SAM SE ČISTI Banjaluka dobija robot-toalet, korištenje će koštati pola marke

Prvi samočisteći automatski javni toalet biće postavljen ovog ljeta u blizini stare autobuske stanice u centru Banjaluke, a korištenje će se naplaćivati pola marke.

Novi toalet će biti lociran prema Ulici Milana Tepića, koja je, napominju u Gradskoj upravi, izuzetno prometna zbog svakodnevnih posjeta Poliklinici. Banjalučani su više puta do sada naglašavali da su gradu potrebni pravi javni toaleti, a ne plastične toalet kabine u kojima se ne mogu ni ruke oprati.

– Ovaj toalet će imati česmu i biće samočisteći. Nakon upotrebe automatski će se vršiti dezinfekcija, uporedo naravno sa redovnim kontrolama radnika na održavanju – pojašnjavaju u Odeljenju za komunalne poslove.

Moderni toalet će, između ostalog, biti dostupan i za građane sa invaliditetom, a osim automatskog čišćenja opremljen je i takozvanom „antivandal opremom“ radi obezbeđenja trajnosti i sigurnosti.

Korišćenje ovog javnog toaleta će se naplaćivati 50 pfeniga jer su, kako navode u Odjeljenju, iskustva iz drugih gradova pokazala da na taj način i građani najviše vode računa o opremi koju koriste.

Ovim “robot-toaletima”, kako su ih već prozvali u javnosti, konačno će biti uklonjene i pokretne toalet kabine kod Muzeja savremene umjetnosti RS, koje, po komentarima mnogih prolaznika, narušavaju ugled ove kulturne ustanove.

– Imali smo dosta žalbi građana zbog pokretnih toaleta na toj lokaciji. Međutim, nismo ih mogli ukloniti ranije dok ne obezbijedimo alternativno rješenje – precizirali su u nadležnom Odjeljenju.

Ako se ovaj sistem dobro pokaže u praksi, rekli su ranije iz Grada, mogli bi ga eventualno proširiti i na druge dijelove Banjaluke. Takođe, kako su naglasili, jedan od zadataka je i uklanjanje plastičnih toalet kabina sa Trga Krajina.

Žalbe

Osim građana, na plastične toalet kabine kod Muzeja savremene umjetnosti žalili su se i iz ove kulturne institucije. Oni su nekoliko puta već pisali Gradskoj upravi da se nađe drugo rješenje za penzionere koji pored igraju šah.

Negodovali su takođe i iz Gradske organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, jer su toaleti smješteni blizu spomenika “12 banjalučkih zvjezdica”.

(Srpskainfo)

DODIK: Zatvaranjem granice za Srbe u Crnoj Gori bi da riješe problem

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da odluku Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji. “Ne može se oteti utisku da iza takve odluke vjerovatno stoji nastojanje

Kako se virus korona ponaša kada ste u blizini zaraženih bez simptoma

Kineska studija pokazala je da se novi virus korona sa asimptomatskih pacijenata ne prenosi lako na druge osobe. Istraživanje je sprovedeno na 455 osoba koji su nekoliko dana bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona koja nije imala nikakve simptome bolesti. Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, odnosno za članove porodica pet dana. Tokom karantina,

Šakić još nije predat Tužilaštvu

Republičkom javnom tužilaštvu još nije predat uhapšeni Siniša Šakić, osumnjičen da bi mogao imati informacije u vezi sa ubistvom Slaviše Ćuluma u Banjaluci, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić objasnila je da je zakonski rok za predaju lica 24 časa. Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su u ponedjeljak oko 11.00

ŠEHIĆ: Odluka o odgađanju izbora potpuno nezakonita

Direktor koalicije “Pod lupom” i bivši predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Vehid Šehić istakao je da je odluka ove komisije o odgađanju lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar potpuno nezakonita i da nema zakonsko uporište, čak i kad bi se postojeće zakonske norme tumačile široko. Šehić je naglasio da Izborni zakon, pored

Nekoliko intervencija vatrogasaca nakon jakog nevremena

Vatrogasci u Banjaluci intervenisali su u nekoliko slučajeva nakon što je ovaj grad u popodnevnim časovima zahvatilo jako nevrijeme, rekao je Srni komandir Vatrogasne čete Centar u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka Dragan Savanović. Prema njegovim riječima, vatrogasci su intervenisali u Ulici Zmaj Ognjenog Vuka u naselju Lazarevo gdje je palo drvo preko žica elektovodova i taj

ČOVIĆ: Nedopustivo da se članovi CIK-a biraju kako želi “politički hir”

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je nedopustivo da se članovi Centralne izborne komisije BiH biraju na način kako želi “jedan politički hir”. Čović je rekao da su članovi CIK-a izabrani mimo zakona, kriterijuma i procedura. “Pitanje je kad će biti izbori. Imali ste prvo datum iz 10. mjeseca, pa sada imate datum