Politika 31.12.2022.

Selak: U novoj godini nam trebaju sloga i mudrost

ČITANJE: 3 minute

Protekla godina je bila izazovna, ali i uspješna za Socijalističku partiju Srpske, koja je nakon svojih prvih Opštih izbora parlamentarna partija sa tri narodna poslanika, kaže u intervjuu za Banjaluka.net lider SPS Goran Selak.

On ističe da je SPS kao jedan od najmlađih političkih subjekata u Srpskoj za kratko vrijeme formirala infrastrukturu širom Republike Srpske, da su uspostavljene bratske veze za Pokretom Socijalista Srbije i da je SPS vodila fer i modernu kampanju usmjerenu na konkretna rješenja koja ostaju politički ciljevi SPS.

– Mi smo se predstavili rješenjima i politikama za koje smo dobili podršku građana i nastavićemo da se borimo za realizaciju tih političkih ciljeva kao dio skupštinske većine. Demografska obnova, kao jedan od prioriteta, prepoznata je od strane Vlade Republike Srpske i premijera i u tom poslu će imati našu podršku i aktivno učešće u donošenju rješenja. SPS je dobila povjerenje građana za rješavanje realnih problema građana i naša obaveza je da opravdamo to povjerenje.

Da li ste očekivali bolji rezultat na proteklim Opštim izborima?

– Mi smo se borili idejama i konkretnim rješenjima, iskreno i odgovorno. Po pitanju organizacije i infrastrukture, još je mnogo posla pred nama, ali ne mogu nikako reći da smo nezadovoljni rezultatima. Veliki broj građana odlučio je da svoj glas i svoje povjerenje da za konkretna rješenja i mislim da je to trend koji će da se nastavi i da će oni koji žele da vide konkretan rad i rezultate biti u sve većem broju.

SPS je u proteklih godinu dana prolazila put od opozicije do vladajuće koalicije, a pri tom, niste imali saradnju ni sa jednim od frontova?

– SPS je opozicija svim negativnim pojavama u društvu i to će i ostati. Mi smo ponudili saradnju svima, ali ne deklarativnu, nego saradnju na iznalaženju rješenja za probleme građana i uvijek smo bili otvoreni za programske koalicije. Stranke opozicije očigledno da nije zanimao takav rad i takav pristup, ni u kampanji ni prije toga. Oni su se bavili etiketiranjem SPS i skupljanjem jeftinih političkih poena, ne može se reći da ih je zanimao bilo kakav razgovor o programskoj saradnji, koji smo nudili svima. Iz istog razloga smo podržali Vladu Srpske i premijera, u čijem ekspozeu i planu se nalazi veliki dio političkih ciljeva i rješenja iz našeg programa, odnosno zadataka koji zahtijevaju rad i rezultate.

Dakle SPS će nastaviti djelovanje kao dio vladajuće koalicije i skupštinske većine?

– Obavili smo razgovore i izvjesno je da će SPS prihvatiti odgovornost i svoju ulogu u rješavanju problema građana Republike Srpske. Imamo vrijedne i odgovorne ljude koji su spremni da preuzmu odgovornost i da se dokažu rezultatima i radom. U vremenima koja slijede, neophodan nam je što širi front partija iz Republike Srpske, treba nam sloga i treba nam zajednički rad kako na privrednoj i demografskoj obnovi, tako i na zaštiti interesa Republike Srpske. Mislim da je vrijeme da prestanemo da u prvi plan guramo ono oko čega se ne slažemo i da počnemo da radimo na ispunjenju ciljeva koji su nam zajednički.

Šta biste poželjeli građanima Srpske za Novu Godinu?

– Slogu, mudrost, dobro zdravlje i da proslave praznike u miru sa svojim najbližima. I pored toga što prolazimo kroz teška vremena, moramo da budemo složniji i solidarniji, da kao društvo brinemo o najugroženijim među nama i da se međusobno pomažemo i podržavamo. Srećna svima Nova Godina!