Biznis 26.03.2020.

Putin predlaže moratorijum na ekonomske sankcije

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je “moratorijum” na ekonomske sankcije koje pogađaju nekoliko zemalja, među kojima i Rusiju, zbog ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa.

“U idealnom slučaju bi trebalo uvesti zajednički moratorijum na restrikcije koje se odnose na ograničenja robe za osnovnu upotrebu i finansijske transakcije za njihovu kupovinu”, rekao je Putin na video sastanku lidera Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju – G20.

Putin je rekao da je “pitanje života i smrti ljudi, pitanje čisto humanitarno”, i dodao da “trgovinski ratovi i sankcije pogoršavaju krizu” nastalu pandemijom koronavirusa.

Ruski predsjednik je takođe predložio stvaranje “zelenih koridora van trgovinskih ratova i sankcija” za snabdijevanje lijekovima, prehrambrenim namirnicama, opremom i tehnologijom.

Rusku privredu je pogodila svjetska kriza zbog korona virusa, posebno naftni sektor jer je pala cijena nafte. Rusija prolazi kroz ekonomske teškoće od 2014. godine, kada su joj uvedene sankcije zbog konflikta u Ukrajini.

Lideri G20 su održali video samit u pokušaju da odgovore na brzo širenje novog korona virusa.

Grupu 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju – G20, čine 19 zemalja i Evropska unija, među kojima Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.

Ovogodišnja presjedavajuća zemlja G20 je Saudijska Arabija.

(Agencije)