Politika 18.10.2021.

Reakcije na Dodika sa harmonikašem: Neozbiljan potez

ČITANJE: 5 minuta

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović za Klix.ba je danas prokomentarisao događaj u kabinetu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je doveo harmonikaša na radno mjesto i sa saradnicama pio žestoko alkoholno piće.

Borenović na početku kaže da “čega se pametan stidi, budala se ponosi”.”Ovo je licemjerno i bljutavo. Pjevajući, izruguje se ljudima koji odlaze iz ove zemlje trbuhom za kruhom. Ruga se penzionerima koji jedva preživljavaju? Ljudima u redovima pred javnim kuhinjama. Pjeva, a ujedno se izruguje moru nezaposlenih. I što je najžalosnije, pjevajući izruguje se onima koji se danima bore za zdravlje i život u pandemiji”, govori lider PDP-a.

On smatra da Milorad Dodik pjeva jer je sa svojom klikom namagarčio ljude i pokrao narodni novac na maskama, respiratorima i kiseoniku.

“On pjevajući najavljuje neke nove ratove i stradanja? To je za ozbiljnu opservaciju. Ovo može samo čovjek koji je stvarno puk'o”, poručio je.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kako je i najavio prošle sedmice, danas je u svoj kabinet doveo harmonikaša. Oko sebe je okupio nekoliko saradnika među kojima su savjetnik Radovan Kovačević i državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

Ovakav neozbiljan potez Milorada Dodika je samo još jedan ponižavajući u nizu onih kakve povlači posljednjih mjeseci s ciljem ismijavanja i blaćenja institucija Bosne i Hercegovine.

Nermin Nikšić: Ovo su njegovi posljednji trzaji

SDP će podržati prijedlog da se iz federalnog budžeta godišnje izdvaja dva posto za povratnike u Republici Srpskoj. Član Predsjedništva i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je pozvan da spusti tenzije. Komentarisan je i današnji Dodikov neprimjeren čin.

Ovo su dva zaključka današnjeg razgovora predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, jednog od potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića sa predsjednicima općinskih i gradskih vijeća u Republici Srpskoj. Napomenuto je da je još nekoliko stranaka već iskazalo spremnost da podrži da se iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine više novca izdvaja za pomoć povratnicima u Republici Srpskoj.

Govoreći o Dodikovom političkom djelovanju ukazali su da su povratnici zabrinuti te su ga pozvali da, kako je rečeno, spusti tenzije i da se nastavi živjeti u miru.

Nikšić je poručio građanima da, kako je izjavio, ni po koju cijenu ne zalažu sebe i svoju djecu za bilo čije carstvo i funkciju. Najavio da će stranka na čijem je čelu iskoristiti sva raspoloživa sredstva da bi se suprotstavila Dodikovom štetnom djelovanju. To bi trebalo značiti i SDP-ov angažman u Evropskoj uniji i šire.

Ocijenio je da “retorika ipak pada”, a onda se osvrnuo na to što je Dodik pozvao harmonikaša koji je danas u zgradi Predsjedništva svirao njemu i njegovim stranačkim kolegama.

“Kući može raditi šta hoće. Živimo u zemlji u kojoj niko ne odgovara za zloupotrebu javnih resursa. Čuli smo da je napravio sijelo od toga. On je pokazao da ne zavrjeđuje da bude član Predsjedništva. Ovo je bruka za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je predsjednik SDP-a.

Kako je kazao, Dodik je svjestan svog političkog kraja i da su ovo njegovi posljednji trzaji.

Potpredsjednik SDP-a Mijatović smatra da Republika Srpska neće formirati svoju vojsku, kako je Dodik najavio, jer “nema para”. Dodiku je poručio da je “jedna velika sramota”.

Tvrdi da SDP neće koalirati sa SDA, kako se to špekuliše nakon njegovog prošlosedmičnog susreta sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem u Banjoj Luci, ali da postoji interes probosanskih stranaka za zajedničkim izbornim nastupom u Republici Srpskoj.

Nešić o Dodikovom sijelu: Treba se vratiti u okvire normalnog ponašanja

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić je kazao da je današnje sijelo u organizaciji Milorada Dodika u njegovom kabinetu u Predsjedništvu BiH pokazuje još jednom da se podhitno treba vratiti u okvire normalnog ponašanja.

“I ovo danas pokazuje da je BiH nemoguća država. Ja smatram da je okvir normalnog ponašanja vraćanje na izvorni Dejton koji je donio ovdje mir na koji su pristala sva tri naroda u BiH i samim time osigurali da BiH funkcioniše kao država”, kaže Nešić.

Na pitanje da li se on zalaže za vraćanje na tzv. izvorni Dejton kroz Parlamentarnu skupštinu BiH što je moguće ili kroz NSRS što nije moguće, Nešić kaže da “nigdje ne piše da NSRS nema ovlaštenja da vrati svoje izvorne nadležnosti.”

Nešić kaže da od SNSD-a očekuje da prvo ispoštuje sve prethodno donesene zaključke i vrati dostojanstvo Narodnoj skupštini RS-a pa bi tek onda mogli pričati o nekim novim zaključcima.

Podsjetimo, slična situacija je bila 1999. godine kada je Narodna skupština RS-a donijela prve posebne zakone o primjenjivosti zakona države BiH u tom entitetu.

Iako je tada odobrila primjenu zakona, NSRS je htjela pokazati da je ona krajnja instanca, koja odlučuje o tome da li će se državni zakoni primjenjivati. NSRS je sebi faktički otvarala prostor da za neke buduće državne zakone konstatuje da su – neprimjenjivi i stavi ih van snage.

Na ove poteze NSRS, promptno je reagovao tadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch, poništivši navedenih pet zakona NSRS.

U svojoj odluci, Petritsch kaže da su “zakoni Bosne i Hercegovine direktno primjenjivi na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, te da nije ostavljen prostor za usvajanje posebne entitetske legislative u vezi sa njihovom primjenom na teritoriji entiteta”.

(E.M)