Magazin 21.03.2018.

Reditelj Željko Kasap u susret premijeri: Porodica, dom i prijateljstvo najvažniji na svijetu

ČITANJE: 3 minute

 Predstava “Šumska čarolija”, po motivima priča i pjesama Branka Ćopića, biće premijerno izvedena večeras u 19 časova na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Autor dramatizacije je Slaviša Radan, a adaptaciju i režiju potpisuje Željko Kasap, kojem je ovo prva saradnja sa Dječijim pozorištem.

Reditelj  je uoči premijere za “Glas Srpske” govorio o inspiraciji za rad na ovom komadu, uticaju djela Branka Ćopića na njegovo odrastanje i uspješnoj saradnji sa ekipom kuće od snova.

– Kad sam bio uzrasta kao naša publika koja će gledati ovu predstavu, nije bilo interneta, kablovske televizije sa stotinama crtanih filmova i ostalih čuda modernog doba. Igrali smo se u potrazi za dobrom pričom – čarolijom kroz igru, kao Živa vatra u našoj predstavi – rekao je reditelj i glumac Željko Kasap i dodao da je komad namijenjen za djecu od četiri godine i više.

Ćopić ga je, ističe, uvijek rado vraćao u djetinjstvo, a njegove priče su mu ostale urezane u sjećanju.

– Imao sam drugara koji je znao najljepše priče. Zvao se Branko Ćopić i mnogo je motiva iz njegovih priča u ovoj predstavi. Zahvaljujući tim njegovim pričama i mojoj mašti došao sam danas do Dječijeg pozorišta kada sam režirao predstavu i kao da Branku vraćam dug na ovaj način sa ovom predstavom, zato sam mu je i posvetio – kazao je Kasap.

Prvu saradnju sa ekipom Dječijeg pozorišta RS pamtiće po sjajnoj atmosferi i divnim saradnicima. Uloge je povjerio glumcima Saši Terziću, Draganu Vučiću, Željku Milićeviću, Snežani Milidrag i Zorani Šuman, koja uz njega, pozajmljuje i glas pojedinim likovima.

– Imali smo prvu kontrolnu predstavu pred slatkim klincima i sjajno su reagovali. Bajkovita je, lijepa i šarena, ali što je najvažnije, predstava daje lijepu pouku djeci: porodica, dom i prijateljstvo su najvažniji na svijetu – istakao je Kasap.

Djeci su, dodaje, poručili da ako žele da traže neku lijepu priču, ako im to duša ište, da ne bježe od kuće, nego da dođu u pozorište, jer ih tamo čekaju najljepše priče.

A da i ovo bude jedna čarobna priča, pobrinuo se kreativni tim teatra sa starim i novim članovima. Vizuelni identitet predstave, scenografiju i slikarske radove osmislila je Berina Šuščević. Kostimograf je Jelena Savić, a idejno rješenje maski i lutaka radio je Zoran Bjelošević. Kompozitor, prvi put u Dječijem pozorištu RS, jeste Nebojša Aleksić, a korepetitor Milica Stijepić, dok koreografiju potpisuje dugogodišnji saradnik Dječijeg pozorišta RS Miljka Brđanin.

Moralne lekcije

I dramaturg Slaviša Radan, baš kao i mnogi, složio se da svevremenost Ćopićevih djela ne blijedi. Njegove priče nude djeci pregršt zabave i moralnih lekcija koje se mogu lako usvojiti, poistovjećujući se sa pozitivnim likovima, junacima pripovjedaka koje nije teško prepoznati.

– Branko Ćopić je svevremen. To je čovjek koji je bio nezadovoljan samim društvom u kome je živio, ali pisao je mnogo za djecu i mlade.  Tekst je zamišljen za malu djecu, ali mnogo toga je ostalo originalno – istakao je Radan.

(Glas Srpske)