Radničke kartice neće suzbiti rad na crno

Radničke kartice, za koje je Ministarstvo finansija raspisalo tender „težak“ milion i dvjesta hiljada maraka, neće riješiti problem sive ekonomije, tvrde iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Naime, kako tvrde poslodavci, na ovaj način se ništa neće promijeniti osim što će radnici imati obavezu da uz sebe nose kartice, a njihovi poslodavci da ih plaćaju.

Kako je za Mondo rekao Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Srpske svi podaci koji će se nalaziti na radničkoj kartici, već se nalaze na ličnoj karti.

„Kada inspektori idu u kontrolu sa sobom nose spisak radnika, te na osnovu lične karte mogu provjeriti status radnika“, ističe Trivić.

Dodatni problem je, ističe Trivić, što se radnička kartica veže za odnos između radnika i poslodavca, a obaveza poslodavca je da karticu vrati po prestanku radnog odnosa.

„Dešava se da radnik prestane raditi i više ga nije briga za poslodavca. Tu onda dolazi do problema. Bilo bi bolje da je kartica izdata personalno za radnika i da je on koristi kod svakog radnog odnosa“, rekao je Trivić i dodao da je ovako napravljena velika obaveza poslodavcu bez mogućnosti da je riješi.

Izradu radničkih kartica koje bi uskoro trebalo da dobije oko 257.000 trenutno zaposlenih radnika finansiraće Poreska uprava, a trošak izdavanja kartica za novozaposlene radnike plaćaće poslodavci. Radnička kartica koštaće deset maraka po zaposlenom. Svaki zaposleni koga inspektori zateknu bez kartice, platiće kaznu od 20 maraka. Poslodavca bi mogla da čeka i privremena zabrana djelatnosti u trajanju od 15 dana.

Raspisan tender

Ministarstvo finansija raspisalo je juče tender za radničke kartice na iznos od milion i dvjesta hiljada KM. Nabavljaće se sistem sa bazom podataka, prateće aplikacije, elektronske kartice, i uređaji za rad na terenu. Firma koja prođe na tenderu imaće 90 dana da instalira kompletan sistem. Tender se zatvara 20. avgusta.

„Nije problem samo plaćanje, nego i administriranje. Da je to zamjena za radnu knjižicu to bi bilo u redu, imali bismo elektronsku radnu knjižicu. Smatram da je ovo zbog Zakona o radu prebrzo gurnuto u proceduru i da bi trebalo biti zaustavljeno“, kaže Trivić i dodaje da je potrebno napraviti bolju analizu stanja pa onda krenuti u proces.

Neplaćanje poreza više nije javna tajnaMinistar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović nedavno je izjavio da će se poslodavci radničkim karticama onemogućiti da lažno prijavljuju radnike, te obavezati da plaćaju obaveze.

Trivić ipak smatra da radničke kartice neće donijeti nikakvo rješenje u borbi protiv sive ekonomije.

„Treba se raditi na borbi protiv sive ekonomije, ali ovo nije pravi potez. Mora postojati volja inspekcijskih organa da riješe sivu ekonomiju. Inspekcija i kad ide u kontrolu ne poštuje zakon, a zakon nalaže da kad nađete radnika koji radi na crno morate odmah naplatiti kaznu ili zatvoriti radnju.Ti ljudi se i dalje šalju na sud, iako bi trebali odmah naplaćivati kaznu“, tvrdi Saša Trivić.

(Mondo)

PRISUSTVOVALI PJESNICI IZ 14 ZEMALJA Završeni treći Međunarodni književni susreti u Banjaluci

Pjesmama o vodi pjesnika iz 14 zemalja, izrečenim pored rijeke Vrbas u bašti restorana “Stara Ada”, završeno je treće izdanje Međunarodnih književnih susreta “Banjaluka 2018”, u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske (UK RS). Ana Čehorovska, Anton Simon, Snežana Stojčevska, Bećir Vuković, Boni Tanela, Dragan Jovanović Danilov, Erik Odrenjička, Zoran Kostić, Kornelia Marks, Bronislav Kotvic, Miladin

NEUOBIČAJENA NEZGODA Kružni tok u Banjaluci zaliven pivom

Nekoliko gajbi piva završilo je danas na saobraćajnici kružnog toka kod Rebrovačke crkve u Banjaluci. Kako je došlo do ove neuobičajene nezgode nije poznato. Zbog stakla na ulici saobraćaj u ovom dijelu grada je bio otežan. (Nezavisne)

ZELJKOVIĆ: Isplatićemo dugovanja bivšim igračima, a onda Borac kreće u novu epohu

Predsjednik FK Borac Banjaluka Vico Zeljković ističe da će klub igrati sve utakmice u Prvoj ligi Republike Srpske i da su dospjela dugovanja prema četvorici igrača posljednja sa kojima se klub suočava kada je riječ o bivšim igračima. Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Republike Srpske odlučila je u korist Bojana Puzigaće, Borisa Raspudića, Asmira Avdukića i