Politika 11.01.2022.

Rajčević: Potencijal u naučno-istraživačkoj zajednici da bude vidljiviji

ČITANJE: 1 minuta

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da je neophodno učiniti sve potrebne intervencije da bi Srpska iskoristila potencijal i postala vidljivija u naučnoistraživačkoj zajednici i unutar evropskog obrazovnog prostora, ali i šire.

Rajčević je istakao da se do tog cilja može stići sinergijom Ministarstva i akademske zajednice.

“Vlada Republike Srpske ulaže sve više budžetskih sredstava u razvoj visokog obrazovanja, ali isto tako očekuje od naše akademske i naučno-istraživačke zajednice da to Republici Srpskoj vrati kroz svoje radove koji će biti objavljivani u referentnim naučnim listama, ali i na način da Srpska postane brend u ovoj oblasti”, rekao je Rajčević Srni.

On je naveo da je još na tematskoj sjednici Vlade o stanju u visokom obrazovanju 2019. godine konstatovano da stanje u naučnoistraživačkoj zajednici u Republici Srpskoj nije sjajno.

“Određeni parametri ukazali su da je potrebno uraditi određene intervencije da bi se to stanje poboljšalo. To je prije svega naučna vidljivost naših istraživača, koji mahom dolaze iz akademske zajednice, a što nije slučaj u razvijenim zemljama, u kojima postoji privredni potencijal za inovacije i gdje uglavnom istraživači i naučnici dolaze iz privrednih društava, odnosno iz realnog sektora”, rekao je Rajčević.

On je izrazio zadovoljstvo što može konstatovati da je povećana naučna produktivnost u protekle dvije godine od donošenja novih propisa i novih kriterijuma za napredovanje u naučna nastavna zvanja.

“Primjetan je skok koji će kroz primjenu novih zakonskih rješenja najvjerovatnije ići uzlaznom putanjom”, rekao je Rajčević.

(Srna, E.M)