Vijesti 21.07.2021.

SARAJEVSKI INFEKTOLOG: Donacija vakcina iz RS za FBiH vrhunski cinizam, treba je sa gnušanjem odbiti

ČITANJE: 1 minuta

Nakon što je Štab za vanredne situacije RS danas odobrio donaciju vakcina protiv koronavirusa za Federaciju BiH, reagirao je infektolog, dr Ednan Drljević, šef Covid odjela Opšte bolnice u Sarajevu i raniji načelnik infektologije u Kantonalnoj bolnici Zenica.

On je u izjavi za “Avaz” kazao kako ovu donaciju s gnušanjem treba odbiti.

– To je vrhunac cinizma. Taj isti Zoran Tegeltija ne da nam da država kupi vakcinu, a onda nam je RS daje. Neka Tegeltija nabavi vakcine i za mene, i za tebe, a ne da mi ti nešta doniraš. Ovo je nedopustivo, ovo je uvreda šta rade. Pa, ne daju nam da se formira ministarstvo zdravstva na državnom nivou, da država nabavi vakcine. Tegeltija je jedan od glavnih uzroka što mi nemamo vakcine, i sada ih RS donira. To je samo rušenje države i ništa drugo – ističe dr. Drljević.

Kako je saopćeno iz Vlade RS, odlučeno je da će Federaciji biti donirano 15.200 doza proizvođača “AstraZeneca”.

– Republički štab za vanredne situacije saglasan je da se Domu zdravlja Drvar donira 2.000 doza vakcina protiv COVID-19 “AstraZeneca” za vakcinaciju građana Bosanskog Grahova, Glamoča, Bosanskog Petrovca i Drvara. Također, Štab je saglasan da se Univerzitetu u Tuzli donira 1.000 doza – saopćeno je iz Vlade RS.

(SB)

Oznake: Ednan Drljević