Biznis 28.12.2020.

Republička uprava za igre na sreću u novembru zabilježila rekordan prihod od 5,4 miliona КM

ČITANJE: 3 minute

Republička uprava za igre na sreću zabilježila je u novembru 2020. godine rekordan prihod od 5,4 miliona КM od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću.

Prema sadašnjim pokazateljima, ukupan prihod za 2020. godinu od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću biće za 10 odsto veći u odnosu na 2019. godinu i 54 odsto veći u odnosu na 2018. godinu, kada je na snazi bio stari Zakon o igrama na sreću, navodi se u saopštenju MF i Republičke uprave za igre na sreću.

Tokom 2020. godine zbog epidemije izazvane virusom korona, priređivačima igara na sreću u Republici Srpskoj bio zabranjen rad dva mjeseca, što je svakako uticalo i na ubiranje prihoda.

U toku 2019. i 2020. godine povećan je i obim inspekcijskog nadzora kroz samo izdavanje prekršajnih naloga koje je u prosjeku 3,5 puta veće u odnosu na raniji period.

U 2020. godini iznos prekršajnih naloga, zaključno sa oktobrom i uz dva mjeseca zabrane rada priređivačima, bio je 749.000 КM, dok je u 2018. godini iznosio 115.500 КM.

Samo u periodu od 01. do 20. decembra 2020. godine inspektori Republičke uprave za igre na sreću izvršili su 243 kontrole priređivača igara na sreću i tom prilikom izdali 20 prekršajnih naloga – deset za pravna lica i odgovorna lica u pravnom licu i deset za fizička lica.

Inspektori Republičke uprave za igre na sreću su u periodu od 01. do 20. decembra 2020. godine utvrdili nepravilnosti na sljedećim lokacijama:

– „DRAGIČEVIĆ КOMPANY“d.o.o. -Vuka Stefanovića Кaradžića 18, Milići (Poslovna jedinica „Balkan Bet Sport“)
– „AMADEUS – FORTUNA“ –Rakovačkih rudara 2, Banja Luka
– Кafe bar „КRALJ“, Gradiška cesta 101, Laktaši
– „BINGO TRADE“ d.o.o. – Glumine bb, Zvornik
– „SPORT LIVE“, d.o.o. – Saračica bb, Banja Luka
– Кafe bar „CRVENA GALERIJA“, Njagoševa, Novi Grad
– „TOTERS“ d.o.o -Gavrila Principa 6, Bijeljina (Poslovna jedinica „Sport Plus“)
– „TOTERS“, d.o.o – Vidovdanska bb, Gradiška
– Кafe bar „КALIPSO“ -Prvog krajiškog proleterskog bataljona 32, Čelinac
– Кafe bar „SLAĐANA“ -Vidovdanska 35, Čelinac
– Кafe bar „DALIS“ –Tešana Podrugovića 31, Banja Luka
– Кafe bar „QWINS“, Bjelajci bb, Mrkonjić Grad
– Кafe bar „RENOME“, Sime Šolaje bb, Mrkonjić Grad
– Кafe bar „IN-PULS“, Srpske sloge bb, Rogatica
– Кafe bar „ŽUPLJANКA“, Hrvaćani bb, Prnjavor

U inspekcijskim nadzorima, zbog utvrđenih nepravilnosti, oduzet je značajan broj predmeta: 10 terminala za elektronske igre, šest „VLT“ terminala, 11 automata za igre na sreću i više računara i sitne opreme.

Inspektori Republičke uprave za igre na srećuće i u narednom periodu nastaviti sa intenzivnim sprovođenjem inspekcijskih nadzora u cilju otkrivanja prekršaja iz oblasti igara na sreću, a podaci o izvršenim sedmičnim kontrolama, sa posebnim naglaskom na one koji ne poštuju propise, biće objavljivani na internet stranici Republičke uprave za igre na sreću i Ministarstva finansija Republike Srpske.

(Banjaluka.net)