SA MASKOM ILI BEZ NJE: Evo kolika je vjerovatnoća zaraze

Darija Kisić Tepavčević, zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” kaže da nije dovoljno da zaražena osoba nosi masku, te da čak i tu postoji vjerovatnoća prenošenja koronavirusa od pet odsto. 

Prema istraživanjima, ukoliko se u jednoj prostoriji nalaze osoba koja ima virus i osoba koja je osjetljiva, i ukoliko niko od njih ne nosi masku, a nalaze se na udaljenosti manjoj od jednog metra – vjerovatnoća zaražavanja je minimalno 70 odsto, a može biti i do 80 procenata.

Tepavčevićeva je kazala da ukoliko samo rezervoar zaraze nosi masku, vjerovatnoća je pet odsto, a ukoliko obje osobe nose masku, vjerovatnoća je manja od jednog procenta.

Ne treba misliti, kako je podvukla, da je dovoljno da zaražena osoba nosi masku – čak i tu postoji vjerovatnoća prenošenja od pet odsto.

Kisić Tepavčevićeva je za RTS istakla da, ukoliko od danas svi počnu da se ponašaju odgovorno i savjesno, za očekivati je da se u narednih 10 do 14 dana značajno smanji transmisija virusa u Srbiji.

(A.M/banjaluka.net)

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se

DRAGOCJENA ISKUSTVA: Istaknuti banjalučki sportisti sa ministarkom Sonjom Davidović

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović uvjerena je da će biti značajnije uspostavljena saradnja sa istaknutim sportistima, nosiocima nacionalnih sportskih priznanja od kojih se mogu čuti dragocjena iskustva za unapređenje rada u oblasti sporta. Na prijemu za istaknute sportiste, Davidovićeva je rekla da su to ljudi čija se imena i danas spominju

IZDATA 1.522 TURISTIČKA VAUČERA: Velika zainteresovanost za banjske centre širom Srpske

U Republici Srpskoj su u periodu od 15. juna do 3. jula ove godine izdata 1.522 turistička vaučera za subvencionisanje smještaja u ugostiteljskim objektima, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske. Time je kroz projekat dodjele turističkih vaučera građanima generisano oko 12.000 noćenja u ugostiteljskim objektima za smještaj na području Republike Srpske. Prema