Magazin 20.12.2018.

Promocija “Barke” Trivuna Kalabe večeras u Banskom dvoru

ČITANJE: 1 minuta

Pjesnički prvenac Trivuna Kalabe pod nazivom “Barka”, objavljen ove godine u ediciji “Pegaz” Književne omladine Srbije, biće predstavljen večeras s početkom u 19 časova u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor.

Promocija će biti održana u saradnji ove institucije i Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja “Sofia”, a osim autora govoriće književnica Aleksandra Čvorović i profesor Miodrag Živanović, dok će moderator programa u ime organizatora biti Ana Galić.

“Tematsko-motivska linija ove stihozbirke kreće se širokim lukom motiva, koji crpe svoje arhetipove iz predloška narodne poezije i imanentnog lirskog nasljeđa srpskih romantičara, prvenstveno Zmaja. Polazišna tačka je barka, trošan čun svojevrsnog hodočašća, nad kojim Kalaba lamentira i sjeća se dana plovidbenih. U prvi mah prizvaćemo u sjećanje putovanja svetog Save i inih, do račanskih monaha i Ljube Nenadovića. Kalabino mediteranstvo ima antičke korijene, ali moderna leksika otkriva postmodernistički postupak, iako je većinom riječ o rimovanoj poeziji”, zapisao je u recenziji ove knjige Radomir D. Mitrić.

Trivun Kalaba rođen je 15. aprila 1988. u Jajcu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Šipovu. Nakon toga odlazi u Novi Sad, gdje se upisuje na Filozofski fakultet, Odsjek za srpsku književnost i jezik. Poslije osnovnih, upisuje i master studije, koje je završio nakon studijskog putovanja u Ameriku. Živi i radi u Šipovu.

(Nezavisne)