RS PRISTUPILA PORTALU PRIVREDNIH REGISTARA: IT platforma jača ekonomiju

Republika Srpska i Crna Gora pristupile su regionalnom portalu privrednih registara jugoistočne Evrope “Bifidex”, na kome preduzetnici na jednostavan i brz način mogu naći sve potrebne informacije o privrednim subjektima, a nadležni očekuju da će to doprinijeti razvoju domaće i regionalne privrede.

Aneks o uspostavljanju i upravljanju ovim portalom juče su u Banjaluci potpisali predstavnici Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) RS i Centralnog registra privrednih subjekata Crne Gore.

Vršilac dužnosti pomoćnika za ekonomsku saradnju u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS Slobodanka Dubravac istakla je da će privrednici imati velike koristi od ove IT platforme, na kojoj se nalaze objedinjeni podaci izvornih, registarskih institucija više zemalja.

– Portal je nastao na inicijativu Makedonije i Srbije i prema procjenama, u širem regionu postoji oko dva miliona privrednih subjekata koji imaju interes za međusobnim povezivanjem – rekla je Dubravac.

Direktorica APIF-a Jelena Ćetković istakla je da će priključivanje ovom portalu doprinijeti razvoju privrede Srpske.

(Glas Srpske)

Otkrivena velika laboratorija za proizvodnju droge u Banjaluci

Policijski službenici Uprave za organizovani kriminalitet MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, sproveli su na području grada Banjaluka operativnu akciju “Unikat”. U akciji je pronađena velika laboratorija za proizvodnju marihuane i uhapšene su četiri osobe. U pitanju je vještačka laboratorija za proizvodnju skanka u kojoj je, prema procjenama, pronađena oko tona droge.

STRUČNJACI POKAZALI KAKO OPLEMENITI PROSTOR: Umjetnička djela zamjenjuju sive zidove

Gradnja mreže javnih česmi u centralnom dijelu Banjaluke te oslikavanje tri prolaza u Gospodskoj ulici među prvim su idejama koje bi trebalo da budu ostvarene ove godine u sklopu projekta “Male intrevencije” (MI). Te i druge ideje uz moto “Manje je više” osmislio je tim stručnjaka iz oblasti arhitekture, urbanizma, pejzažne arhitekture i građevinarstva s

TRG KRAJINE Stanivuković prikuplja potpise za dvije peticije

“Ne borimo se samo protiv zagađenja piralenom, niti samo za pravo građana na slobodu okupljanja, uključujući i pravo na okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci. Mi se borimo za promjenu sistema.” Izjavio je ovo narodni poslanik PDP Draško Stanivuković, na Trgu Krajine, gdje je u toku prikupljanje potpisa za podnošenje dvije građanske inicijative – jedna

Besplatan kurs meditacije i pozitivnog razmišljanja u Banjaluci

Radionica “Moć pozitivnog razmišljanja” i kurs meditacije koje će voditi Mirko Prljić održaće se u petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak u holističkom centru Ananda.  Porijeklom iz Bosne i Hercegovine, mašinski inžinjer po struci, Mirko zadnjih 49 godina živi u Južnoj Africi. Već 30 godina  praktikuje meditaciju i osobni razvoj i trenutno vodi Brahma Kumaris centar za meditaciju