Magazin 20.02.2018.

Promovisana poštanska marka “Umjetnost”

ČITANJE: 2 minute

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci danas je promovisana prigodna poštanska marka “Umjetnost” na kojoj su predstavljeni radovi umjetnika Mladena Miljanovića i Radenka Milaka koji su izlagani na “Venecijanskom bijenalu”.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Sarita Vujković rekla je da je ovo prvi put da je ova ustanova prvi put dio ovakvog projekta.

“Nadamo se da ćemo na ovaj način doprinijeti vidljivosti i promociji savremene umjetnosti uopšte, kao i da smo ideju savremenog vizuelnog dizajna prenijeli na polje poštanske marke”, rekla je Vujkovićeva.

Ona je istakla da su na poštanskim markama predstavljena dva rada iz fundusa Muzeja koji su izlagani na “Venecijanskom bijenalu” 2013. i 2017. godine.

“Riječ je o radovima koje su nam umjetnici darovali i za koje smo smatrali da bi na ovaj način trebalo da budu predstavljeni”, rekla je Vujkovićeva.

Direktor “Pošta Srpske” Jasminka Krivokuća kaže da je ovo preduzeće izdavanjem poštanske marke “Umjetnost” željelo da podrži razvoj savremene umjetničke scene u BiH.

Ona je istakla da je poštanska marka “Umjetnost” izdata u nominalnim vrijednostima od 0,90 KM i 1,70 KM i u tiražu od 15.000 komada, te najavila da će uslijediti i prigodan koverat u tiražu od 300 komada.

“`Pošte Srpske` redovno podržavaju obilježavanje manifestacija u oblasti kulture, važnih istorijskih događaja i jubileja, sportskih dešavanja. Izdavanjem prigodnih i redovnih poštanskih maraka `Pošte` teže da ostave trajni podsjetnik na te događaje”, rekla je Krivokuća i dodala da poštanska marka predstavlja vid promocije Srpske u svijetu.

Umjetnik Mladen Miljanović je rekao da je poštanska marka sjajan način da Muzej savremene umjetnosti Srpske promoviše radove koje ima u svom vlasništvu, čime umjetnici dobijaju neku vrstu potvrde onoga što rade.

“Ovo je način da naša umjetnost ili kolekcije Muzeja, odnosno sve ono što je identitet našeg prostora, putem poštanske marke, nađe put do svijeta”, rekao je umjetnik Radenko Milak i istakao da je ovo lijep gest, koji će otvoriti put i novim generacijama.

Poštanska marka “Umjetnost” od danas je u opticaju. Autor izdanja je grafički dizajner “Pošta Srpske” Nebojša Đumić.

(Srna)