potpisan sporazum o bratimljenju sa Кumanovom

Gradonačelnici Banje Luke i Кumanova Igor Radojičić i Maksim Dimitrievski potpisali su danas sporazum o bratimljenju dva grada, koji već godinama sarađuju u više različitih oblasti. Nakon potpisivanja, gradonačelnik Кumanova izrazio je zadovoljstvo formalizovanjem odnosa između dva grada i u ime građana Кumanova čestitao ovaj veliki praznik svim Banjalučanima. -Posljednjih sedam-osam godina naši gradovi sarađuju