PRVI U BIH Banjaluka dobila poligon za obuku vozača

Banjaluka je dobila poligon za obuku vozača na parkingu kod preduzeća “Novi Jelšingrad”, a biće otvoren u petak, potvrdio je za “Nezavisne” Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Vlasnici auto-škola kažu da je Banjaluka prva lokalna zajednica u BiH koja je dobila ovakav poligon, na koji je čekala više od dvije i po decenije.

“S obzirom na to da je obuka vozača dosad vršena na dijelu istočnog tranzita koji je nedavno pušten u funkciju, tragali smo za novim rješenjem i kvalitetnim rješavanjem obuke vozača u gradu, a odluku smo donijeli i zbog zahtjeva vlasnika auto-škola”, objasnio je Sandić.

Dodao je da su zbog toga na ovom parkingu u vlasništvu grada, koji nije imao značajniju funkciju i nije bio iskorišten, odlučili da naprave ovaj poligon.

“Završili smo radove na uređenju poligona za obučavanje budućih vozača, čime je napravljen korak naprijed ka što kvalitetnijoj obuci, koja je jedan od bitnih segmenata bezbjednosti saobraćaja”, istakao je Sandić.

Prema njegovim riječima, postavljeno je 16 znakova i iscrtana je horizontalna saobraćajna signalizacija.

“Na poligonu su napravljeni i mala kružna raskrsnica od montažnih elemenata, ali i autobuska stanica za one vozače koji se obučavaju za vožnju autobusa”, naglasio je Sandić.

Prema njegovim riječima, obuka na kružnom toku je bitna jer se u gradu gradi sve više ovakvih raskrsnica i važno je da budući vozači stiču prva iskustva i znanja o vožnji kroz kružne raskrsnice.

“Nadamo se da ćemo nakon ovoga imati kvalitetniju obuku i da će ovo sve skupa značajno doprinijeti povećanoj bezbjednosti u gradu”, istakao je Sandić i dodao da su horizontalne oznake postavljene iz sredstava redovnog održavanja saobraćajnica.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS i vlasnik auto-škole u gradu, rekao je da je pohvalno što je Banjaluka omogućila svojim građanima da se što bolje i kvalitetnije osposobe za vožnju.

“Banjaluka godišnje dobije 1.000 novih vozača i zato je bitno da ima što spremnije i bolje vozače, što će smanjiti i broj saobraćajnih nezgoda”, istakao je Jaćimović.

Građani smatraju da je ova ideja trebalo da se relizuje i ranije, ali da je ipak jako bitno što je konačno izgrađena.

“Nažalost, kada sam polagala vozački ispit prije nešto više od šest godina nisam imala mogućnost da na poligonu naučim pravila vožnje kružnim tokom i različite vrste parkiranja, koje su značajne za jednog vozača početnika”, rekla je Jelena M. iz Borika.

Prema njenim riječima, sve to je morala da nauči na prebukiranim gradskim ulicama i putevima, koji su, kako smatra, dosta opasni za jednog vozača početnika.

(Nezavisne)

NOVI TALAS POSKUPLJENJA Kubik vode skuplji za 11 pfeniga?

Preduzeće Vodovod juče je Gradu dostavilo zahtjev za povećanje cijena svojih usluga dok Čistoća još kalkuliše koliko bi mogla tražiti. Kako nezvanično saznaje “EuroBlic” u dokumentu koji je stigao na adresu Gradske uprave iz Vodovoda predlažu nekoliko različitih mogućnosti za povećanje cijene kubika potrošene vode, a koja predviđaju poskupljenje od deset do 15 pfeniga. Pored

KUSTURICA: Putin mi je rekao da mu Dodik odgovara i duhom i djelom

Proslavljeni svjetski reditelj Emir Kusturica razgovarao je u Beogradu sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Vladimirovičem Putinom. U kratkom prijateljskom razgovoru Putina i Kusturice postignuta je saglasnost o jačanju i institucionalizaciji kulturnih veza Rusije i Srbije, te je s tim u vezi predsjednik Rusije dao podršku poboljšanju uslova pod kojima se održavaju Festival klasične ruske muzike

SANACIJA STUDENTSKOG CENTRA PRI KRAJU Studenti u sobama početkom februara

Sanacija prvog paviljona Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci je završena, a početkom februara, ako budu ispunjeni svi zakonski uslovi kod tehničkog prijema, odnosno dobijanja upotrebne dozvole, počinje useljavanje studenata u sobe. Rekao je ovo danas nakon obilaska mjesta na kojem su završeni građevinski radovi Dragoslav Topić, direktor Studentskog centra “Nikola Tesla”, i dodao da