Biznis 25.04.2016.

Samsung sprema novi telefon koji će biti najbolji na svijetu

ČITANJE: 1 minuta
samsung
Kompanija Samsung trenutno testira dvije verzije Galaxy Note 6 smartphonea. Ovaj model bi južnokorejski gigant trebalo da predstaviti krajem augusta ili početkom septembra, a on će raditi na novom Androidu N.

Samsung je s mobilnim uređajima iz Galaxy Note serije pokrenuo tržište takozvanih fableta, a mnogi su prije nekoliko godina govorili kako su takvi telefoni preveliki i nezgodni za nošenje u džepovima. Godinama su upravo Galaxy Note modeli bili najpopularniji i najprodavaniji na tržištu, a najvećeg konkurenta dobili su u septembru 2014. kada je Apple predstavio iPhone 6 Plus s 5,5 inčnim ekranom.

Samsung će ove godine predstaviti novu generaciju modela Note, a informacije GSM Arene kažu da trenutno testiraju dva modela Note-a 6 i da će se uskoro odlučiti za model koji će krenuti u proizvodnju. Oba modela koja trenutno testiraju imaju ekrane dijagonale 5,8 inča rezolucije 2.560 x 1.440 piksela, s tim da jedan model ima klasičan, ravan ekran, dok drugi model ima zakrivljen ekran poput modela iz Edge serije. Ova kompanija prošle godine je predstavila Galaxy Note 5 i S6 Edge+, oba modela imala su 5,7 inčne ekrane (Note je imao ravan, a Edge zakrivljen ekran), ali se čini kako će ove godine promijeniti taktiku i predstaviti samo jedan uređaj s velikim ekranom.

Što se hardvera tiče, možemo očekivati snažan procesor (spominje se novi Samsungov Exynos 8 Octa ili poslednja verzija Snapdragona), čak 6GB RAM-a, 12MP kameru, senzor otisaka prstiju i bateriju kapaciteta 4.000 mAh. Za čuvanje podataka Samsung će ugraditi 32GB memorije, a biće dostupan i slot za microSD memorijske kartice.

S obzirom na to da se predstavljanje ovog telefona očekuje nakon službenog predstavljanja nove verzije Google-ovog operativnog sistema, Galaxy Note 6 će najverovatnije raditi na Android N verziji.

(Nezavisne)