PRVI U BIH Banjaluka dobila poligon za obuku vozača

Banjaluka je dobila poligon za obuku vozača na parkingu kod preduzeća “Novi Jelšingrad”, a biće otvoren u petak, potvrdio je za “Nezavisne” Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Vlasnici auto-škola kažu da je Banjaluka prva lokalna zajednica u BiH koja je dobila ovakav poligon, na koji je čekala više od dvije i po decenije.

“S obzirom na to da je obuka vozača dosad vršena na dijelu istočnog tranzita koji je nedavno pušten u funkciju, tragali smo za novim rješenjem i kvalitetnim rješavanjem obuke vozača u gradu, a odluku smo donijeli i zbog zahtjeva vlasnika auto-škola”, objasnio je Sandić.

Dodao je da su zbog toga na ovom parkingu u vlasništvu grada, koji nije imao značajniju funkciju i nije bio iskorišten, odlučili da naprave ovaj poligon.

“Završili smo radove na uređenju poligona za obučavanje budućih vozača, čime je napravljen korak naprijed ka što kvalitetnijoj obuci, koja je jedan od bitnih segmenata bezbjednosti saobraćaja”, istakao je Sandić.

Prema njegovim riječima, postavljeno je 16 znakova i iscrtana je horizontalna saobraćajna signalizacija.

“Na poligonu su napravljeni i mala kružna raskrsnica od montažnih elemenata, ali i autobuska stanica za one vozače koji se obučavaju za vožnju autobusa”, naglasio je Sandić.

Prema njegovim riječima, obuka na kružnom toku je bitna jer se u gradu gradi sve više ovakvih raskrsnica i važno je da budući vozači stiču prva iskustva i znanja o vožnji kroz kružne raskrsnice.

“Nadamo se da ćemo nakon ovoga imati kvalitetniju obuku i da će ovo sve skupa značajno doprinijeti povećanoj bezbjednosti u gradu”, istakao je Sandić i dodao da su horizontalne oznake postavljene iz sredstava redovnog održavanja saobraćajnica.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS i vlasnik auto-škole u gradu, rekao je da je pohvalno što je Banjaluka omogućila svojim građanima da se što bolje i kvalitetnije osposobe za vožnju.

“Banjaluka godišnje dobije 1.000 novih vozača i zato je bitno da ima što spremnije i bolje vozače, što će smanjiti i broj saobraćajnih nezgoda”, istakao je Jaćimović.

Građani smatraju da je ova ideja trebalo da se relizuje i ranije, ali da je ipak jako bitno što je konačno izgrađena.

“Nažalost, kada sam polagala vozački ispit prije nešto više od šest godina nisam imala mogućnost da na poligonu naučim pravila vožnje kružnim tokom i različite vrste parkiranja, koje su značajne za jednog vozača početnika”, rekla je Jelena M. iz Borika.

Prema njenim riječima, sve to je morala da nauči na prebukiranim gradskim ulicama i putevima, koji su, kako smatra, dosta opasni za jednog vozača početnika.

(Nezavisne)

TRADICIONALNA KOTLIĆIJADA Zadatak – priprema najboljeg ribljeg parikaša

Javna ustanova Sportski centar „Borik“ i Banjalučka pivara u subotu, organizuju po 16. put tradicionalnu manifestaciju Kotlićijada „Borik Nektar 2019“. Kako su najavili, svečano otvaranje manifestacije je zakazano za 10 časova u parku sportske dvorane „Borik“, a proglašenje pobjednika u 14 časova. Tematski zadatak ovogodišnje kotlićijade je riblji paprikaš u tradicionalnom kotliću. Kao i prošle

Ambasada SAD opremila multimedijalnu biblioteku

Kancelarija Ambasade SAD Banjaluka donirala je kancelarijsku opremu Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi. Brojne stolice, stolove, veliki televizor, računar, kamere i fotoaparate, koji su nekada bili dio prostora starog Američkog kutka, sada će koristiti učenici ove srednje škole. Lija Tiz, direktor Odjela za odnose sa javnošću u Ambasadi SAD u BiH, rekla je da su odabrali upravo ovu

UKRUPNJAVANJE: SRS Milanka Mihajlice kolektivno pristupila PDP-u

„Drago mi je što je postignuta velika saglasnost o ulasku Srpske radikalne stranke Republike Srpske u Partiju demokratskog progresa, koja bi bila politička, organizaciona, kadrovska i pravna integracija“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon sastanka delegacija dvije stranke povodom integrisanja SRS RS u PDP. Borenović je istakao da je zadovoljan postignutim dogovorom sa korektnim,

2.000 maturanata na manifestaciji ”Dan otvorenih vrata”

Manifestacija ”Dan otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci” 19. aprila 2019. godine okupila je oko 2.000 maturanata iz više gradova i opština Republike Srpske, koji su imali priliku da dobiju sve važne informacije o studijima koji se izvode na fakultetima u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci.

Otvorena izložba dokumenata iz fonda Slobodana Penezića Кrcuna

U Banskom dvoru danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata „Mleko i krv“ – Iz ličnog fonda Slobodana Penezića Кrcuna, autora Željka Markovića. Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić kazao je da je postavka izložbe u Banjoj Luci plod višedecenijske saradnje između tog i Istorijskog arhiva u Užicu na polju izdavačko-izložbene djelatnosti. Autor izložbe Željko Marković

ČUBRILOVIĆ: Saradnja NSRS i Saveza opština i gradova donosi dobre rezultate

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je parlament partner Savezu opština i gradova Republike Srpske i pozdravlja svaku inicijativu koja dođe iz ove organizacije jer takva saradnja donosi dobar rezultat u interesu građana. “Želimo i da imamo što češću komunikaciju i pojedinačno s lokalnim zajednicama i sa Savezom. To znači