RUŽNA SLIKA GRADA Više od 40 divljih deponija u gradu

Na području grada ima više od 40 divljih deponija, potvrdili su predsjednici savjeta mjesnih zajednica.

Prema njihovim riječima, u gradu ima 57 mjesnih zajednica, a divlje deponije stvaraju probleme građanima u više od pola od ukupnog broja naselja.

Predsjednici savjeta mjesnih zajednica kažu da je teško zastalno očistiti mjesta na koja nesavjesni građani bacaju razno smeće – od dijelova automobila do životinjih ostataka.

Upozoravaju da nekoliko dana nakon što divlje deponije budu očišćene niknu opet na istim mjestima.

Dražena Ajder, predsjednica Savjeta mjesne zajednice Mišin Han, rekla je da mještanima veliki problem predstavljaju divlje deponije, a da tome doprinosi i premali broj kontejnera.

“Trenutno u naselju imamo tri veće divlje deponije, ali ima i onih manjih koje se povremeno pojavljuju”, pojasnila je ona.

Zoran Savanović, predsjednik Savjeta MZ Petrićevac, kaže da su se ljudi osvijestili i da manje nepropisno odlažu otpad te da u ovom naselju nemaju taj problem.

S tim se ne slaže Pero Kondić, predsjednik Savjeta MZ Stričići, koji ističe da se u njihovom naselju smeće može vidjeti i pored puta.

Građani kažu da im divlje deponije predstavljaju veliki problem, koji nije lako riješiti, ali da pored toga problem stvaraju i građani koji smeće bacaju pored kontejnera.

“Čest slučaj je da mještani bacaju smeće pored kontejnera i na taj način stvaraju deponije, a najčešće to rade osobe koje i ne žive u tom naselju te u prolazu bacaju otpad”, kaže Vojin V. iz Karanovca.

U Gradskoj upravi navode da nesavjesni građani divlje deponije najčešće stvaraju na rubnim dijelovima grada, ali da se otpad pojavljuje i uz kontejnere u ulicama Zmaj Ognjenog Vuka, Majke Jugovića, Ponirskoj i Karađorđevoj.

“Imamo u planu odvoz kabastog otpada i uklanjanje divljih deponija, a Komunalna policija vrši pojačan nadzor, te mjesta s kojih se izvrši uklanjanje obilježava trakom s natpisom ‘zabranjeno odlaganje smeća'”, najavili su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Kazne

Kazne za nepropisno odlaganje otpada za pravno lice kreću su od 500 do 7.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove.

“Ove kazne za odgovorna lica u pravnom licu iznose od 200 do 1.800 KM, dok je za fizičko lice propisana novčana kazna od 100 do 1.000 KM”, dodali su u ovom odjeljenju.

 

(Nezavisne)

TRADICIONALNA KOTLIĆIJADA Zadatak – priprema najboljeg ribljeg parikaša

Javna ustanova Sportski centar „Borik“ i Banjalučka pivara u subotu, organizuju po 16. put tradicionalnu manifestaciju Kotlićijada „Borik Nektar 2019“. Kako su najavili, svečano otvaranje manifestacije je zakazano za 10 časova u parku sportske dvorane „Borik“, a proglašenje pobjednika u 14 časova. Tematski zadatak ovogodišnje kotlićijade je riblji paprikaš u tradicionalnom kotliću. Kao i prošle

Ambasada SAD opremila multimedijalnu biblioteku

Kancelarija Ambasade SAD Banjaluka donirala je kancelarijsku opremu Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi. Brojne stolice, stolove, veliki televizor, računar, kamere i fotoaparate, koji su nekada bili dio prostora starog Američkog kutka, sada će koristiti učenici ove srednje škole. Lija Tiz, direktor Odjela za odnose sa javnošću u Ambasadi SAD u BiH, rekla je da su odabrali upravo ovu

UKRUPNJAVANJE: SRS Milanka Mihajlice kolektivno pristupila PDP-u

„Drago mi je što je postignuta velika saglasnost o ulasku Srpske radikalne stranke Republike Srpske u Partiju demokratskog progresa, koja bi bila politička, organizaciona, kadrovska i pravna integracija“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon sastanka delegacija dvije stranke povodom integrisanja SRS RS u PDP. Borenović je istakao da je zadovoljan postignutim dogovorom sa korektnim,

2.000 maturanata na manifestaciji ”Dan otvorenih vrata”

Manifestacija ”Dan otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci” 19. aprila 2019. godine okupila je oko 2.000 maturanata iz više gradova i opština Republike Srpske, koji su imali priliku da dobiju sve važne informacije o studijima koji se izvode na fakultetima u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci.

Otvorena izložba dokumenata iz fonda Slobodana Penezića Кrcuna

U Banskom dvoru danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata „Mleko i krv“ – Iz ličnog fonda Slobodana Penezića Кrcuna, autora Željka Markovića. Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić kazao je da je postavka izložbe u Banjoj Luci plod višedecenijske saradnje između tog i Istorijskog arhiva u Užicu na polju izdavačko-izložbene djelatnosti. Autor izložbe Željko Marković

ČUBRILOVIĆ: Saradnja NSRS i Saveza opština i gradova donosi dobre rezultate

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je parlament partner Savezu opština i gradova Republike Srpske i pozdravlja svaku inicijativu koja dođe iz ove organizacije jer takva saradnja donosi dobar rezultat u interesu građana. “Želimo i da imamo što češću komunikaciju i pojedinačno s lokalnim zajednicama i sa Savezom. To znači