RADONČIĆ: Važno je da se građani ne šetaju, preporučio sam da se pišu krivične prijave

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je na press konferenciji sumirao situaciju u posljednjih 24 sata i rekao je da su gotovo sva šatorska naselja postavljena na granicama te da je uz pomoć UNDP-a obezbijeđeno da dvije entitetske Vlade (RS i FBiH) mogu kupiti 50.000 testova za koronavirus.

Radončić je rekao da će Koordinaciono tijelo prema Vijeću ministara BiH predložiti da se ukloni PDV i poreske carinske dažbine na medicinsku opremu i materijale dok traje situacija s koronavirusom.

“Danas sam razgovarao i sa kineskim ambasadorom, očekuje se da će pomoć iz te zemlje biti u narednih 15 dana. Imao sam i videokonferenciju na kojoj su bili prisutni direktori svih državnih institucija, SIPA-e, policijskih tijela, Službe za poslove sa strancima kao i kolege iz RS-a”, naveo je Radončić.

Dodao je da je sada najveći izazov i posao provoditi kontrolu nad poštovanjem izolacije.

“Sada je najbitnije da građani budu pod izolacijom i da ne šetaju to nećemo tolerisati jer tako mogu ubiti druge ljude. Moja preporuka je bila da se pišu krivične prijave”, poručio je.

Dodao je da mjere daju rezultate te je tako prije 14 dana našu granicu u oba pravca prešlo 106.362 osobe, a jučer je taj broj drastično smanjen i on iznosi 8.924.

“U Sarajevu je kontrolisano 511 osoba koje su pod zabranom kretanja i 39 njih nije zatečeno kod kuće. Morat ćemo sa kantonalnim i općinskim tužiteljstvima razgovarati da se oni procesuiraju. U Distriktu Brčko krizni štab je donio mjere i trenutno su 872 osobe pod kontrolom, a od toga njih 142 ne poštuju odluke. Naša policija treba strogo raditi na zaštiti zdravlja i očekujemo da će od danas raditi što više prijava”, poručio je Radončić.

Naglasio je da će dva direktora i jedan ministar dobiti prekršajne prijave jer su proširili dezinformacije o koronavirusu.

S obzirom na to da su iz EU saopćili da neće moći BiH snabdijevati lijekovima iz njihovih farmaceutskih kompanija, direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović se također obratio i naveo da će ova kompanija biti na raspolaganju i da neće doći do nestašica.

“U sljedećih nekoliko mjeseci može se odgovoriti na sve potrebe tržišta i s obzirom na to da EU neće snabdijevati lijekovima apoteke u BiH imaju doovljno lijekova i nema potrebe za panikom, a Bosnalijek će se potruditi da nikada ne dođe do nestašice. Mi ćemo zaposliti i dodatne radnike na pogonu za proizvodnju dezinfekcionih sredstava i nagIašavam da možemo snabdijevati sve veće kliničke centre u Bi. Također neće biti problema ni sa esencijalnim lijekovima”, poručio je Uzunmović.

(klix.ba)

OD BIJELE TEHNIKE DO GRAĐEVINSKOG MATERIJALA: Dijelu trgovina dozvoljen rad do 15 časova

U Banjaluci je od danas omogućen rad trgovinama bijelom tehnikom, vodovodnim i elektro-materijalom i sanitarijima, keramikom, prodavnicama boja i lakova, auto-dijelova, dijelova za poljoprivredne mašine, građevinskog materijala, te drogerijama. Ovim djelatnostima prošle sedmice dozvoljen je rad odlukom republičkog štaba, a od danas, od 7 do 15 časova, one mogu da rade i u Banjaluci, ali

AMBASADORI ČLANICA EU: BiH će dobiti medicinsku opremu ako pristupi Zajedničkom sporazumu

Svi ambasadori država članica Evropske unije akreditiranih u Bosni i Hercegovini, zatim komandant EUFOR-a i šef Delegacije EU u BiH/specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Sattler napravili su zajednički osvrt u vezi s aktuelnom situacijom u BiH i u Evropi prouzrokovanom pandemijom koronavirusa. Poslali su važnu poruku za našu državu. Njihovu zajedničku poruku bh.

ŠERANIĆ: Virus potvrđen kod još 42 osobe u Republici Srpskoj

U protekla 24 časa u Republici Srpskoj testirano je 216 uzoraka, prikupljenih u subotu i nedelju, a novi korona virus potvrđen je kod još 42 osobe, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić. U Srpskoj je korona virusom ukupno zaraženo 346 osoba, a od posljedica ove bolesti do sada je preminulo 11

UKC RS: Muškarac (65) iz Laktaša preminuo od korona virusa

U protekla 24 sata u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske preminuo je jedan pacijent, muškog pola, kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog korona virusa, saopštio je UKC RS. Riječ je o šezdesetpetogodišnjem pacijentu iz Laktaša, koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja. Pacijent je liječen u Klinici za infektivne bolesti od

Servisne informacije za 7. april

Servisne informacije za utorak, 7. april 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima sa kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se 2 krivična djela. Javni red i mir je narušavan 9 puta, a napravljeno je 9 prekršaja. Bilo je 9 saobraćajnih nezgoda, 1 lice je lakše povrijeđeno, sve

Boris Džonson prebačen na intenzivnu njegu

Premijer Velike Britanije Boris Džonson prebačen je na intenzivnu njegu, javlja BBC. Dauning strit je potvrdio BBC-ju da je Džonson prebačen na u bolnicu “Sent Tomas” nakon što deset dana simptomi virusa korona nisu popuštali. Prema navodima iz Dauning strita, posljednjih sati simptomi su se pogoršali. Gardijan navodi da je na intenzivnu njegu prebačen iz

CVIJANOVIĆ: Kad dođe vrijeme, procijeniće se da li će biti lokalnih izbora

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je u vrijeme epidemije virusa korona neprimjereno i besmisleno govoriti o tome da li će ili neće u oktobru biti održani lokalni izbori u BiH zbog korona virusa. “Moj stav je da se, uprkos vanrednim okolnostima, u tom smjeru treba krenuti u svu proceduru i pripreme, a