Politika 28.09.2021.

Savić: Afera “Кiseonik” svojom ozbiljnošću otkriva sve slabosti zdravstvenog sistema

ČITANJE: 1 minuta

Afera “Кiseonik” svojom ozbiljnošću otkriva sve slabosti zdravstvenog sistema , kao i slabosti u funkcionisanju kontrolnih organa kako sa nivoa BiH tako i aktuelne vlasti Republike Srpske.

Poručio je ovo Bojan Savić iz Odbora za zdravstvo DNS, koji dodaje da je akcenat stavljen na pacijente na respiratorima, a zaboravljeni su oni najmlađi u inkubatorima kojima je čistoća kiseonika koji dobijaju najvažnija i krucijalna da život počnu sa što manje zdravstvenih posljedica.

– Ova afera je i nadstranačka jer su u nju uključeni i pojedinci iz SNSD i PDP i ne trebamo je kroz stranačku prizmu ni posmatrati nego kao obračun sa ljudima kojima ništa nije sveto pa ni život čovjeka- ističe Savić.

On kaže da DNS daje punu podršku institucijama Republike Srpske da istraže ovu aferu i kazne odgovorne kako se više nikad ne bi ponovilo da nečija želja za profitom ugrožava živote naših sugrađana.

– Кolektivna ostavka svih direktora bolnica u Republici Srpskoj i Ministra zdravlja i socijalne zaštite je nešto što DNS i građani očekuju kao moralni gest nevezano za pravosudnu istragu jer ne postoji moralno i stručno opravdanje za davanje tehničkog umjesto medicinskog kiseonika pacijentima u mirnodopskim uslovima – navodi Savić.

Takođe, dodaje on, DNS zahtijeva i ostavku direktora Agencije za lijekove BiH koja ima svoje inspekcijske organe, a nije uradila kontrolu svih bolnica, sem trebinjske, u proteklih 15 mjeseci.

– I tom prilikom utvrdila zbog čega nema uvoza medicinskog kiseonika u jeku korona pandemije i povećane potrebe za istim kao i što nije podnijela prijavu tužilaštvu kada je tokom kontrole bolnice u Trebinju utvrdila da se tehnički kiseonik koristi kao medicinski kiseonik- poručio je Savić.

(E.M)

Oznake: Bojan Savić