Magazin 04.04.2019.

SALON STRIPA LAKTAŠI: Poznati autori, radionice za mlade i nova izdanja, 12. i 13. aprila

ČITANJE: 3 minute

Dolazak iskusnih strip autora koji učestvuju na strip radionicama, idealna je prilika za edukativni rad sa mladim ljudima koji direktno utiče na njihov napredak i stvaranje mlade publike i autora.

U periodu od 12. do 13. aprila u Galeriji JU “Centar za kulturu i obrazovanje” Laktaši, održaće se XII Salon stripa, Laktaši 2019.

Tradicionalno, na programu će se naći strip radionice koje će ove godine voditi cijenjeni strip autori iz regiona. Organizatori i ovogodišnjeg Salona stripa u Laktašima su JU “Centar za kulturu i obrazovanje” Laktaši i strip autor Milorad Vicanović – Maza, svjetski poznat strip autor iz Laktaša, koji godinama radi za Francuske strip izdavače “Delcourt” i “Soleil”, te je osnivač manifestacije “Strip salon Laktaši”.

– Onima koji redovno prate Salon obično je žao što nema češće ovakvih dešavanja jer kroz sam koncept druženja, radionice i izložbi se nastoji i promovisati strip, a i podstaći kreativnost, otkriti sklonosti i naučiti nešto od iskusnijih autora. Naučiti mlade da posjećuju izložbe i kulturna događanja, a ne da ih prate preko društvenih mreža – rekao je Maza, strip autor sa 30 objavljenih albuma za inostrano tržište.

Učesnici i posjetioci će takođe imati priliku da uživaju i u berzi stripa uz gostovanje izdavačke kuće “Deveta Dimenzija” iz Banjaluke, koja djeluje u sklopu “Udruženja Strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske”, predstavljanju novih strip izdanja kao i druženju. Na berzi stripova će se takođe moći naći izdanja skoro svih izdavačkih kuća iz regiona poput “Fibre”, “Darkvuda”, “Dibidusa”, “Besne kobile”, “Čarobne knjige” i drugih. I ove godine će na Salonu biti organizovana izložba maketarskih radova i demonstraciona radionica maketarskog kluba “Kastel” Banja Luka.

– Na svim strip događanjima u zadnjih par godina gdje smo organizovali radionice, pojavljuje se zadivljujući broj mladih koji pokazuju interes, a i to da moderna tehnologija nije potpuno potisnula strip i da mnogi od njih posjeduju zadivljujuće izgrađen stripski način izražavanja u crtežu i da bi uz pravilan odnos prema stripu ubrzo imali veoma značajan broj sjajnih strip crtača. Moram i da napomenem da su djevojčice puno više zastupljene, što je mislim, fenomen i u širim okvirima – kaže on.

Dio Salona stripa biće i radionice na kojima će svi se zainteresovani moći okušati u strip crtanju i pri tome dobiti savjete profesionalaca.

– Strip radionice će se održati u petak i subotu od 12 časova i moram da napomenem, da taj termin radionice ne sadrži nikakav protokolarni dio, već se jednostavno družimo, savjetujemo, razmjenjujemo mišljenja. Ono što je bitno da je radionica za sve koji žele da crtaju, bez obzira da li to inače rade ili samo ponekad i da će svi prikupljeni radovi biti izloženi iduće godine, što je opet, jedna od karakteristika ovog Salona stripa – dodao je.

Učesnici XII Salona stripa Laktaši

Tatjana Vidojević, Predrag Ikonić, Midhat Kapetenović, Milan Mladić, Filip Andronik, Borislav Maljenović, Milan Drča, Enis Čišić, Zdravko Knežević, Miroslav Slipčević – Mimi, Dejan Šijuk, Srđan Vranješ, Kenan Halilović, Armin Oždić, Jovan Bratić, Srđan Salat.

(Srpskainfo)