Vijesti 10.03.2021.

Prvi koraci na izgradnji spomenika borcima mogući ove godine

ČITANJE: 2 minute

Prvi koraci na izgradnji centralnog spomen-obilježja borcima Vojske Republike Srpske u centru Banjaluke mogli bi biti utvrđeni tokom ove godine, a plan je da svi detalji budu usaglašeni na sastanku predstavnika gradske i republičke vlasti, piše današnji “Glas Srpske”.

Kao jedan od razloga što ovaj posao još nije započet najčešće je pominjan nedostatak novca, a odbornik Demosa u Skupštini grada Banjaluka Slobodan Stanarević rekao je da će obezbijediti besplatan idejni projekat za izgled budućeg spomenika kada bude tačno precizirana lokacija spomen-obilježja.

Odgovarajući na pitanje kako to planira učiniti, uzimajući u obzir da je ranije pominjan iznos između 150.000 i 200.000 KM za izradu idejnog rješenja, Stanarević je rekao da je više godina sarađivao sa različitim preduzećima i da će dogovoriti da taj projekat bude besplatan.

“Borci to zaslužuju i nema više izgovora za odlaganje. Spreman sam da obezbijedim taj projekat besplatno, a neka se onda taj novac proslijedi za borbu protiv epidemije, zdravstvenim ustanovama i tamo gdje treba”, naglasio je Stanarević.

On kaže da ima sopstvene prijedloge kako bi to trebalo da izgleda, ali da će odmah po određivanju tačne lokacije sjesti sa predstavnicima boračkih udruženja da bi se dobilo najbolje moguće rješenje.

“Moja ideja je da to bude monumentalan spomenik, iz dva dijela. Prvi dio bi bio interaktivna prostorija sa panelima, a svaki panel bi predstavljao jednu brigadu i onda bi posjetioci imali priliku da stave slušalice i na pet jezika bi mogli slušati o borbi za Srpsku, a svi bi imali mogućnost i da provjere ko je od njihovih rođaka i u kojoj brigadi učestvovao u ratu”, istakao je Stanarević.

On je dodao da bi drugi dio bio umjetničkog karaktera i na njegovoj izradi bi radili predstavnici akademske zajednice.

Ideja o izgradnji centralnog spomenika postoji već dugo, a prošle godine formirana je i komisija koju čine predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite i Boračke organizacije Republike Srpske, međutim usljed pandemije virusa korona sve je ostalo na tome.

Saglasnost o neophodnosti izgradnje potvrđena je i na nedavnom sastanku premijera Srpske Radovana Viškovića i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

“Vlada i premijer lično su podržali ovaj projekat ističući da borci zaslužuju to spomen-obilježje. Na ovom sastanku nije razgovarano o detaljima i ciframa. Vodiće se računa da to bude dostojanstveno, ali u skladu sa ekonomskom situacijom usljed pandemije virusa korona i da troškovi budu kako je prvobitno planirano”, rekli su iz kabineta predsjednika Vlade Srpske.

(Srna, E.M)