Radničke kartice neće suzbiti rad na crno

Radničke kartice, za koje je Ministarstvo finansija raspisalo tender „težak“ milion i dvjesta hiljada maraka, neće riješiti problem sive ekonomije, tvrde iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Naime, kako tvrde poslodavci, na ovaj način se ništa neće promijeniti osim što će radnici imati obavezu da uz sebe nose kartice, a njihovi poslodavci da ih plaćaju.

Kako je za Mondo rekao Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Srpske svi podaci koji će se nalaziti na radničkoj kartici, već se nalaze na ličnoj karti.

„Kada inspektori idu u kontrolu sa sobom nose spisak radnika, te na osnovu lične karte mogu provjeriti status radnika“, ističe Trivić.

Dodatni problem je, ističe Trivić, što se radnička kartica veže za odnos između radnika i poslodavca, a obaveza poslodavca je da karticu vrati po prestanku radnog odnosa.

„Dešava se da radnik prestane raditi i više ga nije briga za poslodavca. Tu onda dolazi do problema. Bilo bi bolje da je kartica izdata personalno za radnika i da je on koristi kod svakog radnog odnosa“, rekao je Trivić i dodao da je ovako napravljena velika obaveza poslodavcu bez mogućnosti da je riješi.

Izradu radničkih kartica koje bi uskoro trebalo da dobije oko 257.000 trenutno zaposlenih radnika finansiraće Poreska uprava, a trošak izdavanja kartica za novozaposlene radnike plaćaće poslodavci. Radnička kartica koštaće deset maraka po zaposlenom. Svaki zaposleni koga inspektori zateknu bez kartice, platiće kaznu od 20 maraka. Poslodavca bi mogla da čeka i privremena zabrana djelatnosti u trajanju od 15 dana.

Raspisan tender

Ministarstvo finansija raspisalo je juče tender za radničke kartice na iznos od milion i dvjesta hiljada KM. Nabavljaće se sistem sa bazom podataka, prateće aplikacije, elektronske kartice, i uređaji za rad na terenu. Firma koja prođe na tenderu imaće 90 dana da instalira kompletan sistem. Tender se zatvara 20. avgusta.

„Nije problem samo plaćanje, nego i administriranje. Da je to zamjena za radnu knjižicu to bi bilo u redu, imali bismo elektronsku radnu knjižicu. Smatram da je ovo zbog Zakona o radu prebrzo gurnuto u proceduru i da bi trebalo biti zaustavljeno“, kaže Trivić i dodaje da je potrebno napraviti bolju analizu stanja pa onda krenuti u proces.

Neplaćanje poreza više nije javna tajnaMinistar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović nedavno je izjavio da će se poslodavci radničkim karticama onemogućiti da lažno prijavljuju radnike, te obavezati da plaćaju obaveze.

Trivić ipak smatra da radničke kartice neće donijeti nikakvo rješenje u borbi protiv sive ekonomije.

„Treba se raditi na borbi protiv sive ekonomije, ali ovo nije pravi potez. Mora postojati volja inspekcijskih organa da riješe sivu ekonomiju. Inspekcija i kad ide u kontrolu ne poštuje zakon, a zakon nalaže da kad nađete radnika koji radi na crno morate odmah naplatiti kaznu ili zatvoriti radnju.Ti ljudi se i dalje šalju na sud, iako bi trebali odmah naplaćivati kaznu“, tvrdi Saša Trivić.

(Mondo)

PRVI REZULTATI IZ ŠTABOVA: Jerinić i Ćurić proglasili pobjede u Doboju i Trebinju

Mirko Ćurić je, prema prvim preliminarnim rezultatima iz izbornih štabova, novi gradonačelnik Trebinja, a u Doboju ubjedljivu pobjedio je dobio Boris Jerinić. Kandidat koalicije okupljene oko SNSD za gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić, novi je prvi čovjek grada sa prednošću više od 4.000 osvojenih glasova, pokazuju nezvanične informacije iz izbornih štabova političkih subjekata Trebinja. Na osnovu

ČUBRILOVIĆ: Na tužan način otišao kralj narodne muzike

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, uputio je saučešće porodici i svima onima koji vole Šabana Šaulića. “Šaban Šaulić je jedan od najpoznatijih folk pjevača čije pjesme, već pet decenija, slušaju i vole pripadnici svih naših naroda i brojnih generacija. Na tužan način je otišao kralj narodne muzike”, naveo je Čubrilović. Podsjećamo, pjevač narodne

Buka i glasna muzika narušavaju odmor stanara

Stanarima koji su prekršili kućni red u stambenim zgradama prošle godine je izdato 28 prekršajnih naloga, dok je ove godine do sada izdat jedan, rekli su u Odjeljenju komunalne policije. Dodaju da stanari najčešće prijavljuju buku i puštanje glasne muzike u vrijeme popodnevnog i noćnog odmora. Kazne za one koji krše pravila kućnog reda u

Raspad opozicije u RS poslije poraza na izborima

Predizborni opozicionari u entitetu Republika Srpska ostali su na istoj poziciji i nakon oktobra prošle godine. Ipak, ne svi, jer su neki članovi SDS-a i NDP-a odlučili potpuno promijeniti kurs i uhvatiti se pod ruku sa vladajućom strukturom zaboravljajući sve izgovoreno. Članovi Saveza za promjene su državnu vlast također zamijenili opozicionim predznakom. Istina, ne još

Preminuo političar Slobodan Popović

Preminuo je Slobodan Popović, bivši poslanik SDP-a i PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. “On je bio sedam ili osam dana u bolnici. Koliko ja znam, imao je izliv krvi u mozak. Bio je u bolnici u Banjaluci, ali, nažalost, tačno je, preminuo je”, potvrdio je za “Avaz” Borislav Borenović, predsjednik PDP-a. “Danas nas je

POSLOVNA PRILIKA Još samo tri dana za ponude za “Staklenac”

Više atraktivnih gradskih poslovnih prostora ponuđeno je u zakup, pod izuzetno povoljnim uslovima, a zainteresovani zakupci imaju još samo tri dana za podnošenje prijava. Uz popularni “Staklenac”, jedan od najatraktivnijih poslovnih prostora u gradskom vlasništvu, i javno sklonište u kojem se svojevremeno nalazio poznati klub “Pećina” ponovo je ponuđen na dugoročno iznajmljivanje, saopšteno je iz

Na PMF-u najsavremenija učionica za istraživanje

Predstavnici Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i nevladine organizacije Save The Children za Sjeverozapadni Balkan, potpisali su Memorandum o razumijevanju. Kako je navedeno na sajtu Univerziteta u Banjaluci, Prirodno-matematički fakultet i  Save The Children će sarađivati u realizaciji projekta Enable BiH, koji ima za cilj jačanje obrazovanja iz oblasti STEM disciplina u našoj zemlji. Tako