PRVI U BIH Banjaluka dobila poligon za obuku vozača

Banjaluka je dobila poligon za obuku vozača na parkingu kod preduzeća “Novi Jelšingrad”, a biće otvoren u petak, potvrdio je za “Nezavisne” Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Vlasnici auto-škola kažu da je Banjaluka prva lokalna zajednica u BiH koja je dobila ovakav poligon, na koji je čekala više od dvije i po decenije.

“S obzirom na to da je obuka vozača dosad vršena na dijelu istočnog tranzita koji je nedavno pušten u funkciju, tragali smo za novim rješenjem i kvalitetnim rješavanjem obuke vozača u gradu, a odluku smo donijeli i zbog zahtjeva vlasnika auto-škola”, objasnio je Sandić.

Dodao je da su zbog toga na ovom parkingu u vlasništvu grada, koji nije imao značajniju funkciju i nije bio iskorišten, odlučili da naprave ovaj poligon.

“Završili smo radove na uređenju poligona za obučavanje budućih vozača, čime je napravljen korak naprijed ka što kvalitetnijoj obuci, koja je jedan od bitnih segmenata bezbjednosti saobraćaja”, istakao je Sandić.

Prema njegovim riječima, postavljeno je 16 znakova i iscrtana je horizontalna saobraćajna signalizacija.

“Na poligonu su napravljeni i mala kružna raskrsnica od montažnih elemenata, ali i autobuska stanica za one vozače koji se obučavaju za vožnju autobusa”, naglasio je Sandić.

Prema njegovim riječima, obuka na kružnom toku je bitna jer se u gradu gradi sve više ovakvih raskrsnica i važno je da budući vozači stiču prva iskustva i znanja o vožnji kroz kružne raskrsnice.

“Nadamo se da ćemo nakon ovoga imati kvalitetniju obuku i da će ovo sve skupa značajno doprinijeti povećanoj bezbjednosti u gradu”, istakao je Sandić i dodao da su horizontalne oznake postavljene iz sredstava redovnog održavanja saobraćajnica.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS i vlasnik auto-škole u gradu, rekao je da je pohvalno što je Banjaluka omogućila svojim građanima da se što bolje i kvalitetnije osposobe za vožnju.

“Banjaluka godišnje dobije 1.000 novih vozača i zato je bitno da ima što spremnije i bolje vozače, što će smanjiti i broj saobraćajnih nezgoda”, istakao je Jaćimović.

Građani smatraju da je ova ideja trebalo da se relizuje i ranije, ali da je ipak jako bitno što je konačno izgrađena.

“Nažalost, kada sam polagala vozački ispit prije nešto više od šest godina nisam imala mogućnost da na poligonu naučim pravila vožnje kružnim tokom i različite vrste parkiranja, koje su značajne za jednog vozača početnika”, rekla je Jelena M. iz Borika.

Prema njenim riječima, sve to je morala da nauči na prebukiranim gradskim ulicama i putevima, koji su, kako smatra, dosta opasni za jednog vozača početnika.

(Nezavisne)

PREDMET “TREZOR” Smrt otkazala suđenje Straživuku i ekipi

Suđenje sedmorici optuženih u predmetu “Trezor” odgođeno je juče zbog smrtnog slučaja u porodici Snježane Kudrić, predsjednice Sudskog vijeća. Proces se vodi pred banjalučkim Okružnim sudom, a optuženi su Siniša Straživuk (49), Jovica Karać (42), Miloš Mrđan (42), Tomislav Knežević (42), Đorđe Ćulum (37) i Željko Pavlović (40), koje terete za organizovani kriminal i više

DNS “mangupi” su Radović, Malešević i Popović

Za SNSD su sporna tri poslanika DNS-a: Milan Radović, Dane Malešević i Đorđe Popović, jer su tokom izborne kampanje radili za Savez za promjene i njihove kandidate, a ne za kandidate koalicije. “Juče smo na stranačkim sastancima sa DNS-om neke stvari rekli i smatramo da neki ljudi koji su radili u DNS-u, a identifikovali smo

Dodik podržao Čubrilovića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je iznenađen smjenom Nedeljka Čubrilovića sa pozicije zamjenika predsjednika DNS-a na sjednici Predsjedništva te stranke, naglasivši da aktuelni predsjednik parlamenta Srpske nije učestvovao u posljednjim smjenama kadrova DNS-a. Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, izjavio je da je i juče rekao lideru DNS-a Marku Paviću da

BOSANČIĆ: Banjalučki DNS će tražiti ostavku Pavića

Gradski odbor DNS-a Banjaluka zatražiće ostavku predsjednika stranke Marka Pavića jer ako je neko odgovoran za stanje u DNS-u onda je to on, rekao je sekretar banjalučkog odbora DNS-a Boran Bosančić. Bosančić je istakao da Gradski odbor Banjaluka ne želi da dozvoli dalju tajkunizaciju stranke. “DNS danas više podsjeća na SDS u periodu 2000-2006. nego

DAMIR ĆOPIĆ: Tražio sam Pavićevu ostavku, najveći broj odbora DNS-a uz Čubrilovića

Predsjednik banjalučkog Regionalnog odbora DNS-a Damir Ćopić izjavio je danas Srni da je stranci dosta tajkuna i da će zbog njihovog favorizovanja većina opštinskih odbora zatražiti smjenu predsjednika DNS-a Marka Pavića zbog svih grešaka koje je napravio. Ćopić je napustio današnju sjednicu Predsjedništva DNS-a, na kojoj je sa dužnosti zamjenika predsjednika stranke razriješen Nedeljko Čubrilović,