Vijesti 08.11.2017.

Promovisana 24 nova doktora nauka u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

Svečani dan na banjalučkom Univerzitetu. Promovisana su 24 doktora nauka. Među njima je i Vesna Bogičević.

Iako radi kao direktor Srednjoškolskog centra, želja joj je da se bavi naukom. Ali kaže da se kod nas teško ulazi u naučne vode.

“Moram priznati da je relativno teško, iz razloga što postoje brojne barijere, ali na kraju krajeva se to može savladati, ukoliko postoji dobra volja, ambicija ali prije svega snalažljivost”, rekla je Vesna Bogičević, doktorand ekonomskih nauka.

U svojoj 32. godini, ekonomiju je doktorirao i Nikola Žarković. Žarković je član Nadzornog odbora Garantnog fonda Republike Srpske, zaposlen je u Narodnoj banci Srbije, a bavi se uglavnom međunarodnom ekonomijom.

“Moja tema se zove ‘Geneza i perspektiva razvoja Evropske unije i Evra’. Zahtijevala je aktivan rad u ovom domenu, naravno vrijeme i kvalitetan tim mentora”, rekao je Nikola Žarković, doktorand Ekonomskog fakulteta.

I pored teškog dana na Univerzitetu, rektor je bio ponosan zbog novih doktora nauka. Kaže da od prvog oktobra, sve doktorske disertacije, ali i magistarski i master radovi redovno prolaze sud softvera za plagijate.

” Danas promovišemo doktore nauka, njih ukupno 24. Ponosni na ono što su oni radili, i na činjenicu da Univerzitet u Banjaluci na taj način ne samo da pokazuje značaj svoje obrazovne uloge, nego uopšte u razvoju društva Republike Srpske i regiona uopšte”, kazao je Milan Mataruga, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Univerzitet u Banjaluci je za 42 godine rada, odškolovao 643 doktora nauka, kao i više od 40.000 diplomiranih inženjera i magistara.

(ATV)