Magazin 21.12.2018.

“SEDRA” Opera od nacionalnog značaja u subotu u Banskom dvoru

ČITANJE: 2 minute

Koncertna premijera nove nacionalne opere “Sedra” kompozitora Miroljuba Aranđelovića Rasinskog u Banjaluci, u organizaciji Udruženja – hor “Kraljica Marija” u saradnji sa Kulturnim centrom Banski dvor, biće održana u Koncertnoj sali ove ustanove u subotu, s početkom u 20 časova.

Opera “Sedra” biće izvedena povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata i, kako je saopšteno iz Banskog dvora, ona predstavlja istorijsko-muzički prikaz progona i stradanja srpskog naroda kroz vijekove, sa porukom da su mir, praštanje i vjera zapravo snaga jednog naroda.

“Opera je dobila ime po sedimentnoj stijeni koja nastaje u bistrim i hladnim vodama. U alegorijskom značenju sedra u operi predstavlja kamen ovozemaljske čistote, koji izranja iz rijeke radi naših predaka i opominje na povratak potomstva u zavičaj i njegovanje istinskih vrijednosti”, nastavak je saopštenja Kulturnog centra Banski dvor.

Činjenica je da je danas sve manje muzičko- scenskih djela u vidu opere ili kantate naših domaćih autora, saopštava se dalje, koja bi trebalo da predstavljaju kulturnu baštinu jednog naroda, te se kroz ovaj projekat nesumnjivo upotpunjuje repertoar kulturnog nasljeđa, daje šansa najeminentnijim savremenim srpskim stvaraocima da objave djela od nacionalnog značaja.

“Autor muzičko-scenskog spektakla ‘Sedra’ je eminentni savremeni srpski kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski, dobitnik Vukove nagrade i mnogih drugih nacionalnih priznanja. Po ideji doktora Vlada Batnožića, libreto je napisala Milanka Južbašić”, saznajemo iz saopštenja, gdje se dodaje da u projektu “Sedra” učestvuju i brojni istaknuti umjetnici iz Srbije: Tanja Andrijić, sopran, Nataša Jović-Trivić, mecosopran, Vanja Biserčić, tenor, i Vuk Zekić, bariton.

Nabrojane glasove pratiće orkestar “Beogradski simfoničari”, pod dirigentskom palicom Radana Jovanovića, te kamerni hor “Beogradski vokalni ansambl”.

U projektu je korišćen dokumentarni materijal Jugoslovenske kinoteke, a glas naratora pripada glumcima Nebojši Dugaliću i Borisu Pingoviću.

Organizatora projekta, hor “Kraljica Marija”, podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a u Banjaluci se realizuje u partnerstvu sa Banskim dvorom. Ova opera u pet slika u danima iza nas već je premijerno izvedena u Beogradu i Novom Sadu.

(Nezavisne)