Magazin 05.09.2015.

Prvo im se svidjele serije, a onda i njihanje kukovima: Trbušni ples zaludio Banjalučanke

ČITANJE: 4 minute
plesni studio faraon

Članice “Faraona”

Orijentalni ili trbušni plesovi popularni su u cijelom svijetu, zavodljivi pokretni ženskog tijela nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a iako je ovaj ples od davnina bio vezivan za Bliski istok, sve više je Banjalučanki koje svoje slobodno vrijeme poklanjaju baš ovoj plesnoj vještini.

Banjalučki koreografi i instruktori složni su da je iz godine u godinu interesovanje nježnijeg pola za trbušni ples sve veće, ali veliku zahvalnost za to, kako kažu, duguju i TV serijama koje su na najbolji način promovisale ljepotu ove umjetnosti.

Trbušni ples izvlači ono najbolje iz žena, budi ili podstiče senzualnost i ženstvenost, dovodi do većeg samopouzdanja, a koreografi često naglašavaju da one koje treniraju ovu vrstu plesa imaju drugačiji pogled na svijet, tolerantnije su, imaju ljepše držanje, a trenirajući redovno možete da smršate i da zategnete liniju, kao da ste bili na dobrom aerobiku.

Zaplesao, pa pobjegao glavom bez obzira

plesni studio faraon1

Za “trbušnjakom” poludjelo i mlado i staro

Aleksandra Tešanović, osnivač i glavni instruktor u Plesnom studiju „Oriana & Oria“, kaže da u trbušnom plesu godine i fizički izgled ne predstavljaju nikakvu ulogu.

– Godine ne igraju nikakvu ulogu, štaviše, to je kao i sa vinom – što ste stariji to ste bolji. Nije važan fizički izgled ni kilaža nego samo volja, želja i zainteresovanost, uz, naravno, redovne treninge. U našem klubu raspon godina kretao se recimo od djevojčica od šest, sedam godina, pa do žena od 60 godina. Neke od najpoznatijih orjentalnih plesačica svijeta imaju 50-60 godina- kaže Tešanovićeva.

Orijentalni ples, iako uglavnom privlači ženski rod, nije strano da i muškarci „zamrdaju“ kukovima.

– Mi smo prije nekih pet ili šest godina imali muškog člana kluba kojem sam se  divila na hrabrosti, a onda i na pokretima koji su zaista bili odlični. On je na treninge dolazio dva mjeseca i bio je zaista uspješan, ali kako smo tada plesali u Domu omladine, često su ga zapitkivali zašto pleše sa ženama i onda je, nažalost, popustio pritiscima sredine i odustao od treninga. Ne vidim zašto muškarci ne bi plesali orijentalni ples, naročito ako znamo da su njihove koreografije drugačije i da sve to može da izgleda veoma dobro- ističe Tešanovićeva i dodaje da situacija nije ništa drugačija ni u regionu, pa se tako samo dva muškarca bave profesionalnim trbušnim plesom.

Bojana Dozet, instruktor i osnivač plesnog studija „Faraon“, kaže da je orijentalni ples prije svega jako zdrav za tijelo kod djece u razvoju, pozitivno djeluje na samopouzdanje, na pravilno držanje, jačanje odgovornosti i zadržavanje pažnje.

– Jako je koristan i za starije osobe zbog pokreta svih dijelova tijela. Naprosto, osjećate se pokretljivije, sa manje bola u leđima ako često sjedite ili držite pognutu glavu. Orijentalni ples mogu da treniraju čak i četvorogodišnje djevojčice. Jednostavno, nema granica. U klubu, tako, imamo djevojčice predškolskog uzrasta, ali i bake kojim se ponosimo, jer više uživaju u ovome nego 20-godišnjakinje – priča Dozetova.

Aktivna tri kluba

plesni studio faraon2

Kada je Banjaluka u pitanju, ona kaže da postoje razni festivali, predstave, kao i da se sve veći broj klubova trudi da predstavi u najboljem svijetlu ovaj ples i da se djevojke što više aktiviraju i zainteresuju.

– Često smo na festivalima u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani i drugimgradovima, pošto Banjaluka baš i ne obiluje takvim dešavanjima. Upravo u subotu ćemo učestvovati na Međunarodnom festivalu orijentalnog plesa u Somboru- dodaje naša sagovornica.

U Banjaluci trenutno aktivno rade tri plesna studija u kojima može da se trenira orijentalni ples. Cijene se uglavnom kreću od 20 KM, ali treniranje orijentalnog plesa iziskuje mnogo više od same članarine.

– Orijentalni ples na početku ne zahtijeva dosta ulaganja kada tek postajete član, jer tada učite osnovne pokrete koje mozete lako savladati, ali kada se malo više zainteresujete i poželite da nastupate na nekom festivalu, onda vam trebaju kostimi koji su poprilično skupi, ali mi se trudimo da to prebrodimo tako što posuđujemo kostime našim članicama koje nisu u mogućnosti da ih priušte. U isto vrijeme, naši troškovi su zaista veliki. Prije svega tu su troškovi oko poslovnog prostora, režija, stalnog praćenja svjetskih trenera i odlazaka na njihove radionice, do kostima koje kupujem u Kairu da bi od prvog efekta zainteresovala gledaoce za ono sto slijedi. Ovo se radi samo iz ljubavi, nikakva zarada ne postoji u ovoj vrsti plesa, ili joj barem ja ne težim, jer je moja profesija usmjerena na drugo zanimanje, a ovo je jedna predivna rekreacija bez koje ne bih mogla da zamislim život- zaključuje Dozetova.

(banjaluka.net)