Vijesti 15.08.2018.

Redukcije vode u tri banjalučka sela

ČITANJE: 3 minute

Visoke ljetne temperature prethodnih dana povećale su potrošnju vode u svim dijelovima grada, ali za sada su redukcije na snazi u pojedinim seoskim mjesnim zajednicama i to u Gornjoj Piskavici, Verićima i Potkozarju.

U “Vodovodu” su potvrdili da je zbog povećanja temperature, koje je zabilježeno proteklih dana, došlo do povećanja potrošnje vode.

– Radi poređenja, prosječna potrošnja vode u julu je bila 943 litra u sekundi, dok je od 7. do 13. avgusta bila veća, s tim da je najviša bila u petak, 10. avgusta, i iznosila je 1.021 litar u sekundi – rekli su u “Vodovodu”.

Iako je potrošnja vode povećana, u “Vodovodu” su naglasili da je vodosnabdijevanje potrošača koji su priključeni na gradsku vodovodnu mrežu uredno te da se obezbjeđuju dovoljne količine vode za piće.

– Najveću potrošnju bilježe prigradska naselja i to u određenim dijelovima dana. Takođe, zbog povećane potrošnje eventualno može doći do privremenog pada pritiska – rekli su u “Vodovodu”.

Kada su u pitanju seoski vodovodi, u ovom preduzeću su naveli da je potrošnja vode takođe povećana i to za otprilike 30 odsto.

– Problem u snabdijevanju vodom javlja se kod lokalnih izvorišta koja imaju smanjen kapacitet koji je trenutno posebno izražen u mjesnim zajednicama Gornja Piskavica, Verići i Potkozarje. U ovim naseljima vodimo aktivnosti na ravnomjernoj raspodjeli raspoloživih količina vode za piće i one će biti na snazi do povećanja kapaciteta tih izvorišta – rekli su u “Vodovodu”.

Uputili su apel potrošačima da vodu troše racionalno i za osnovne potrebe, a nikako za zalijevanje bašta, zelenih površina, voćnjaka, trotoara, terasa, dvorišta, punjenje bazena, pranje vozila i slično.

Predsjednik Savjeta MZ Gornja Piskavica Goran Knežević je rekao da je snabdijevanje vodom gorući problem.

– Kapaciteti lokalnog vodovoda nisu dovoljni da zadovolje potrebe mještana i ovaj problem pogađa oko 200 domaćinstava. Ima povremenih prekida u snabdijevanju vodom, a “Vodovod” je napravio raspored koji zaseoci kada imaju vodu – kazao je Knežević.

Rekao je da bi ovo pitanje bilo riješeno kada bi ova mjesna zajednica bila priključena na regionalni vodovodni sistem “Crno vrelo”, odnosno na podsistem “Zvijezda”.

– Nadam se da će u toku iduće godine gradske vlasti biti u mogućnosti da izgrade taj dio mreže – kazao je Knežević.

Za dijelove grada koji nisu pokriveni vodovodnom mrežom Odsjek civilne zaštite i profesionalne teritorijalne jedinice organizuje isporuku vode za piće u cisternama. Rekli su da je do 13. avgusta u 13 mjesnih zajednica isporučeno 1.018 kubika vode za piće i da je najviše cisterni otišlo u Česmu.

Naveli su da su juče stigla četiri nova zahtjeva i to jedan iz MZ Debeljaci i tri iz MZ Gornja Piskavica.

Oni su proslijeđeni “Vodovodu”, koji je tu vodu trebalo da isporuči cisternama juče ili, eventualno, danas – kazali su u Odsjeku civilne zaštite i profesionalne teritorijalne jedinice.

Potrošnja vode

Na području grada u posljednjih sedam dana bila je sljedeća potrošnja vode izražena u litrima po sekundi:

7. avgust     1.008

8. avgust     1.020

9. avgust     1.017

10. avgust   1.021

11. avgust   991

12. avgust   964

13. avgust   1.003

(Glas Srpske)