RASPRAVA U VRHOVNOM SUDU RS: Tužilaštvo traži oštrije kazne za ubistvo Bojana Milovanovića

Izrečenim kaznama učesnicima tuče u kojoj je ubijen Bojan Milovanović (29) iz Kozarske Dubice ne može se postići svrha kažnjavanja i one ne odgovaraju stepenu odgovornosti optuženih.

Rekao je ovo Branko Mitrović, republički tužilac, u Vrhovnom sudu Republike Srpske, i zatražio oštrije kažnjavanje optuženih, dok, sa druge strane, odbrana optuženih traži pravednije suđenje, ukidanje presude i vraćanje predmeta na novo odlučivanje.

U ovom slučaju Goran Bilčar osuđen je na 14 godina zatvora zbog ubistva Milovanovića, kojeg je ubo šrafcigerom u glavu, dok je njegov prijatelj Marko Mihajlović (28) iz Banjaluke dobio dvije godine zbog učešća u tuči.

Milovanovićevi prijatelji Ðorđe Borovčanin (26) i Ðorđe Ðenadija (23) iz Kozarske Dubice zbog tuče su dobili po godinu i po zatvora.

“Prvostepeni sud nije dovoljno cijenio stepen odgovornosti te je izrekao niske kazne. Kod Borovčanina je kao olakšavajuće uzeto to što je nezaposlen i student, a kod Ðenadije da je lošeg imovnog stanja. Ne znam zbog čega bi to bilo olakšavajuće”, kazao je Mitrović.

Ističe da ni činjenica da optuženi nisu osuđivani ne može biti olakšavajuća, jer se radi o mladim ljudima.

Branko Ristić, Bilčarov advokat, pojasnio je da prvostepeni sud nije pravilno utvrdio sve činjenice i da su počinjene brojne povrede krivičnog postupka. Optuženi Bilčar istakao je da mu je žao zbog svega i da nije želio tuču.

“Nisam primjereno kažnjen, tražim pravednije suđenje da budem osuđen za ono kako je bilo. Ne bježim od istine”, rekao je Bilčar.

Optuženi Mihajlović i ovaj put se branio sam te je rekao da mu je žao zbog svega.

“Nisam učestvovao u tuči i ja sam napadnut i bio sam prisiljen da se branim”, istakao je Mihajlović.

Branilac Borovčanina, advokat Miljkan Pucar, smatra da u presudi ne stoji šta je, kada i kako uradio njegov klijent te je zatražio da se žalba tužioca odbije i predmet vrati na novo suđenje. Isto traži i Ðenadijin advokat Draško Zec, koji smatra da su u prvostepenom postupku učinjene bitne povrede Zakona o krivičnom postupku.

Prema optužnici, Bojan Milovanović je ubijen 18. oktobra 2018. godine tokom tuče između dvije grupe mladića u banjalučkoj Ulici Nikole Pašića, kod parka poznatog kao Kupusište, u centru Banjaluke. Na jednoj strani bili su on, Borovčanin i Ðenadija, a na drugoj Bilčar i Mihajlović.

Podsjetimo, tokom tuče Bilčar je iz gepeka svog automobila uzeo dizalicu, koju je bacio prema Milovanoviću, ali ga je promašio, a zatim je iz prtljažnika vozila izvadio šrafciger i u namjeri da ubije Milovanovića, dva puta ga ubo.

Prvi put ga je ubo u predjelu lijeve strane vrata, a potom u sljepoočnicu, pri čemu je Milovanović zadobio povrede u vidu razorenja vitalno važnih moždanih centara, od čega je preminuo.

(Nezavisne)

Boris Džonson prebačen na intenzivnu njegu

Premijer Velike Britanije Boris Džonson prebačen je na intenzivnu njegu, javlja BBC. Dauning strit je potvrdio BBC-ju da je Džonson prebačen na u bolnicu “Sent Tomas” nakon što deset dana simptomi virusa korona nisu popuštali. Prema navodima iz Dauning strita, posljednjih sati simptomi su se pogoršali. Gardijan navodi da je na intenzivnu njegu prebačen iz

CVIJANOVIĆ: Kad dođe vrijeme, procijeniće se da li će biti lokalnih izbora

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je u vrijeme epidemije virusa korona neprimjereno i besmisleno govoriti o tome da li će ili neće u oktobru biti održani lokalni izbori u BiH zbog korona virusa. “Moj stav je da se, uprkos vanrednim okolnostima, u tom smjeru treba krenuti u svu proceduru i pripreme, a

CVIJANOVIĆ: Mjere daju rezultate, neophodna solidarnost svih u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se epidemiološka situacija u Srpskoj neprekidno prati, te da je zadovoljna mjerama koje su preduzete za prevenciju epidemije virusa korona i činjenicom da je i dalje prisutan linearni rast kada je riječ o broju oboljelih. “Naša strategija preventivnih mjera promijenila se nekoliko puta zato što je to

Beba iz Srbije izliječena od virusa korona

U Srbiji je ozdravio najmlađi pacijent obolio od virusa korona – beba rođena 4. marta. Beba čiji su inicijali V.B. izliječena je i otpuštena danas sa odjeljenja pedijatrije na beogradskoj klinici “Dragiša Mišović”, nakon 15 dana borbe, potvrdila je porodica ovog dječaka. Dva kontrolna testa bila su negativna, pa je beba danas sa majkom puštena

LUKAČ: Za izazivanje panike i nereda predviđene kazne i do 10.000 KM

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da su za izazivanje panike i nereda u Srpskoj za vrijeme vanrednog stanja predviđene kazne do 10.000 KM. Lukač je rekao za ATV da su, prema novousvojenoj uredbi o prekršaju izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja u Srpskoj, predviđene novčane kazne za fizička ili

Preminuo Radomir Antić

Radomir Antić poznati fudbalski trener umro je u Madridu u 71. godini života, javio je Atletiko Madrid. Bivši fudbaler i nekadašnji selektor Srbije, jedini je trener koji je vodio Real Madrid, Atletiko i Barselonu. Iako postoji klub sa kojim se Radomir oduvek poistovećivao, to je Atletiko, s kojim je napravio istoriju u sezoni 2005-2006, osvajajući