Vijesti 02.12.2017.

Senat Univerziteta prihvatio većinu studentskih zahtjeva: Svi naučni radovi idu na provjeru

ČITANJE: 3 minute

Svi naučni radovi profesora i asistenata banjalučkog Univerziteta će proći test na plagijat, a biće otvoren i poseban broj telefona na koji će studenti moći prijaviti koruptivne i nemoralne radnje.

Zaključci su ovo proširenog kolegijuma Univerziteta, koji su u srijedu, na prijedlog Unije studenata RS, jednoglasno usvojeni na Sjednici senata.

Odluka vrha Univerziteta da brzo pristane na sve zahtjeve studenata, jedan je od prvih konkretnih rezultata koje je dala, kako su je mnogi nazvali, velika studentska buna.

Ako sve bude onako kako su obećali, odnosno, po zahtjevima koje su usvojili, na Univerzitetu bi mogla zavladati prava idila.

Univerzitet će uskoro zaposliti 50 novih asistenata, studenti će učestvovati u privrednim projektima, a biće ukinuto i onih 50 maraka kazne za one koji kasne sa uplatama semestra.

Takođe, studenti su tražili da se napravi detaljna analiza na svim fakultetima i utvrdi koliko je studenata upisano na koji smjer, a koliko ih tačno svake godine napusti fakultete.

Rukovodstvo Univerziteta se obavezalo i da pruži svu moguću institucionalnu pomoć i zaštitu studenata, koji bi u slučaju prijavljivanja seksualnog uznemiravanja, mobinga i sličnih situacija bili ugroženi.

Studentima je bitno i da je donesena odluka da na sjednicama senata neće moći biti preglasani kada se bude raspravljalo o bitnim pitanjima za njihov rad.

Sudeći po ekspresno usvojenim predlozima novi v.d. rekora Radoslav Gajanin, sa studentima je našao zajednički jezik, te će on za sprovođenje zahtjeva imati više vremena nego njegov prethodnik Milan Mataruga.

Zadovoljstvo poslije Senata ne krije ni predsjednik Unije studenata RS Ratko Savić.

– Mislimo da je ovo velika pobjeda studenata i da su stvari krenule u smjeru u kojem smo željeli. Naravno ne želimo da ovo bude početnički zalet, nego ovaj ritam mora da se razvija i da dobija na dinamici, a mi ćemo kritički i na najkonstruktivniji način djelovati i nećemo dozvoliti da se stvari vrate unazad – pojašnjava Savić.

Ističe da su izuzetno zadovoljni s obzirom na to da su konačno uvaženi njihovi stavovi i shvaćeni ozbiljni po prvi put.

– Vidimo i kod rektorskog kolegijuma i ostalih organa Univerziteta ozbiljnost i odlučnost da se na Univerzitetu rješavaju problemi i ide naprijed. Imali smo punu podršku rektora i vjerujemo za sad u njegovu odlučnost da se uhvati u koštac sa svim problemima i koliko vidimo u prvih mjesec dana je već riiješio dosta stvari koje prethodnici nisu u nekoliko godina – poručio je Savić.

Kaže da Rektorski tim 10 dana intenzivno i posvećeno zajedno sa njima radio na analizi zahtjeva i razmatranju rješenja.

Prema njegovim riječima dobili su podršku da upute njihove prijedloge za izmjene svih akata Univerziteta koji po njima trebaju da se mijenjaju i do sljedećeg Senata ce spremiti predloge.

Studentski protesti

Početkom novembra, dok je obilježavan Dan univerziteta, grupa od oko 100 studenata zauzela je zgradu univerziteta.

Tom prilikom predstavnici studentskih organizacija iznijeli su 17 zahtjeva koji su tražili da se po hitnom postupku krenu rješavati.

Tadašnji rektor Milan Mataruga nije uspio da se dogovori sa studentima, poslije čega je podnio ostavku, a na njegovo mjesto postavljen je Radoslav Gajanin.

(EuroBlic)