Politika 24.10.2021.

SDA se pohvalila: U FBiH će sljedeće godine biti više zaposlenih nego najbolje poslijeratne 2019.

ČITANJE: 2 minute

U SDA uvjeravaju da će do kraja ove godine broj zaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine biti jednak onom u predpandemijskoj 2019. koju su ocijenili kao “najboljom poslijeratnom”. Očekuju da će taj broj sljedeće godine biti veći nego 2019.

Objavili su grafičke prikaze statističkih podataka o zaposlenim i nezaposlenim od 2015. do ove godine, a za koje su istakli da potvrđuju rast zaposlenosti. Ocijenili su da bi zaposlenost bila i veća da se nije desila pandemija, piše Klix.

“Da nije bilo pandemije, zaposlenost, koja je u 2019. dosegnula vrhunac, sasvim sigurno bi nastavila rasti u istom tempu, od 10.000 do 15.000 radnih mjesta godišnje. Pandemija je zaustavila rast. Federacija je u najtežem periodu pandemije ostala bez 27.000 radnih mjesta, ali to ni izbliza nisu bile posljedice kakve su u svojim crnim prognozama predviđači pojedini ‘analitičari'”, poručili su iz vladajuće stranke.

Kako su naglasili, u Federaciji je suprotno crnim prognozama brzo počeo ekonomski oporavak. Smatraju da je to posljedica ispravnih i pravovremenih mjera koje je poduzela vlada na čelu Fadilom Novalićem, koji je kadar ove stranke. Naveli su da će do kraja ove godine broj zaposlenih u ovom entitetu biti jednak broju zaposlenih u 2019. te očekuju da taj broj sljedeće godine bude i veći.”Podaci iz septembra 2021. pokazuju da je u odnosu na poslijeratnu 2019. broj radnih mjesta, unatoč pandemiji, manji samo za 5.000. Ekonomski trendovi i procjene jasno nagovještavaju da će do kraja ove godine broj zaposlenih dostići rezultat iz 2019. te u 2022. premašiti ga”, zaključili su u SDA.

Navedeni podaci odnose se na svaki decembar od 2015. do 2020., dok su za ovu godinu navedeni podaci iz septembra. Osim toga, nije naveden izvor ovih podataka.

S druge strane, Federalni zavod za statistiku u godišnjacima objavljuje godišnji prosjek zaposlenih izračunat na osnovu aritmetičke sredine mjesečnih stanja. Dakle, u obzir se uzima svaki mjesec date godine, a ne samo onaj posljednji u godini.

(A.M.)