SAM SE ČISTI Banjaluka dobija robot-toalet, korištenje će koštati pola marke

Prvi samočisteći automatski javni toalet biće postavljen ovog ljeta u blizini stare autobuske stanice u centru Banjaluke, a korištenje će se naplaćivati pola marke.

Novi toalet će biti lociran prema Ulici Milana Tepića, koja je, napominju u Gradskoj upravi, izuzetno prometna zbog svakodnevnih posjeta Poliklinici. Banjalučani su više puta do sada naglašavali da su gradu potrebni pravi javni toaleti, a ne plastične toalet kabine u kojima se ne mogu ni ruke oprati.

– Ovaj toalet će imati česmu i biće samočisteći. Nakon upotrebe automatski će se vršiti dezinfekcija, uporedo naravno sa redovnim kontrolama radnika na održavanju – pojašnjavaju u Odeljenju za komunalne poslove.

Moderni toalet će, između ostalog, biti dostupan i za građane sa invaliditetom, a osim automatskog čišćenja opremljen je i takozvanom „antivandal opremom“ radi obezbeđenja trajnosti i sigurnosti.

Korišćenje ovog javnog toaleta će se naplaćivati 50 pfeniga jer su, kako navode u Odjeljenju, iskustva iz drugih gradova pokazala da na taj način i građani najviše vode računa o opremi koju koriste.

Ovim “robot-toaletima”, kako su ih već prozvali u javnosti, konačno će biti uklonjene i pokretne toalet kabine kod Muzeja savremene umjetnosti RS, koje, po komentarima mnogih prolaznika, narušavaju ugled ove kulturne ustanove.

– Imali smo dosta žalbi građana zbog pokretnih toaleta na toj lokaciji. Međutim, nismo ih mogli ukloniti ranije dok ne obezbijedimo alternativno rješenje – precizirali su u nadležnom Odjeljenju.

Ako se ovaj sistem dobro pokaže u praksi, rekli su ranije iz Grada, mogli bi ga eventualno proširiti i na druge dijelove Banjaluke. Takođe, kako su naglasili, jedan od zadataka je i uklanjanje plastičnih toalet kabina sa Trga Krajina.

Žalbe

Osim građana, na plastične toalet kabine kod Muzeja savremene umjetnosti žalili su se i iz ove kulturne institucije. Oni su nekoliko puta već pisali Gradskoj upravi da se nađe drugo rješenje za penzionere koji pored igraju šah.

Negodovali su takođe i iz Gradske organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, jer su toaleti smješteni blizu spomenika “12 banjalučkih zvjezdica”.

(Srpskainfo)

DODIK STIGAO U BUDIMPEŠTU “Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je večeras u Budimpšeti sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj. Oni su upoznali srpskog člana Predsjedništva BiH o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda. Oni su istakli da je Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba i srpski

DAN INDIJSKE KULTURE Joga sve popularnija u Banjaluci

Na tvrđavi Kastel danas je organizovan peti Međunarodni dan joge i dan indijske kulture u gradu. Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić koji je naglasio da je Indija, kao jedna velika zemlja, bogate kulture i tradicije, prepoznala Banjaluku kao jedan od gradova prijatelja ove manifestacije. – Gradska uprava godinama pruža podršku indijskim prijateljima,

“NISTE SAME” Podrška ženama u postporođajnom periodu

Centar za edukaciju i promociju zdravog života organizuje susrete grupe podrške za žene u postporođajnom periodu, u okviru implementacije projekta „Uspostavljanje grupa za samopomoć i psihološku podršku ženama u perinatalnom periodu na području Grada Banjaluka“. Učešće je besplatno, a početak je najavljen za 20. jun. Na ovim grupama imaćete priliku da u povjerljivoj i prijatnoj

STIGLI U BANJALUKU Biciklisti završili trku dugu više od 1.000 kilometara

Učesnici brevet biciklističke trke duge 1.030 kilometara stigli su danas na cilj u Banjaluku. Biciklisti iz BiH, Belgije, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske započeli su u četvrtak, 13. juna iz Banjaluke vožnju dugu 1.030 kilometara, za šta su na raspolaganju imali samo 75 časova. Multidisciplinarnu biciklističku manifestaciju “Bi hard, ultra rejs end brevet” (“B-HARD Ultra Race

BORENOVIĆ: Što prije formirati vlast na nivou BiH

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da što prije treba formirati vlast na niovu BiH i da to očekuju i predstavnici međunarodne zajednice. Borenović je pozvao stranke koje su pobijedile na izborima da to učine što prije, te napomenuo kako su izabrani kolegijumi oba doma parlamenta BiH i podijeljeni resori. “Pozivamo ih da završe ovaj posao,

Očekuje se jako nevrijeme, Protivgradna zaštita Srpske spremna

Jako nevrijeme praćeno gradom očekuje se poslijepodne zapadno od rijeke Bosne, ali ga Protivgradna preventiva Republike Srpske spremno dočekuje, rekao je za Srnu direktor ovog javnog preduzeća Tihomir Dejanović. Dejanović je naveo da se nestabilnosti očekuju oko korita rijeke Vrbas, oko planine Kozare, oko ribnjaka u Prijedoru, oko Bardače u Srpcu i oko ribnjaka u