Vijesti 05.07.2020.

RANKA MIŠIĆ: Nepridržavanjem mjera pojedini poslodavci mogu da ugroze cijelo društvo

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, ocjenjuje da je u ovom trenutku prisutno kockanje jednog broja poslodavaca kada je u pitanja zaštita zdravlja radnika i da nepoštivanje pripisanih obaveznih epidemioloških mjera može da ugrozi cijelo društvo.

Kaže da se Savezu sindikata žale radnici iz firmi koje nisu sindikalno organizovane da poslodavci ne poštuju epidemiološke mjere, da nema nikakvih kontrola i da se pojavila zaraza.

Jedan od takvih slučajeva, ističe, bio je na području dobojske regije u jednoj fabrici koja je bila zatvorena.

“Ljudi su upozoravali da oni koji dolaze spolja nisu prošli procedure, da se ne poštuju pravila i desilo se to što se desilo. Sada će firma da ima veće gubitke, jer je poslodavac htio po svaku cijenu da proizvodnja bude u punom kapacitetu – ističe Mišićeva za Srpskainfo.

Smatra da se nije prepoznala uloga inspektora, posebno inspektora rada koji prate provođenja zakona o radu i zaštite zdravlja na radu i da zaštita zdravlja na radu mora da bude o trošku poslodavca, a da semkazni svako ko ne ispoštuje tu obavezu.

– Koristim priliku da pozovem inspektore rada da kontrolišu primjenu zakona i uredbi koje definišu zaštitu zdravlja radnika. Time se štiti zdravstveni sistem RS, privreda, ekonomija i na kraju cijelo društvo u RS – poručuje predsjednica Saveza sindikata RS.

(E.M/banjaluka.net)