RASPISANA POTJERNICA ZA OCEM Ljekarski pregled potvrdio polno nasilje nad kćerkom

Ljekarski pregled potvrdio je crne sumnje da je 14-ogodišnja djevojčica iz Banjaluke bila žrtva polnog nasilja za koje je osumnjičen njen otac.

– Nakon obavljenog ljekarskog pregleda za osumnjičenim je raspisana potjernica – objasnio je izvor Srpskainfo iz istrage.

Istragom u ovom slučaju rukovodi Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, a detalje posebno vezane za identitet osumnjičenog nećemo objaviti, kako bi zaštitili identitet žrtve.

Prema dosadašnjoj kaznenoj evidenciji, osumnjičeni, čiji je identitet poznat redakciji portala Srpskainfo, u ranijem periodu nije bio osuđivan za teška krivična djela.

Nakon obavljenog ljekarskog pregleda kompletirana je stravična priča o incestu, koji je proteklih dana šokirala javnost u Banjaluci i regiji.

Podsjetimo, javnost, ali i istražioce u Banjaluci ove sedmice je šokirala prijava koju je podnijela škola koju pohađa 14-ogodišnja djevojčica.

Oprezan u svom bolesnom činu

Nadležni su policiji, ali i drugim relevantnim institucijama prijavili da je jedna od učenica žrtva polnog nasilja. Prema navodima iz prijave, otac monstrum imao je mjesecima seksualne odnose sa svojom maloljetnom kćerkom.

Žrtva incesta, devojčica iz Banjaluke, ispričala je tokom svjedočenja da je otac monstrum odnose pravdao seksualnim vaspitanjem.

Koliko je otac monstrum bio svjestan onoga što radi, ali i oprezan u svom bolesnom činu, otkriva i podatak da je tokom polnog nasilja nad maloljetnom kćerkom uvijek koristio zaštitu.

– Kćerki je govorio kako je ono što radi seksualno vaspitanje, te da se ne brine ništa i ne govori nikome – naveo je izvor iz istrage.

Rad u inostranstvu

Međutim, u razgovoru sa školskim drugaricama djevojčica je ispričala da ima odnose sa ocem, nakon čega su joj prijateljice savjetovale da tako nešto nije u redu, te da sve treba prijaviti, što je djevojčica i učinila.

Tokom daljeg razgovora, djevojčica je ispričala da su se odnosi sa ocem dešavali kada u porodičnoj kući strave i užasa nije bilo majke. Navodno je majka u to vrijeme sa drugim djetetom bila u bolnici.

Prema nezvaničnim informacijama, otac je na privremenom radu u inostranstvu.

Predator

Psiholog Aleksandar Milić ranije je objasnio da u ovakvim situacijama, gdje je došlo do polnog nasilja unutar porodične zajednice, žrtve ne prepoznaju namjere seksualnih predatora.

– U ovakvim situacijama nema pružanja otpora uopšte, niti znanja o tome šta se zaista dešava – objasnio je Milić.

Dodaje kako se ponašanje djece koja su žrtve seksualnog nasilja može zapaziti kada bi se malo više imalo sluha i moći zapažanja.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović izjavila je da policija postupa po zaprimljenoj prijavi u saradnji sa organom socijalnog staranja i banjalučkim tužilaštvom, te da zbog zaštite deteta policija nije u mogućnosti da otkriva detalje istrage.

Hapšenje, pa pritvor

Izvor Srpskainfo iz istrage objasnio je da će nakon hapšenja osumnjičenom za polno nasilje najvjerovatnije biti određen pritvor.

– U narednom periodu još ostaje da se sasluša osumnjičeni. Nakon toga će se najvjerovatnije zatražiti određivanje pritvora, a zatim podići i optužnica za teško krivično djelo polnog nasilja nad djetetom – objasnio je izvor iz istrage.

(Srpskainfo)

TRADICIONALNA KOTLIĆIJADA Zadatak – priprema najboljeg ribljeg parikaša

Javna ustanova Sportski centar „Borik“ i Banjalučka pivara u subotu, organizuju po 16. put tradicionalnu manifestaciju Kotlićijada „Borik Nektar 2019“. Kako su najavili, svečano otvaranje manifestacije je zakazano za 10 časova u parku sportske dvorane „Borik“, a proglašenje pobjednika u 14 časova. Tematski zadatak ovogodišnje kotlićijade je riblji paprikaš u tradicionalnom kotliću. Kao i prošle

Ambasada SAD opremila multimedijalnu biblioteku

Kancelarija Ambasade SAD Banjaluka donirala je kancelarijsku opremu Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi. Brojne stolice, stolove, veliki televizor, računar, kamere i fotoaparate, koji su nekada bili dio prostora starog Američkog kutka, sada će koristiti učenici ove srednje škole. Lija Tiz, direktor Odjela za odnose sa javnošću u Ambasadi SAD u BiH, rekla je da su odabrali upravo ovu

UKRUPNJAVANJE: SRS Milanka Mihajlice kolektivno pristupila PDP-u

„Drago mi je što je postignuta velika saglasnost o ulasku Srpske radikalne stranke Republike Srpske u Partiju demokratskog progresa, koja bi bila politička, organizaciona, kadrovska i pravna integracija“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon sastanka delegacija dvije stranke povodom integrisanja SRS RS u PDP. Borenović je istakao da je zadovoljan postignutim dogovorom sa korektnim,

2.000 maturanata na manifestaciji ”Dan otvorenih vrata”

Manifestacija ”Dan otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci” 19. aprila 2019. godine okupila je oko 2.000 maturanata iz više gradova i opština Republike Srpske, koji su imali priliku da dobiju sve važne informacije o studijima koji se izvode na fakultetima u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci.

Otvorena izložba dokumenata iz fonda Slobodana Penezića Кrcuna

U Banskom dvoru danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata „Mleko i krv“ – Iz ličnog fonda Slobodana Penezića Кrcuna, autora Željka Markovića. Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić kazao je da je postavka izložbe u Banjoj Luci plod višedecenijske saradnje između tog i Istorijskog arhiva u Užicu na polju izdavačko-izložbene djelatnosti. Autor izložbe Željko Marković

ČUBRILOVIĆ: Saradnja NSRS i Saveza opština i gradova donosi dobre rezultate

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je parlament partner Savezu opština i gradova Republike Srpske i pozdravlja svaku inicijativu koja dođe iz ove organizacije jer takva saradnja donosi dobar rezultat u interesu građana. “Želimo i da imamo što češću komunikaciju i pojedinačno s lokalnim zajednicama i sa Savezom. To znači