Magazin 26.02.2018.

“Rakani” od sutra u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel

ČITANJE: 2 minute

Izložba Likovne kolonije “Rakani”, koja se tradicionalno održava u istoimenom selu kod Novog Grada, sutra će biti otvorena u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel, s početkom u 20 časova.

Zahvaljujući organizaciji Kulturnog centra Banski dvor, tako će i Banjalučani imati priliku da vide izložbu koja je do sada postavljena 37 puta na teritoriji Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Kolonija “Rakani” datira još od davne 1985. godine i jedna je od najznačajnijih likovnih kolonija koje se organizuju u Republici Srpskoj. Ona je u protekle tri decenije ugostila preko 200 likovnih umjetnika, a umjetnička zbirka kolonije koja se čuva u Galeriji u Novom Gradu broji oko 500 radova.

Osnivači kolonije “Rakani” su Boško Karanović i akademik Stojan Ćelić, a Mirjana Drljača, dokumentarista novogradske Galerije, kaže da je kroz koloniju prošla čitava plejada značajnih slikara.

U kolekciji su zastupljeni radovi autora poput Momčila Antonovića, Branka Miljuša, Vladete Živkovića, Vese Sovilja, Ratka Lalića, Božidara Damjanovskog, Ljubomira Perčinlića, Zvonimira Nikolića, Olge Đorđević, Milana Marina, Radomira Kneževića, Mersada Berbera, Stojanke Đorđić-Nikolić, Vesne Knežević, Novaka Demonjića pa sve do Radenka Milaka, Mladena Miljanovića, Borjane Mrđe, Radoslava Tadića, Nikole Zaklana i plejade mlađih autora koji se danas dokazuju na likovnoj sceni.

“Bez obzira na politička i društvena dešavanja, u proteklim decenijama uspjeli smo da zadržimo nivo koji smo postavili osamdesetih godina prošlog vijeka i to je veoma važno. Uspijevamo da održimo i kvalitet i kontinuitet. Još Umjetnički savjet kolonije poziva umjetnike na koloniju. Ima puno zainteresovanih i svake godine raduje nas dolazak slikara. To je uvijek jedno dobro i kvalitetno druženje”, kazala je Mirjana Drljača najavljujući otvaranje izložbe u Banjaluci.

Prošle godine na koloniji, koja se tradicionalno održava u avgustu, učestvovalo je ukupno 10 slikara i tom prilikom istaknuto je da djela u fundusu Likovne kolonije “Rakani” predstavljaju retrospektivu umjetnosti Republike Srpske, BiH i regiona s kraja 20. i početka 21. vijeka.

Siniša Vidaković, istoričar umjetnosti, tom prilikom rekao je da je likovna kolonija nastavila tradiciju kvaliteta.

“Likovna kolonija ‘Rakani’ nosi pečat nacionalnog blaga, stručna javnost je upoznata o kvalitetu kolonije koja je među tri najkvalitetnije u Republici Srpskoj. Za koju godinu Likovna kolonija ‘Rakani’ preuzeće primat kao najjača, najbolja i najstarija”, zaključio je Vidaković.