Vijesti 02.12.2022.

Putovanja skuplja, a sve traženija: Evo gdje će Banjalučani za Novu godinu

ČITANJE: 3 minute

Svi aranžmani skuplji su u odnosu na prošlu godinu, ali ni to nije omelo Banjalučane da pronađu destinacije na koje će “pobjeći” za novogodišnje praznike. Iz turističkih agencija za BL portal kažu da je ove godine interesovanje za putovanja veće nego lani.

Što se cijena tiče, one su u prosjeku veće za nekih 15-ak odsto, a ponuda je proširena, pa se nude i neka egzotična putovanja. U ponudi su i autobuski i avio prevoz.

„Što se tiče novogodišnjih aranžmana sa autobuskim prevozom, iz Banjaluke se može za Pariz, Azurnu obalu, Beč i Veneciju i to su aranžmani na tri do četiri noćenja. U avio-aranžmanima, polasci su iz Sarajeva, i u ponudi imamo Istanbul, Kapadokiju ili kombinaciju Istanbul-Kapadokija. Imamo i Dubai i još nekoliko destinacija“, navodi za BL portal Bojana Radić iz turističke agencije „Travel4Fun“.

Dodaje da je ovogodišnja ponuda proširena novim destinacijama zbog manjih ograničenja, a većeg interesovanja Banjalučana.

„U prethodne dvije godine sve je bilo dosta ograničeno, često se znalo desiti da budu neki uslovi, testovi. Zapravo, to je putnicima bio samo neki dodatni trošak i onda su često odustajali. Ove godine generalno vidim veće intresovanje u odnosu na prethodne dvije. Kako je sve popustilo sa kovid situacijom i mjerama, tako se to odrazilo i na turizam“, kaže naša sagovornica.

Očigledno željni putovanja, Banjalučane nije spriječilo ni poskupljenje od 10 do 20 odsto, a turistički radnici kažu da zbog inflacije nisu imali izbora i da su morali da promijene cijene.

„Prvenstveno se to odnosi na cijene avio karata koje su nešto veće u odnosu na protekli period. Hoteli su takođe poskupjeli, ali ipak ne toliko kao avio prevoz, zbog poskupljenja naftnih derivata. Naravno sve opet zavisi od same destinacije i programa. Primjera radi, ove godine naš program za Istanbul, aranžman koji uključuje povratne avio karte, transfer od aerodroma i nazad i četiri noćenja u hotelu, sada je oko 700 evra, a recimo da je prethodnih godina to bilo možda oko 100 evra povoljnije. Opet i ovo zavisi i od hotela, kao i kada se rezervišu karte“, kaže Vladimir Ćorović iz turističke agencije „KonTiki“.

Kada je riječ o najpopularnijim destinacijama, dodaje da se Banjalučani najčešće opredjeljuju za evropske metropole kao što su Istanbul, Rim ili Pariz, a u tim aranžmanima cijena po noćenju je oko stotinu evra. Popularna su i zimovališta u BiH i regionu, a najtraženiji su Jahorina i Zlatibor. Ukoliko se odluče za ovu opciju, putnici će za noćenje izdvojiti od 50 do 60 evra.

Trend rasta cijena aranžmana, ali i veliko interesovanje, potvrđuju i u turističkoj agenciji „Unis Tours“, koji u svojoj ponudi, pored standardnih destinacija, imaju i još jednu zanimljivu opciju – „put u nepoznatom pravcu“.

„Put autobusom u nepoznatom pravcu obuhvata tri noćenja, ide se u okruženje, ovdje kod nas, obično je Srbija u pitanju, s tim da putnici ne znaju u koje mjesto idu, ali znaju šta im je uključeno u program. Obilasci usput su uključeni, imaju uslugu tamo na bazi polupansiona, znači doručak i večeru, kao i organizovan doček Nove godine i reprizu uz muziku“, objašnjava Vanja iz ove turističke agencije.

Dodaje i da je ovo putovanje među najpopularnijima u njihovoj agenciji, a takođe da ni njega nisu zaobišla poskupljenja.

„Put u nepoznatom pravcu ove godine je skuplji od 100 do 120 maraka u odnosu na prošlu godinu i sada košta 649 maraka“, kaže sagovornica.