Biznis 02.03.2018.

Savanović: Vlada će zaštititi radnike Fabrike duvana Banjaluka

ČITANJE: 2 minute

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da će Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo stati u zaštitu 100 radnika Fabrike duvana Banjaluka.

“Vidjećemo šta je u ranije potpisanom Memorandumu bilo obavezujuće za poslodavca. Mi ćemo stati u zaštitu radnika u ekonomskom smislu, a posebno u normativnopravnom smislu na način kako je to regulisano u ovom dokumentu kada se krenulo u privatizaciju preduzeća”, rekao je Savanović novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je situacija u ovom preduzeću jako teška i složena, ali da je najteža za zaposlene radnike i njihove porodice.

“Mislim da nije nimalo prijatna situacija po sudbinu 100 radnika ove fabrike. Već u protekloj godini, ali i nekom ranijem periodu moglo se naslutiti da će doći do određenih problema u ovom preduzeću, mada nas je menadžment fabrike uvjeravao da neće do toga doći, ali je nažalost došlo”, zaključio je Savanović.

Radnici Fabrike duvana Banjaluka traže da fabrika bude sačuvana, a ne zatvorena, te pronađen novi investitor koji bi nastavio djelatnost, izjavio je ranije Srni predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana Banjaluka Miroslav Marinković.

On je rekao da je nedavno generalni direktor Fabrike duvana Banjaluka Sava Čorbadžijev predstavnicima radnika saopštio da dolazi do gašenja ove fabrike.

Vlada Republike Srpske potpisala je 9. aprila 2013. godine Memorandum o razumijevanju sa kompanijom “Bulgartabak”.

Tim memorandumom “Bulgartabak” obavezuje se da će u naredne tri godine zadržati postojeći broj radnika, investirati u modernizaciju fabrike i početi sa radom prepoznatljivih brendova.

Bugarska kompanija “Bulgartabak” kupila je 2013. godine većinski paket od 55 odsto akcija Fabrike duvana Banjaluka od firme “Antonić trejd” iz Laktaša za 4,5 miliona KM.

Bugarski holding je u međuvremenu povećao svoj udio na 90 odsto, da bi prošle godine otkupio i preostale akcije, te na taj način postao stoodstotni vlasnik Fabrike duvana Banjaluka.

(Srna)