Biznis 01.08.2016.

Radnici odoše na godišnje odmore, kolektivnih ugovora još nema

ČITANJE: 2 minute

Većina radnika u Srpskoj bi mogla da ode na godišnje odmore, a da ne znaju precizno koja su im prava. Ni mjesec dana od zvaničnog isteka opšteg, nisu potpisani ni posebni kolektivni ugovori. Iz Sindikata poljoprivrede poručuju da je upravo to osnovni preduslov za pregovore u njihovoj grani.

“Nije došlo do usaglašavanja teksta opšteg kolektivnog ugovora- to je temelj za sve granske sindikate, sektorske u nadgradnji jer princip povoljnosti vlada u Sindikatu-znači novi Zakon o radu, opšti kolektivni koji je temelj za sve, pa onda granski kolektivni za privredno-uslužne sektore”, rekao je predsjednik Sindikata Aleksandar Tomić.

Zbog toga je, već mjesec dana, na snazi privremena Uredba Vlade Srpske. Da je taj dokument umanjio većinu radničkih prava- tvrde u većini sindikata. Ipak, za veća prava radnika, još se nisu uspjeli izboriti ni u resoru šumarstva.

“To je na mrtvoj tački, nije se maklo i nije se maklo. Jedina nam je nada i spas što pojedinačni kolektivni ugovor važi za preduzeće “Šume Srpske”, to Zakon o radu nije oborio, pa imamo bar mirnu atmosferu po tom pitanju”, rekao je predsjednik Sindikata šumarstva Vlado Pavlović.

Iz Sindikata MUP-a poručuju da su 90 odsto stavki bili usaglasili još u aprilu. Kako su, kaže predsjednica Sindikata Anica Jondić, ugovori dva puta produženi, pa zatim ih je zamijenila uredba Vlade, pregovori su usporeni, ali će, vjeruje, uskoro biti potpisani. U Sindikatu zdravstva su zadovoljni predlogom ugovora koji im je prije tri dana stigao iz resornog Ministarstva.

“Oko 90 odsto stvari koje smo tražili kao Sindikat su uvrštene u taj tekst i očekujemo u narednom periodu da ćemo 10 odsto što je ostalo da se dogovaramo, da pregovaramo i da bi veoma brzo mogli doći do konačno dogovora”, rekao je predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić.

Tome se nadaju i u Sindikatu pravosuđa. Sporne su im odredbe koje se odnose na prekovremeni i noćni rad godišnji odmor, plaćena odsustva i prava na štrajk. I to bi, najavljuje predsjednik Siniša Petović, mogli da usaglase u narednih desetak dana.

Pregovori Sindikata uprave sa resornim Ministarsvom su propali, pa čekaju da novi Zakon o lokalnoj samoupravi stupi na snagu. Za to vrijeme načelnicima su poslali predlog pojedinačnog kolektivnog ugovora koji bi trebalo da odredi visinu plate. Od sutra počinju pregovore za zaposelene u javnim službama.

(ATV)