Vijesti 13.12.2018.

REORGANIZACIJA MINISTARSTAVA Visoko obrazovanje između prosvjete i nauke

ČITANJE: 2 minute

U Narodnoj skupštini RS usvajanjem Zakona o republičkoj upravi, došlo je do reorganizacije ministarstava u Vladi RS te je formirano Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Ovom promjenom oblast djelovanja Ministarstva nauke i tehnologije se značajno proširuje, “u skladu sa modernim tendencijama i zahtjevima informatičkog društva”, navedeno je tada.  Objašnjeno je da će dio poslova u vezi sa visokim obrazovanjem, koji je do sada bio u nadležnosti Ministarstva prosvjete i kulture, biti prenesen u ovo ministarstvo. Ono će obavljati i poslove Agencije za informatičko društvo Republike Srpske, kao i Akademske i istraživačke mreže Republike Srpske.

Još uvijek nije razjašnjeno da li ova promjena znači da nastavni kadar na univerzitetima više neće biti ”pod ingerencijom” Ministarstva prosvjete i kulture u smislu finansiranja visokog obrazovanja (kadrova, projekata i sl.), te da li se ovim priznaje akademskom/nastavnom osoblju status naučnih a ne prosvjetnih radnika.

Akademska zajednica u RS nekoliko godina je imala je sličan zahtjev da se visoko obrazovanje izdvoji u  Ministarstvo nauke, tehnologije i obrazovanja.

”Мi nismo prosvjetni radnici, već naučni radnici. Moderni univerziteti imaju tri stuba, a to su istraživanje, izučavanje odnosno nastava i povezivanje s privredom. Tu je ključ za budućeg dugoročno rješavanje problema”, rekao je profesor preduzetništva na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Saša Petković za Mondo u vrijeme kada je prvi put najavljeno formiranje novog ministarstva.

Borislav Vukojević sa Fakulteta političkih nauka smatra da će novo ministarstvo vjerovatno biti usmjereno na naučno-istraživačku komponentu.

”To praktično znači da će nadležnosti biti podijelene, što može dodatno zakomplikovati. Novo ministarstvo ne može imati sve nadležnosti, Ministarstvo prosvjete će ipak biti zaduženo za najvažnije aspekte  Moje mišljenje je da je to apsurdno, dosadašnje ministarstvo je dobro na papiru, samo je loše vođeno. Obrazovanje je najvažniji aspekt društva i treba biti integrisano”, smatra Vukojević.

U Ministarstvu prosvjete i kulture nismo dobili odgovor ko će se i kako brinuti o visokom obrazovanju, ali tamo kažu da će sve biti poznato nakon formiranja nove Vlade RS. Slično su nam rekli i na banjalučkom univerzitetu gdje takođe čekaju formiranje novog ministarstva kada će, kako kažu, novim pravilnicima, sve biti jasno propisano.

(Mondo)