Vijesti 01.06.2021.

Radović: Pojas smanjuje rizik za 50 odsto

ČITANJE: 3 minute

Agencija za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savez /AMS/ Republike Srpske danas su na Trgu Krajine u Banjaluci organizovalo niz aktivnosti za djecu i omladinu da bi im ukazali na značaj korištenja pojasa u vožnji.

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović istakao je da se vezivanjem pojasa na prednjim i zadnjim sjedištima smanjuje rizik od teškog povređivanja i smrtnih posljedica za 50 do 60 odsto.

“Bavim se vještačenjem saobraćajnih nezgoda više od 25 godina i, analizirajući povrede, jasno je da u mnogim slučajevima ne bi došlo do teškog povređivanja ili smrti da su vozači, suvozači ili putnici na zadnjim sjedištima koristili pojas”, rekao je Radović novinarima.

On je naveo da je prije 10 godina, kada je Agencija počela sa radom, procenat vezivanja pojasa na prednjim sjedištima bio ispod 40 odsto, a danas je gotovo 80 odsto.

Radović je naveo da su rezultat dale mjere svih nadležnih organa, počevši od kontrola koje sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, ulaganja u putnu infrastrukturu Ministarstva saobraćaja i veza Srpske, preko stalnih kampanja Agencije i AMS-a.

“Osim kod vozača i suvozača, kampanja `Lako je pojas vezati!`, koju sprovodimo, ima za cilj da ukaže i na zakonsku obavezu pravilnog prevoza djece u vozilima. Pravilnim prevozom djece, uz korištenje auto-sjedalica, značajno se smanjuje rizik od povređivanja djece”, napomenuo je Radović.

Prema njegovim riječima, podaci govore da je najlošiji prosjek kada je riječ o pravilnom prevozu djece uzrasta od tri do 12 godina.

Generalni sekretar AMS-a Ranko Babić istakao je da ovaj savez godišnje organizuje više od 25 preventivno-obrazovnih aktivnosti s ciljem da na putevima budu kvalitetni, obrazovani i sigurni učesnici u saobraćaju, bilo da je riječ o pješacima, biciklistima ili vozačima.

“Kada su 2000. godine MUP i AMS bili jedini na ovom zadatku, imali smo više od 250 poginulih u saobraćajnim nesrećama godišnje i daleko veći broj saobraćajnih nezgoda, a daleko manje automobila na putevima”, podsjetio je Babić.

On je naveo da je tada urađena studija koja je pokazala da je samo 1,7 odsto građana Republike Srpske koristilo pojas, a da je niz preventivnih aktivnosti i okupljanje svih institucija Republike Srpske o tom pitanju doveo do toga da danas više od 70 odsto građana koristi pojas.

Babić je naglasio da je napredak ogroman, ali da to nije rezultat kojim mogu da budu zadovoljni jer razvijene evropske zemlje imaju procenat upotrebe pojasa veći od 95 odsto.

U okviru kampanje “Lako je pojas vezati!” na Trgu Krajine priređena je saobraćajno-vaspitna obuka za djecu predškolskog i ranoškolskog uzrasta, dok je srednjoškolcima demonstriran uticaj pojasa pri sudaru i prevrtanju vozila.

Priređena je i demonstracija uticaja pojasa na tijelo vozača i putnika pri čeonom sudaru i pri prevrtanju vozila za učenike banjalučkih srednjih škola i zainteresovane građane, kao i takmičenje na poligonu za ispit spretnosti za učenike srednjih škola.

(Srna, E.M)