SAM SE ČISTI Banjaluka dobija robot-toalet, korištenje će koštati pola marke

Prvi samočisteći automatski javni toalet biće postavljen ovog ljeta u blizini stare autobuske stanice u centru Banjaluke, a korištenje će se naplaćivati pola marke.

Novi toalet će biti lociran prema Ulici Milana Tepića, koja je, napominju u Gradskoj upravi, izuzetno prometna zbog svakodnevnih posjeta Poliklinici. Banjalučani su više puta do sada naglašavali da su gradu potrebni pravi javni toaleti, a ne plastične toalet kabine u kojima se ne mogu ni ruke oprati.

– Ovaj toalet će imati česmu i biće samočisteći. Nakon upotrebe automatski će se vršiti dezinfekcija, uporedo naravno sa redovnim kontrolama radnika na održavanju – pojašnjavaju u Odeljenju za komunalne poslove.

Moderni toalet će, između ostalog, biti dostupan i za građane sa invaliditetom, a osim automatskog čišćenja opremljen je i takozvanom „antivandal opremom“ radi obezbeđenja trajnosti i sigurnosti.

Korišćenje ovog javnog toaleta će se naplaćivati 50 pfeniga jer su, kako navode u Odjeljenju, iskustva iz drugih gradova pokazala da na taj način i građani najviše vode računa o opremi koju koriste.

Ovim “robot-toaletima”, kako su ih već prozvali u javnosti, konačno će biti uklonjene i pokretne toalet kabine kod Muzeja savremene umjetnosti RS, koje, po komentarima mnogih prolaznika, narušavaju ugled ove kulturne ustanove.

– Imali smo dosta žalbi građana zbog pokretnih toaleta na toj lokaciji. Međutim, nismo ih mogli ukloniti ranije dok ne obezbijedimo alternativno rješenje – precizirali su u nadležnom Odjeljenju.

Ako se ovaj sistem dobro pokaže u praksi, rekli su ranije iz Grada, mogli bi ga eventualno proširiti i na druge dijelove Banjaluke. Takođe, kako su naglasili, jedan od zadataka je i uklanjanje plastičnih toalet kabina sa Trga Krajina.

Žalbe

Osim građana, na plastične toalet kabine kod Muzeja savremene umjetnosti žalili su se i iz ove kulturne institucije. Oni su nekoliko puta već pisali Gradskoj upravi da se nađe drugo rješenje za penzionere koji pored igraju šah.

Negodovali su takođe i iz Gradske organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, jer su toaleti smješteni blizu spomenika “12 banjalučkih zvjezdica”.

(Srpskainfo)

Dok je bio u provodu zapaljen mu skupi auto

Skupocjeni pasat, star nepune dvije godine, zapaljen je u banjalučkom naselju Ada, a u tim momentima njegov vlasnik Miloš M. (35) bio je u noćnom provodu u obližnjem lokalu, saznaju “Nezavisne”. Istraga u ovom slučaju se sprovodi, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac i, kako nezvanično saznajemo, slučaj je okvalifikovan kao oštećenje i

ANA TRIŠIĆ BABIĆ O DENISU KULJIŠU: Nije dozvoljavao da ga svrstaju u grupu i ograniče

Ana Trišić Babić, savjetnica člana predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i bivša zamjenica ministra inostranih poslova BiH napisala je emotivno pismo povodom smrti novinara i velikog čovjeka Denisa Kuljiša koje prenosimo u cjelosti: Ništa tako glasno ne podsjeti na život kao njegova suštinska suprotnost. Ništa ne podsjeti na ljepotu življenja, na ljepotu prijateljstva,

Bolković o Denisu Kuljišu: Nema u ovom podneblju i naraštaju nitko ni sličan

Romano Bolković se dirljivim tekstom oprostio od svog prijatelja Denisa Kuljiša, koji je preminuo danas u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. Bolković je tekst kojim se oprostio od Kuljiša objavio na Facebooku, a mi ga prenosimo uz dozvolu autora. “Kaže mi Nada da su govorili da si blijed, da odeš do liječnika, ali kao

TRNINIĆ: Prioritet povezivanje Banjaluke i Beograda

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, koji će danas prisustvovati svečanom puštanju u saobraćaj dionice autoputa “Miloš Veliki” od Obrenovca do Ljiga, rekao je Srni da Srpska pokušava da prati Srbiju kada je riječ o investiranju u saobraćajnu infrastrukturu, a prioritet joj je povezivanje Banjaluke sa Beogradom. On je istakao da Srbija mnogo

ERS: Neće doći do poskupljenja struje u Srpskoj

Do poskupljenja električne energije u Srpskoj za sada neće doći iako za tako nešto postoje opravdani ekonomski razlozi, tvrde u preduzeću “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS). Informacije o mogućem poskupljenju struje u Srpskoj pojavile su se početkom prošlog mjeseca zbog povećanja troškova Rudnika i termoelektrane (RITE) “Ugljevik” do kojih je doveo projekat odsumporavanja, ali u matičnom

IRB: U istočni dio Srpske plasirano 74,8 miliona KM

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske plasirala je posredstvom kreditnih linija u prvih šest mjeseci 74.803.421 KM u istočni dio Srpske, izjavila je Srni direktor IRB-a Snežana Vujnić. Ona je istakla da je kroz zajmove, a posredstvom Fonda za razvoj istočnog dijela Republike Srpske u ovom periodu plasirano 16.980.000 KM, Fonda za stanovanje 23.677.246 KM, a posredstvom