Magazin 01.08.2022.

Sahranjen glumac Branko Cvejić

ČITANJE: 2 minute

Glumac Branko Cvejić sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu, u prisustvu članova porodice, i brojnih kolega, prijatelja i poštovalaca.

Cvejić je sahranjen u porodičnoj grobnici bez prisustva sveštenika.

Ćerka Bojana je opraštajući se od oca podsetila da je “on voleo život i ljude”, da je uživao u ironiji sa pravednošću, pošto je i sam ima ironičan odnos prema sebi.

“Ljutnja je kod njega bio pozorišna iluzija koja će proći. Umeo je da zaboravi i oprosti… Ništa mu nije bilo teško ako će doprineti višem cilju”, rekla je između ostalog.

Prema njenim riječima, Branko Cvejić je posvećenost i osjećanje odgovornosti prema drugima pokušao da prenese na svoju djecu, a porodici će biti teško da se suoči sa prazninom nakon odlaska glumca.

Sin Žarko Cvejić je rekao da glumac “nije bio najprisutniji otac na svijetu, a razlog je strastvena odanost pozorištu i glumi”.

“Iza odanosti poslu krila se odanost ljudima sa kojima je radio. Nije pravio razliku između premijere i reprize predstave, snimanja makar i studentskog filma”, naveo je mlađi Cvejić.

Prema njegovim riječima, Branko Cvejic je “umio dobro da se zeza i sa velikanim, ali i pijačnim prodavcima”.

“Voleo je život do poslednjeg dana, čak i u ovakvoj zemlji, u bedi devedesetih… I bedi današnje Srbije”, naveo je Cvejić.

Sahrani su prisustvovali, između ostalih, glumci Predrag Miki Manojlović, Tamara Vučković, Nada Šargin, Svetlana Ceca Gojković, Svetislav Bule Goncić, Dragan Mićanović, Svetozar Cvetković i Jelena Ðokić.

Bili su prisutni i reditelj Srđan Karanović, njegov kolega Stefan Arsenijević, nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, umjetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, karikaturista Dušan Petričić, Ružica Ðinđić i brojni drugi.

Doskorašnji predsjednik Skupštine Srbije i funkcioner Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić se pojavio sa vijencom sa natpisom “Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije”.

Cvejić je preminuo nakon teške bolesti 26. jula, bio je dugogodišnji član i bivši direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Poznat je između ostalog po ulozi Baneta Bumbara u seriji “Grlom u jagode” i Listera u “Porodičnom blagu”, kao i po brojnim filmovima.

Iz JDP-a je najavljeno da će komemoracija Cvejiću biti održana u septembru, prenose agencije.

(SB)

Oznake: Branko Cvejić