Vijesti 19.10.2021.

RUKA SPASA NA JAVNIM MJESTIMA: Građanima Banjaluke na usluzi dva automatska defibrilatora

ČITANJE: 1 minuta

Banjaluka je juče dobila drugi automatski eksterni defibrilator koji je postavljen u ulici Veselina Masleše.

Naime, prvi automatski eksterni defibrilator koji predstavlja “ruku spasa” na javnim mjestima u zemljama širom svijeta Banjaluka je dobila u decembru 2019. godine zahvaljujući članovima Rotari kluba koji su ga poklonili Banskom dvoru Kulturnom centru na tradicionalnom humanitarnom balu.

Iz Banskog dvora su nam potvrdili da je medicinski uređaj koji analizira ritam srca i u slučaju njegovog odsustva isporučuje elektrošok,  u ovu ustanovu postavljen krajem 2019. godine, te da je u funkciji i na raspolaganju građanima.

Prof. dr Aleksandar Lazarević, internista i kardiolog za Banjaluka.net kaže da postavljanje automatskog eksternog defibrilatora predstavlja odraz civilizacijskog dostignuća.

“Drago mi je što je Banjaluka dobila drugi eksterni defibrilator. Prvi je postavljen 2019. godine u Banskom dvoru, a prvi u Republici Srpskoj postavljen je u hotelu “Termag” na Jahorini. U svim razvijenijim gradovima i samosvjesnijim društvima imate više automatskih eksternih defibrilatora. Na primjer na aerodromu u Vašingtonu se na svakih 500m nalazi po jedan. Gradovi poput Pariza, Londona, Minhena na autobuskim, željezničkim stanicama, hotelima, marketima imaju ovaj uređaj”, rekao je prof. dr Lazarević.

Prof. dr Lazarević ističe da postavljanjem ovog medicinskog uređaja koji spasava živote u prvih nekoliko minuta kada srce stane Banjaluka počinje prihvatati evropske standarde, iako smo još, kako navodi, daleko od tih standarda.

Automatski eksterni defibrilator je uređaj koji se aktivira u slučaju pojave po život opasnih aritmija, komorske fibrilacije i komorske tahikardije. Za korištenje uređaja nije potrebna nikakva specijalna obuka.

Defibrilator na usluzi Banjalučanima: Spas u sekundi kad srce stane

(Aldijana Mirković)